ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
11.11.10р.
Справа № 40/120-10
За позовом Криворізького транспортного прокурора в інтересах держави в особі Криничанської районної державної адміністрації, смт.Кринички
до відповідача 1 Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, с.Затишне Дніпропетровської області
відповідача 2 Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, с.Затишне Дніпропетровської області
Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача 1: Управління з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області
Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача 2: Державна служба автомобільних доріг України "Укравтодор" в особі Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області, м.Дніпропетровськ
про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки
Суддя Красота О.І.
Представники:
від прокурора: Сивогривова Т.Л. ст.. помічник прокурора;
від позивача: не з"явився;
від відповідача 1: не з"явився;
від відповідача 2: не з"явився;
від третьої особи 1: не з"явився;
від третьої особи 2: ОСОБА_3 дов. №1-14/1140 від 20.08.10р.
СУТЬ СПОРУ:
Криворізький транспортний прокурор в інтересах держави в особі Криничанської районної державної адміністрації (далі-позивач) звернулися до господарського суду з позовом до Відповідача 1 - Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, Відповідача 2 - Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 і просять зобов'язати Відповідача 1 та Відповідача 2 повернути самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0032 га за адресою: узбіччя 69 кілометра + 535 метрів (з лівої сторони в напрямку м.Кривий Ріг) автодороги Н-11 Дніпропетровськ - Миколаїв у Криничанському районі Дніпропетровської області в особі Криничанської районної державної адміністрації Дніпропетровської області та привести земельну ділянку в придатний для використання стан, шляхом знесення торгівельних палаток за рахунок відповідача 1 та відповідача 2 та стягнути судові витрати.
Прокурор позовні вимоги підтримує в повному обсязі, подав Акти від 25.08.2010р. про підтвердження, що на землях дорожнього господарства (смуга відводу становить 65 м (по 32,5 м від осі дороги в кожен бік) на відстані 27,5 м від осі дороги без погодження Укравтодору розташовано малу архітектурну форму (МАФ) громадянки ОСОБА_2, що є порушенням ст..37 Закону України "Про автомобільні дороги" (2862-15) , а також підтвердження, що на землях дорожнього господарства (смуга відводу становить 65 м (по 32,5 м від осі дороги в кожен бік) на відстані 27,5 м від осі дороги без погодження Укравтодору розташовано малу архітектурну форму (МАФ) громадянки ОСОБА_1, що є порушенням ст..37 Закону України "Про автомобільні дороги" (2862-15) .
Відповідач 1, 2 у своєму відзиві на позов направлений на адресу господарського суду01.10.2010 року позовні вимоги не визнають та просять повернути позовну заяву і додані до неї документи Позивачу без розгляду та припинити провадження у справі. В обґрунтування своїх заперечень Відповідачі посилаються на рішення 41 сесії 5 скликання Затишанської сільської ради від 28.07.10р., яким погоджено місце розташування малої архітектурної форми Відповідачів для провадження підприємницької діяльності в межах населеного пункту с. Затишне, по вул. Леніна, Криничанського району, Дніпропетровської області та надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі.
Відповідач 1, 2 у судове засідання призначені на 26.10.2010 року та на 11.11.2010 року не з'явилися. Клопотання про відкладення розгляду спору та письмові пояснення причин такої неявки на адресу суду не надходило.
Третя особа 1 - Управління з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області письмових пояснень щодо позову прокурора не надала, явку повноважного представника до судових засідань не забезпечила.
Третя особа 2 позовні вимоги прокурора підтримала, зазначивши, що спірна земельна ділянка використовується Відповідачами без відповідних право встановлювальних документів.
Суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника Позивача Відповідачів 1, 2 та третьої особи 1 оскільки останні повідомлені про час, дату та місце судового засідання належним чином, а в матеріалах справи наявні документи необхідні для вирішення спору по суті та прийняття обґрунтованого рішення.
Справа відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України розглядається за наявними у ній матеріалами.
Оригінали документів, оглянуті у судових засіданнях, відповідають копіям, залученим до матеріалів справи.
В порядку ст. 85 ГПК України, у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.
Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення прокурора та представника третьої особи, господарський суд, -
ВСТАНОВИВ:
Криворізькою транспортною прокуратурою спільно з фахівцями державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель у Дніпропетровській області проведено перевірку додержання вимог земельного законодавства фізичною особою – підприємцем ОСОБА_1 спільно з ОСОБА_2 при користуванні земельною ділянкою площею 0,0032 га, розташовану за адресою: узбіччя 69 кілометра +535 метрів (з лівої сторони в напрямку м.Кривий Ріг) автодороги Н-11 Дніпропетровськ –Миколаїв у Криничанському районі Дніпропетровської області.
