ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
"05" листопада 2010 р.
Справа № 11/153/10
м. Миколаїв
( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs13140035) ) ( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs14346357) )
Боржник: Приватне підприємство "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв", 54001, м.Миколаїв, вул. Димитрова, 10, код ЄДРПОУ 24784207.
Державний реєстратор – Виконавчий комітет Миколаївської міської ради.
Миколаївське обласне відділення з питань банкрутства, м. Миколаїв, 54001, а/с 156.
Суддя Василяка К.Л.
Від боржника:
В засіданні приймає участь: Томашевський О.О. –арбітражний керуючий, Круглов С.С. – арбітражний керуючий.
В судовому засіданні присутній: представник ПАТ "БАНК ФОРУМ" Орел А.В., довіреність №2654 від 22.09.2010р.
СУТЬ СПОРУ : про визнання приватного підприємства "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв", м. Миколаїв, банкрутом.
В судовому засіданні 04.11.2010р. у відповідності до ст. 77 ГПК України оголошувалась перерва до 05.11.2010р.
Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 27.10.2010 року за заявою приватного підприємства "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв"порушено справу про банкрутство за ознаками ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Приватне підприємство "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв"як суб’єкта підприємницької діяльності –юридичну особу зареєстровано Виконавчим комітетом Миколаївської міської ради 03.06.1997р., свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 №519273.
17.08.2010р. власником приватного підприємства "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв"було прийнято рішення про ліквідацію у встановленому законодавством порядку підприємства, призначено ліквідатором підприємства –Томашевського О.О.
На виконання вимог ст. 105 Цивільного кодексу України, 25.08.2010р. в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації "Бюлетень державної реєстрації"Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва №156 (16) було надруковано повідомлення про ліквідацію приватного підприємства "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв".
Протягом встановленого законодавством двомісячного строку після публікації оголошення, до боржника звернувся з кредиторськими вимогами один кредитор –товариство з обмеженою відповідальністю "Надія-Миколаїв"на загальну суму 124628,46 грн., яка була визнана боржником в повному обсязі (лист №46 від 14.10.2010р.).
Приватне підприємство "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв" листом від 30.08.2010р. №45 повідомило ДПІ у Центральному районі м.Миколаєва про ліквідацію підприємства.
Наданий суду проміжний ліквідаційний баланс станом на 26.10.2010р. свідчить про відсутність у боржника, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, майна, грошових коштів та інших активів для задоволення вимог кредитора.
Матеріали справи свідчать про відсутність у боржника грошових коштів та майна для погашення існуючої заборгованості. Відсутня дебіторська заборгованість, за рахунок якої можливо здійснити погашення зобов`язань перед кредитором.
Таким чином, фінансовий стан боржника характеризується стійкою неплатоспроможністю, проведення процедури санації не доцільне, підприємство на даний час підприємницької діяльності не здійснює, працівники звільнені, погашення заборгованості перед кредитором в повному обсязі не можливе.
Власником приватного підприємства "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв"26.10.2010р. прийнято рішення про звернення до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство згідно з вимогами ст. 110 Цивільного кодексу України та ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Боржник запропонував суду призначити ліквідатором ПП "ІБФ "ХХІ вік-Миколаїв"арбітражного керуючого Томашевського О.О. (клопотання №46 від 26.10.2010р.).
До суду також надійшли заяви від арбітражного керуючого Круглова С.С. про призначення його ліквідатором ПП "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв"та заява арбітражного керуючого Гусака Ю.М. про надання згоди на призначення його ліквідатором ПП "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв".
Розглянувши подані до суду заяви арбітражних керуючих, заслухавши в судовому засіданні арбітражних керуючих Круглова С.С. та Томашевського О.О., суд дійшов до наступних висновків.
Частиною 2 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.
Відповідно до ст.24 названого Закону, у постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, передбаченому для призначення керуючого санацією.
Згідно з приписами ч.1 ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо інше не передбачено цим Законом (2343-12) , арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) може бути призначено фізичну особу - суб'єкта підприємницької діяльності, яка має вищу юридичну або економічну освіту, володіє спеціальними знаннями та не є зацікавленою особою щодо боржника і кредиторів.
