ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ
Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 211
РІШЕННЯ
Іменем України
29.11.2010
Справа №2-8/4537-2010
За позовом - Військового прокурора Євпаторійського гарнізону, АР Крим, м. Євпаторія
в інтересах держави в особі:
1. Міністерства оборони України, м. Київ
2. Євпаторійської квартирно-експлуатаційної частини району Міністерства оборони України, АР Крим, м. Євпаторія
3. Державного підприємства Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський", АР Крим, м. Євпаторія
до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський", АР Крим, м. Євпаторія
третя особа - Республіканський комітет по земельних ресурсах Автономної республіки Крим, м. Сімферополь
про витребування земельної ділянки із незаконного володіння.
Суддя Чумаченко С.А.
ПРЕДСТАВНИКИ:
Від позивача – 1). Бурова О.Д, представник по довіреності 04.01.10р; 2). Бурова О.Д, представник по довіреності від 04.01.10р. 3). не з’явився.
Від відповідача – не з'явився.
Від третіх осіб – Майборода Г.М, представник по довіреності від 29.09.10р..
Прокурор – Рибкін О.Ю.
Суть спору: Позивач – Військовий прокурор Євпаторійського гарнізону АР Крим, м. Євпаторія в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, м. Київ Євпаторійської квартирно-експлуатаційної частини району Міністерства оборони України, АР Крим, м. Євпаторія Державного підприємства Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський", звернувся до господарського суду із позовною заявою до відповідача – Товариства з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський", просить суд витребувати земельну ділянку загальною площею 2497,5га, розташовану на землях Добрушинської сільської ради Сакського району, із незаконного володіння відповідача та повернути її до сфери володіння держави в особі Міністерств оборони України.
Прокурор надав суду заяву про усунення помилки у позовні заяві просить суд читати п. 2 прохальної частини позовної заяви від 13 серпня 2010 року вих. № 1716 в інтересах Міністерства оборони України, Євпаторійської КЕЧ району та Державного підприємства Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський" про витребування земельної ділянки із незаконного володіння, як: "Витребувати земельну ділянку загальною площею 2497,5га, розташовану на землях Добрушинської сільської ради Сакського району, із незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський" та повернути її до сфери володіння держави в особі Міністерства оборони України, а саме - Державного підприємства Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський".
Представник відповідача з позовними вимогами не згоден, просить суд в задоволенні позову відмовити.
Справа слуханням відкладалася у порядку ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.
Дослідивши матеріали справи, суд
ВСТАНОВИВ:
Проведеною військовою прокуратурою Євпаторійського гарнізону перевіркою встановлено, що рішенням 16 сесії 23 скликання Добрушинської ради народних депутатів Сакського району АР Крим від 03 листопада 2000 року Державному підприємству Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський" було надано у постійне користування для ведення товарного сільськогосподарського виробництва 2497,5га землі, про що видано Державний акт на право постійного користування землею від 13 квітня 2001 року серії ІІ-КМ №002136.
Проте, в дійсний час Товариство з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський" без будь-яких правових підстав використовує, вищезазначену земельну ділянку загальною площею 2497,5га для сільськогосподарського виробництва, що підтверджується листом генерального директора ТОВ "ВС Євпаторійський" за вих. №105 від 09 липня 2010 року.
У зв’язку із вищевикладеним позивач звернувся до суду, за захистом свого порушеного права, із відповідними позовними вимогами.
Суд розглянувши матеріали справи, вважає, що позов підлягає частковому задоволенню за наступними підставами.
Згідно ст. 10 Закону України "Про оборону України", ст. 10 Закону України "Про Збройні Сили України" і "Положення про Міністерство оборони України", затвердженого Указом Президента України від 21 серпня 1997 року № 888/97 (888/97) , Міністерство оборони України, що здійснює безпосереднє керівництво Збройними Силами України, є центральним органом виконавчої влади і військового управління.
Збройні Сили України будуються на принципах централізованого управління, тобто підпорядкованості зверху до низу відповідно до їхньої організаційної структури (з'єднання, об'єднання, військові частини, установи і т.п.).
Відповідно до ст. 2 Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" Міністерство оборони України як центральний орган управління Збройних Сил України здійснює відповідно до закону управління військовим майном.
