ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030,
м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
про визнання боржника банкрутом
06.09.2010
справа № 50/453-б
За заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Меблі - Шикк"
до товариства з обмеженою відповідальністю "Меблі - Шикк"
про банкрутство
Суддя Головатюк Л.Д.
Представники:
Від заявника(боржника) Шкабрій М.П. (директор)
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Заявник (боржник) звернувся до суду з заявою про порушення справи про своє банкрутство, оскільки неспроможний сплатити кредиторську заборгованість в розмірі 230 034, 63 грн.
Згідно наявних документів боржник зареєстрований Подільською РДА у м. Києві як товариство з обмеженою відповідальністю за адресою: 04071, м. Київ, Подільський район, вул. Нижній Вал, буд. 61; ідентифікаційний код 33787091, заборгував кредиторам 230 034, 63 грн. і неспроможний виконати перед ними свої грошові зобов’язання.
Ухвалою господарського суду м. Києва від 19.07.2010 порушено провадження у справі №50/453-б з урахуванням особливостей застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником, передбачених ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та призначено її до розгляду на 29.07.2010.
В судове засідання, яке відбулося 29.07.2010, представник заявника з'явився та надав пояснення по справі.
Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про необхідність витребування додаткових доказів.
Розгляд справи було відкладено на 06.09.2010.
В судове засідання 06.09.2010 з"явився представник заявника (боржника), підтримав подану заяву про порушення провадження у справі про своє банкрутство та дав пояснення по справі.
З наданих матеріалів у справі вбачається, що боржник припинив свою діяльність та його майна недостатньо для задоволення вимог кредиторів. Припинення своєї діяльності шляхом банкрутства заявник (боржник) обумовлює протоколом Загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю "Меблі - Шикк" № 2/2009 від 16.09.2009, яким передбачено припинення діяльності ТОВ "Меблі - Шикк" шляхом його ліквідації та підтверджено повноваження ліквідаційної комісії у складі:
Голова ліквідаційної комісії –Шкабрій М.П.
та доручено ліквідаційній комісії здійснити процедуру ліквідації товариства з обмеженою відповідальністю "Меблі - Шикк".
Суд враховує, що відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом (2343-12) , Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , іншими законодавчими актами України.
Відповідно до абз. 4 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" суб"єкт господарської діяльності може бути визнаний банкрутом тільки в разі встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом (2343-12) . У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані вернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.
Відповідно до вимог ч. 4. ст. 105 ЦК України, комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 ЦК України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.
Згідно з вимогами ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.
Відповідно до вимог ч. 5 ст. 60 ГК України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає, ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.
Враховуючи викладене суд вважає, що товариство з обмеженою відповідальністю "Меблі - Шикк" виконало вимоги вищезазначених законів і перед зверненням до господарського суду із заявою про своє банкрутство та винесення господарським судом м. Києва у даній справі ухвали про порушення провадження від 19.07.2010, боржник провів оцінку вартості наявного свого майна в порядку ст. 60 ГК України, здійснив ліквідаційною комісією публікацію повідомлення про припинення юридичної особи для виявлення кредиторів в порядку ст. 105 ЦК і в даний час закінчився строк, який передбачений ч. 4 ст. 105 ЦК України ( після розміщення комісією з припинення юридичної особи в друкованих засобах інформації повідомлення про припинення юридичної особи, в порядку ч. 4 ст. 105 ЦК України, цей факт стає загальновідомим), повідомив орган державної податкової служби про свою ліквідацію та склав проміжний ліквідаційний баланс.
Сукупність доказів, які містяться в матеріалах справи № 50/453-б, доводять безспірність грошових вимог кредиторів та неспроможність боржника виконати свої зобов'язання перед ними у встановлений Законом (2343-12) строк. Вказані обставини є правовою підставою визнання боржника банкрутом.
Згідно з ч. 2 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора.
У судовому засіданні представник заявника (боржника) заявив вимогу про покладання обов"язків ліквідатора боржника на голову ліквідаційної комісії Шкабрія М.П.
Суд вважає за доцільне задовольнити зазначену вимогу заявника (боржника) та обов'язки ліквідатора боржника покласти на голову ліквідаційної комісії Шкабрія М.П. незалежно від наявності у нього ліцензії арбітражного керуючого.
Крім того, нормами ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не визначений порядок або особливості здійснення ліквідаційної процедури у справі про банкрутство, то ліквідаційна процедура щодо боржника, що ліквідується власником, здійснюється також відповідно до вимог, що передбачені розділом ІІІ Закону (2343-12) - "Ліквідаційна процедура". Отже, на ліквідатора покладаються, зокрема, обов’язки ліквідатора у справі про банкрутство, що передбачені ст.ст.23, 25, 51 Закону. Відповідно до ч. 3 ст.23 Закону, ліквідатор зобов’язаний опублікувати в офіційних друкованих органах відомості про визнання боржника банкрутом та відкриття відносно останнього ліквідаційної процедури.
Також, з положень ч. 3 ст. 51 Закону вбачається, що кредитори мають право заявити свої претензії до боржника, який ліквідується, в місячний строк з дня публікації оголошення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом.
Оцінивши подані документи, заслухавши пояснення боржника, з’ясувавши актив і пасив товариства з обмеженою відповідальністю "Меблі - Шикк", належно з’ясувавши коло його кредиторів та обсяг кредиторської заборгованості, суд дійшов до висновку, що в матеріалах справи містяться належні докази щодо заборгованості боржника перед кредиторами та докази, що підтверджують його неспроможність погасити заборгованість.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 22, 23, 24, 25, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд –
ПОСТАНОВИВ:
1. Визнати банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю "Меблі - Шикк" (04071, м. Київ, Подільський район, вул. Нижній Вал, буд. 61; ідентифікаційний код 33787091).
2. Припинити процедуру розпорядження майном і відкрити ліквідаційну процедуру.
3. Призначити ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії Шкабрія М.П., якого зобов"язати в десятиденний строк повідомити про своє призначення державний орган з питань банкрутства та надати цьому органу інформацію для ведення єдиної бази даних щодо підприємств-банкрутів.
4. З метою виявлення всіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь в ліквідації боржника, зобов’язати ліквідатора у відповідності до чинного законодавства подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України у п"ятиденний строк за рахунок банкрута оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури боржника, надати суду докази публікації вищевказаного оголошення протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети). Газетне оголошення має містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
5. Зобов’язати ліквідатора письмово повідомити про визнання банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, у тому числі органи пенсійного фонду, фонду зайнятості, інших державних органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов’язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов’язкових платежів ), тощо.
6. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
7. Строк виконання всіх грошових зобов’язань банкрута та зобов’язання щодо сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) вважати таким, що настав з 06.09.2010.
8. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 06.09.2010.
9. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 06.09.2010 .
10. Ліквідатору провести ліквідаційну процедуру і надати суду свій звіт та ліквідаційний баланс банкрута у строк до 06.09.2011 .
До звіту і балансу повинні бути додані:
- показники виявленої ліквідаційної маси ( дані її інвентаризації);
- відомості про реалізацію об’єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу;
- копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна;
- реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів.
11.Дана постанова може бути оскаржена.
12. Копію постанови направити для виконання:
- банкруту;
- Київському управлінню з питань банкрутства (вул. П.Любченка, 15, м. Київ, 03150);
- державному реєстратору за місцем знаходження боржника для внесення до Єдиного державного реєстру запису про відповідне судове рішення (п 1 ст. 39 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців").
Суддя Л.Д.Головатюк