Таким чином, при виборі кандидатури арбітражного керуючого, суд повинен враховувати освіту, досвід та показники роботи у попередніх справах, кількість справ, у яких бере участь арбітражний керуючий, наявність у нього організаційних та технічних можливостей виконувати обов'язки арбітражного керуючого у конкретній справі, страхування відповідальності арбітражного керуючого та інші обставини, які свідчать про здатність арбітражного керуючого належним чином виконувати передбачені Законом (2343-12) обов’язки.
Як вбачається з матеріалів справи, арбітражний керуючий Гусак Ю.М. отримав ліцензію Державного департаменту з питань банкрутства 31.10.2006р. В судове засідання арбітражний керуючий Гусак Ю.М. не з’явився, пояснень щодо участі у справі про банкрутство ПП "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв"не надав, відомостей щодо освіти, досвіду та показників роботи у попередніх справах, кількості справ, в яких бере участь арбітражний керуючий тощо, також до суду не надав. Отже, суд позбавлений можливості надати повну оцінку щодо вирішення питання про призначення його ліквідатором у даній справі.
Арбітражний керуючий Круглов С.С. отримав ліцензію Державного департаменту з питань банкрутства 24.09.2010р., що свідчить про відсутність у нього досвіду роботи арбітражним керуючим. В судовому засіданні Круглов С.С. повідомив, що йому з засобів масової інформації стало відомо про порушення провадження у справі про банкрутство ПП "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв", тому він за власною ініціативою вирішив подати заяву про призначення його ліквідатором у цій справі.
Арбітражний керуючий Томашевський О.О., отримав ліцензію Державного департаменту з питань банкрутства 14.09.2006р. В судовому засіданні повідомив суд, що власником підприємства –боржника після прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності ПП "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв", було укладено з ним договір на проведення робіт по ліквідації підприємства та наказом по підприємству №10 від 17.08.2010р. призначено його ліквідатором.
В процесі здійснення припинення підприємницької діяльності підприємства, Томашевським О.О. було в повному обсязі виконано приписи ст. 105, 110- 112 Цивільного кодексу України, складено заяву про порушення справи про банкрутство.
За таких обставин, враховуючи, що арбітражний керуючий Томашевський О.О., фактично приймав участь проведенні ліквідації підприємства, здійснив аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства та самостійно виконував вимоги чинного законодавства України щодо припинення підприємницької діяльності підприємства, беручи до уваги віддаленість місця проживання арбітражного керуючого Круглова С.С. від підприємства-боржника та його невеликий досвід роботи на посаді арбітражного керуючого порівняно з іншими кандидатурами, та приймаючи до уваги наявність клопотання самого боржника, суд вважає за доцільне призначити ліквідатором ПП "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв"арбітражного керуючого Томашевського О.О., ліцензія серії АВ №158229 від 14.09.2006р.
Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 22, 23, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 ГПК України, суд –
ПОСТАНОВИВ:
1. Визнати Приватне підприємство "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв", м.Миколаїв, вул. Димитрова, 10, код ЄДРПОУ 24784207 –банкрутом.
2. Відкрити ліквідаційну процедуру.
3. Призначити ліквідатором приватного підприємство "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв", арбітражного керуючого Томашевського Олександра Олексійовича, (ліцензія серія АВ №158229 від 14.09.2006р., 54029, АДРЕСА_1).
4. Призначеному ліквідатору здійснити ліквідацію боржника відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
5. Ліквідатору банкрута подати до офіційного друкованого органу газети "Голос України"або "Урядовий кур’єр"у 5-ти денний строк оголошення про банкрутство приватного підприємство "Інженерно-будівельна фірма "ХХІ вік –Миколаїв"та відкриття ліквідаційної процедури. В оголошенні вказати повне найменування банкрута, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про ліквідатора, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури відповідно до ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Докази публікації надати до суду.
6. Зобов’язати ліквідатора надати до суду реєстр вимог кредиторів у термін до 13.12.2010р.
7. Засідання суду призначити на 14.12.2010 р. о 10 год. 30 хв.
8. Копію постанови надіслати на адресу боржника, ліквідатора, Миколаївському обласному відділу з питань банкрутства, державному реєстратору.
Суддя