За наслідками проведеної перевірки складено акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 10.08.2010р. та акт обстеження земельної ділянки №16 від 10.08.10р., в яких зафіксовано факт самовільного зайняття відповідачем вищезазначеної земельної ділянки під фактичне розміщення на ній об’єкту торгівлі (торгових палаток), для здійснення торгівлі, без відповідних право встановлювальних документів на вищезазначену земельну ділянку. На підставі акту дотримання вимог земельного законодавства від 10.08.10р. відповідачу було винесено припис №16 від 10.08.10р., в якому відповідачів зобов’язано припинити порушення вимог чинного земельного законодавства на вищезазначеній земельній ділянці та було винесено постанови про порушення провадження про адміністративне правовопорушення відносно відповідача 1, 2.
Як вбачається з матеріалів справи відповідач 1, 2 зобов’язалися перед Криворізьким транспортним прокурором в строк до 30.08.10р. демонтувати свій торгівельний кісок, що підтверджується відповідною розпискою відповідача, але відповідачі до цього часу продовжують користуватися спірною земельною ділянкою та торгівельними палатками (кіосками).
Земельні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею регулюються Конституцією України (254к/96-ВР) , Земельним кодексом України (2768-14) , а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами. Згідно із ч.1 ст. 116 Земельного Кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. Відповідно до ст. 125 Земельного Кодексу України право власності або право тимчасового користування земельною ділянкою виникає після одержання власником або користувачем документа, що посвідчує право власності або користування земельною ділянкою та його державної реєстрації, а право на оренду земельної ділянки виникає після укладання договору оренди та його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж в натурі (на місцевості), одержання документа що посвідчує право на неї, та його державної реєстрації - забороняється. Відповідно до ст. 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель"самовільне зайняття земельних ділянок - це будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації.
Відповідно до п.4.1.3. Рекомендації президії Вищого господарського суду України від 02.02.10р. №04-06/15 (v06_1600-10) "Про практику застосування господарськими судами земельного законодавства": розміщення малою архітектурної форми для здійснення підприємницької діяльності за відсутності правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій вона розміщена, є самовільним зайняттям земельної ділянки, та тягне за собою наслідки визначені статтею 212 Земельного кодексу України. Згідно до ст. 212 Земельного кодексу України, самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок проводиться за рішенням суду.
Документів, що у відповідності до ст. 125 Земельного кодексу України дають право користуватися земельною ділянкою, відповідач не надав. Враховуючи вищезазначене, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі. Заперечення відповідача суд вважає безпідставними та такими, що не ґрунтуються на вимогах чинного законодавства України ( оскільки погодження місць розташування малої архітектурної форми відповідача для провадження підприємницької діяльності та отримання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі не надає відповідачу права самовільного та безкоштовного користування земельною ділянкою).
Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на Відповідачів.
На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 49, 82- 85 ГПК України, господарський суд,
ВИРІШИВ:
Позов задовольнити повністю.
Зобов’язати Фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) повернути самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0032 га за адресою узбіччя 69 кілометра + 535 метрів (з лівої сторони в напрямку м.Кривий Ріг) автодороги Н-11 Дніпропетровськ –Миколаїв у Криничанському районі Дніпропетровської області –державі в особі Криничанської районної державної адміністрації, (52300, смт.Кринички, вул.Радянська, 2, код ЄДРПОУ 04052287).
Зобов’язати Фізичну особу-підприємця ОСОБА_2 (АДРЕСА_2) повернути самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0032 га за адресою узбіччя 69 кілометра + 535 метрів (з лівої сторони в напрямку м.Кривий Ріг) автодороги Н-11 Дніпропетровськ –Миколаїв у Криничанському районі Дніпропетровської області –державі в особі Криничанської районної державної адміністрації, (52300, смт.Кринички, вул.Радянська, 2, код ЄДРПОУ 04052287).
Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) в доход Державного бюджету України в особі управління Державного казначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління державного казначейства України у Дніпропетровській області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7, рахунок 31118095700005 в УДКУ в Дніпропетровській області, код ЄДРПОУ 24246786, МФО 805012) суму – 42 грн. 50 коп. - державного мита.
Стягнути з ОСОБА_2 (АДРЕСА_2) в доход Державного бюджету України в особі управління Державного казначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління державного казначейства України у Дніпропетровській області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7, рахунок 31118095700005 в УДКУ в Дніпропетровській області, код ЄДРПОУ 24246786, МФО 805012) суму - 42 грн. 50 коп. - державного мита.
Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) в доход Державного бюджету України в особі управління Державного казначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління державного казначейства України у Дніпропетровській області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7, рахунок 31217264700005 в УДКУ в Дніпропетровській області, код ЄДРПОУ 24246786, МФО 805012) 118 грн. 00 коп. –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Стягнути з ОСОБА_2 (АДРЕСА_2) в доход Державного бюджету України в особі управління Державного казначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління державного казначейства України у Дніпропетровській області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7, рахунок 31217264700005 в УДКУ в Дніпропетровській області, код ЄДРПОУ 24246786, МФО 805012) 118 грн. 00 коп. –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Привести земельну ділянку в придатний для використання стан, шляхом знесення торгівельних палаток за рахунок Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) та Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, (АДРЕСА_2).
Накази видати після набрання судовим рішенням законної сили.
рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного терміну з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України.
Суддя
О.І. Красота
рішення підписано 11.11.2010 року