ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
Запорізької області
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16.11.10 Справа № 13/292/10
Суддя
За позовом: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, м. Запоріжжя
до: Фізичної особи –підприємця ОСОБА_2, м. Запоріжжя
про визнання права власності на нерухоме майно
Суддя Серкіз В.Г.
Представники:
Від позивача: ОСОБА_3
довіреність № 3749 від 15.11.10
Від відповідача: Не з’явився
Розглядається позовна Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Фізичної особи –підприємця ОСОБА_2 про визнання права власності на нерухоме майно
В судовому засіданні представник позивача наполіг на задоволені позовних вимог з підстав, що зазначені в позові. Зазначає, що 01 вересня 2009 року між позивачем та відповідачем було укладено договір б/н про надання безпроцентної позики терміном на один рік. Відповідно до умов даного договору Позичальник (відповідач) отримав грошові кошти в сумі 140 000 грн. (сто сорок тисяч гривень) та зобов’язаний був повернути борг у термін до 01 вересня 2010 року, що також підтверджується розпискою від 01.09. 2009року.
Відповідач боргу не повернув. Мотивує це скрутним фінансовим становищем. Таким чином, порушено зобов’язання за Договором безпроцентної позики від 01.09.2009 року. Так як позивач не має можливості отримати грошові кошти, надані відповідачу у борг, позивач звертається з позовом до суду.
Зазначив, що відповідно до п. 1.2 Договору, сума позики передавалася відповідачеві на будівництва кафе, розташованого по АДРЕСА_1 Договору передбачено, що у разі, коли Позичальник в термін, встановлений в п. 4.1. Договору, не поверне Позикодавцеві суму позики, то Позичальник зобов’язується передати Позикодавцеві у власність нерухоме майно (як об’єкт незавершеного будівництва, так і завершений та введений в експлуатацію об’єкт): замощення (кафе) площею 225.4 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1. Вказана недобудована будівля кафе, під літ. П1 належить відповідачу на праві власності на підставі рішення Господарського суду Запорізької області від 13.09.2010 року по справі № 10/264/10. Земельна ділянка відповідачеві була надана на підставі договору про дольову участь у будівництві від 30.04.2010 року, укладеного між ТОВ "Запоріжбудстандарт" та ФОП ОСОБА_2
Представник відповідача у судове засідання не з’явився, надав заяву, в якій зазначив, що проти заявлених позовних вимог та передачі майна у рахунок погашення своєї заборгованості перед позивачем не заперечує. Просить розгляд справи проводити без його участі.
Визнавши, що спір може бути розглянутий за наявними матеріалами у справі, без участі представника відповідача, суд розглянувши матеріали справи та заслухавши представника позивача,
В С Т А Н О В И В:
01 вересня 2009 року між позивачем та відповідачем укладено договір б/н про надання безпроцентної позики терміном на один рік. Відповідно до умов даного договору відповідач отримав грошові кошти в сумі 140 000 грн. та зобов’язаний був повернути борг у термін до 01 вересня 2010 року, що також підтверджується розпискою від 01.09.2009 року.
Відповідач боргу не повернув. Мотивує це скрутним фінансовим становищем. Таким чином, порушено зобов’язання за Договором безпроцентної позики від 01.09.2009 року.
Так як позивач не має можливості отримати грошові кошти, надані відповідачу у борг, позивач звернувся з позовом до суду за захистом своїх прав.
Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.
Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання). В даному випадку має місце невиконання зобов’язання відповідачем за договором позики.
Згідно зі ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання.
Матеріалами справи підтверджується, що відповідно до п. 1.2 Договору, сума позики передавалася відповідачеві на будівництва кафе, розташованого по АДРЕСА_1. Пунктом 5 Договору передбачено, що у разі, коли Позичальник в термін, встановлений в п. 4.1. Договору, не поверне Позикодавцеві суму позики, то Позичальник зобов’язується передати Позикодавцеві у власність нерухоме майно (як об’єкт незавершеного будівництва, так і завершений та введений в експлуатацію об’єкт): замощення (кафе) площею 225.4 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1
Вказана недобудована будівля кафе, під літ. П1 належить відповідачу на праві власності на підставі рішення Господарського суду Запорізької області від 13.09.2010 року по справі № 10/264/10. Земельна ділянка відповідачеві була надана на підставі договору про дольову участь у будівництві від 30.04.2010 року, укладеного між ТОВ "Запоріжбудстандарт"та ФОП ОСОБА_2
Відповідно до статті 377 ЦК України, - якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщенні на земельній ділянці, наданій у користування, то у разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування. Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що до відповідача перейшло право власності на недобудовану будівлю кафе під літ. П1 та право користування земельною ділянкою, на підставі визнаного господарським судом Запорізької області права власності.
Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, які незаборонені законом.
Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна має право пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право не визнається іншою особою.
Перевіривши наявність можливих підстав для задоволення позову, суд вважає, що для цього є всі законні підстави, задоволення позову не порушує прав третіх осіб.
Відповідно до ст. 49 ГПК України, судові витрати відносяться на позивача.
Керуючись ст.ст. 49, 82, 84 ГПК України, суд,
ВИРІШИВ:
Позов задовольнити.
Визнати за фізичною особою –підприємцем ОСОБА_1 право власності на об’єкт нерухомого майна, що розташований у АДРЕСА_1, а саме: недобудовану будівлю кафе під літ. П1 загальною площею 225,4 кв.м
Виділити об’єкти нерухомого майна: недобудовану будівлю кафе під літ. П1 розташовані за адресою: АДРЕСА_1, яка належать на праві власності фізичній особі-підприємцю ОСОБА_1 в окремий об’єкт нерухомості в межах існуючої земельної ділянки з присвоєнням окремої поштової адреси.
Судові витрати покласти на Позивача.
рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.
рішення оформлено і підписано згідно з вимогами ст. 84 ГПК України 16.11.2010р.
Суддя
В.Г. Серкіз