Таким чином, структурними підрозділами Міністерства оборони України є військові установи, в тому числі і Державне підприємство Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський" та Євпаторійська КЕЧ району на обліку в якій перебувають земельні ділянки надані в постійне користування Державному підприємству Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський".
В обґрунтування своїх заперечень, Відповідач наполягає на тому, що ТОВ "ВС Євпаторійський" є правонаступником прав та обов’язків Державного підприємства Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський".
Так, відповідно до п.1.1. Статуту ТОВ "ВС Євпаторійський", останній є правонаступником прав та обов’язків Військового радгоспу "Євпаторійський".
Відповідно до частини 5 статті 111 Цивільного кодексу України юридична особа є ліквідованою з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення, а згідно з частиною 7 статті 59 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності.
Але, суд вважає за необхідним зауважити на те, що відповідно до довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 21 вересня 2010 року - Державне підприємство Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський" не ліквідоване, 12 січня 2010 року за №11401270005000541 було внесене рішення засновників юридичної особи або уповноваженого органу щодо припинення юридичної особи, яке пов’язано з реорганізацією.
Таким чином, на сьогоднішні день ТОВ "ВС Євпаторійський" та Державне підприємство Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський" є двома відокремленими підприємствами.
13 квітня 2001 року Військовому радгоспу "Євпаторійський" виданий державний акт на право постійного користування землею серії ІІ-КМ №002136, відповідно до якого землекористувачу надається у постійне користування 2497,5га землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
Відповідно до ст. 125 Земельного Кодексу України, право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.
Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.
Згідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Товариство з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський" не було представлено доказів ні анулювання державного акту на право постійного користування землею, ні договору оренди спірної земельної ділянки.
Відповідно до ч.2 ст. 152 Земельного Кодексу України, власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.
Статтею 212 Земельного Кодексу України визначено, що самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними.
Відповідно до позовних вимог позивач просить суд витребувати земельну ділянку загальною площею 2497,5га, розташовану на землях Добрушинської сільської ради Сакського району, із незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський" та повернути її до сфери володіння держави в особі Міністерства оборони України, а саме - Державному підприємству Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський".
17 листопада 2010 року Державною інспекцією з контролю за використанням і охороною земель АР Крим складений Акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства, згідно до якого було встановлено – на момент проведення перевірки Товариство з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський" використовує земельну ділянку площею 1498га яка розташована на території Добрушинської сільської ради.
Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги Військового прокурора Євпаторійського гарнізону підлягають частковому задоволенню.
Судові витрати покладаються на відповідача у відповідності з вимогами ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.
29 листопада 2010 року, після виходу з нарадчій кімнати, судом оголошена вступна та резолютивна частини рішення.
Повний текст рішення складений і підписаний 03 грудня 2010 року.
Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 49, 77, ст.ст. 82- 84 ГПК України, суд
ВИРIШИВ:
1. Позовні вимоги задовольнити частково.
2. Витребувати земельну ділянку загальною площею 1498га, розташовану на землях Добрушинської сільської ради Сакського району, із незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський" (м. Євпаторія, вул.. Ескадронна,22) та повернути її до сфери володіння держави в особі Міністерства оборони України, а саме - Державного підприємства Міністерства оборони України "Військовий радгосп "Євпаторійський" (м. Євпаторія, ГСП-2).
3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський" (м. Євпаторія, вул.. Ескадронна,22) на користь державного бюджету (р/р 31115095700002 в банку ГУ ДКУ в АРК м. Сімферополь, отримувач УДК у м. Сімферополі, код банку 824026, код ЄДРПОУ 34740405) 85грн. державного мита.
4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський" (м. Євпаторія, вул.. Ескадронна,22) на користь державного бюджету (отримувач: 22050000 Державний бюджет м. Сімферополя р/р31218259700002 в УДК в м. Сімферополі ГУ ДКУ в АРК, ЗКПО 34740405, МФО 824026.) 236грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
5. Видати накази після набранням рішення законної сили.
6. В задоволенні позовних вимог, щодо витребування земельної ділянки площею 999,5га, розташовану на землях Добрушинської сільської ради Сакського району, із незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю "ВС Євпаторійський" (м. Євпаторія, вул.. Ескадронна,22) – відмовити.
Суддя Господарського суду Автономної Республіки Крим Чумаченко С.А.