ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"02" листопада 2010 р. Справа № 5/192/б
За заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка", м. Сторожинець Чернівецької області
про порушення справи про банкрутство боржника з метою проведення керівником процедури санації
Представники: від кредиторів –Лаєвський О.К., довіреність від 16.06.2010 р., Буздуга Н.І., довіреність від 16.06.2010 р., Тодорюк Н.М., довіреність від 31.12.2009 р., Скрипничук О.М., довіреність від 01.02.2010 р., Мітрія І.Г., довіреність від 02.02.2010 р. від боржника –Білецька М.М., керуючий санацією від розпорядника майна –Унгуряну Д.В.
СУТЬ СПОРУ: Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 10.11.2009р. порушено провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка" з метою проведення керівником процедури санації в порядку ст. 53 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
У газеті "Голос України" №230 від 04.12.2009р. опубліковано оголошення про порушення справи про банкрутство.
Ухвалою від 23.03.2010р. затверджено реєстр вимог кредиторів на загальну суму 14 788 673,14 грн., вказано розпоряднику майна про необхідність проведення зборів кредиторів, а комітету кредиторів подати у місячний строк від дня його утворення подати господарському суду схвалений план санації боржника.
Враховуючи відсутність у господарського суду відомостей про виконання вищезгаданої ухвали, розгляд справи призначено в судовому засіданні 14.10.2010р.
Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 14.10.2010 р. розгляд справи відкладено на 02.11.2010 р., керуючого санацією зобов’язано надати план санації схвалений комітетом кредиторів.
02.11.2010 р. господарським судом Чернівецької області отримано клопотання комітету кредиторів від 02.11.2010 р. про визнання товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури та клопотання про припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна) Унгуряну Д.В. та призначення нового арбітражного керуючого у справі №5/192/б про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка" Шевцова Євгена Вікторовича. Також, до даних клопотань комітету кредиторів додано протокол №5 засідання комітету кредиторів по справі №5/192/б від 02.11.2010 р., відповідно до якого комітет кредиторів вирішив клопотати перед господарським судом Чернівецької області про введення процедури ліквідації товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка", припинення повноважень розпорядника майна Унгуряну Д.В. за його згодою, призначення ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка" арбітражного керуючого Шевцова Євгена Вікторовича та затвердження розпоряднику майна Унгуряну Д.В. розміру оплати праці в розмірі двох мінімальних заробітних плат за період з дня його призначення до моменту його звільнення (за рахунок коштів боржника).
У судовому засіданні 02.11.2010 р. від представників комітету кредиторів, розпорядника майна поступило усне клопотання про затвердження оплати послуг розпорядника майна Унгуряну Д.В. в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним своїх повноважень за рахунок коштів боржника оскільки дане питання вирішене на засіданні комітету кредиторів 02.11.2010 р., що підтверджується протоколом №5. Крім того, представники комітету кредиторів та розпорядник майна просили задовольнити клопотання комітету кредиторів у зв’язку з прийняттям відповідного рішення комітетом кредиторів на засіданні 02.11.2010 р.
Боржник у судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотань комітету кредиторів.
Заслухавши представників комітету кредиторів, розпорядника майна, боржника, розглянувши клопотання та протокол засідання комітету кредиторів, суд вважає клопотання обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню, враховуючи наступне.
Відповідно до ч.1 ст. 17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" санація вводиться на строк не більше дванадцяти місяців. За клопотанням комітету кредиторів чи керуючого санацією або інвесторів цей строк може бути продовжено ще до шести місяців або скорочено.
Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 10.11.2009 р. прийнято заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка" до розгляду і порушено провадження у справі про банкрутство, відкрито процедуру санації боржника на строк дванадцять місяців, призначено керуючим санацією боржника - керівника боржника Білецьку Марію Миколаївну, розпорядником майна арбітражного керуючого Унгуряну Доріна Віореловича.
Таким чином, строк санації закінчується 10.11.2010 р.
Керуючий санацією на виконання вимог ст. 18 згаданого вище Закону не подав господарському суду план санації боржника.
На засіданні комітету кредиторів 02.11.2010 р. (протокол №5) розглянуто питання про обрання подальшої процедури банкрутства, прийнято рішення клопотати перед господарським судом про введення процедури ліквідації товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка", припинення повноважень розпорядника майна Унгуряну Д.В. за його згодою, призначення ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка" арбітражного керуючого Шевцова Євгена Вікторовича та затвердження розпоряднику майна Унгуряну Д.В. розміру оплати праці в розмірі двох мінімальних заробітних плат за період з дня його призначення до моменту його звільнення (за рахунок коштів боржника).
Згідно ч. 9 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", рішення комітету кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на комітеті кредитори, кількість голосів яких визначається відповідно до част.4 цієї статті.
Підставою для визначення кількості голосів є ухвала попереднього засідання, про що зазначено в част. 2 ст. 15 Закону.
Кількість голосів визначається пропорційно сумі вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, кратній тисячі гривень.
Грошові вимоги конкурсних кредиторів не можуть випливати з неустойки (штрафу, пені), такі вимоги не включаються до реєстру вимог кредиторів як вимоги, на підставі яких визначаються кількість голосів кредиторів, однак підлягають задоволенню під час процедури банкрутства.
До складу комітету кредиторів включені:
- ВАТ "ЕК "Чернівціобленерго" –528 голосів;
- Управління Пенсійного фонду України у Сторожинецькому районі –172 голоси;
- АТ "Сведбанк" –11 738 голосів;
- Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сторожинецькому районі –18 голосів.
Загальна кількість голосів в комітеті кредиторів 12 456.
На засіданні комітету кредиторів 02.11.2010 р. за відкриття ліквідаційної процедури проголосували АТ "Сведбанк", Управління Пенсійного фонду України у Сторожинецькому районі та Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сторожинецькому районі, загальна кількість голосів 11 928.
ВАТ "ЕК "Чернівціобленерго" проголосувала (528 голосів) проти введення ліквідаційної процедури.
Таким чином, рішення комітету кредиторів прийнято більшістю голосів кредиторів, які були присутні на засіданні, що відповідає вимогам частини дев'ятої статті 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Пасив боржника, що відображений у реєстрі вимог кредиторів, значно перевищує актив боржника, згідно бухгалтерського балансу.
Отже, неплатоспроможність боржника підтверджується матеріалами справи у зв’язку з чим суд дійшов висновку, що задоволення вимог кредиторів боржника можливе не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.
Згідно зі статтею 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі –Закон) у постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, передбаченому для призначення керуючого санацією.
Господарський суд має право призначити ліквідатором особу, яка виконувала повноваження розпорядника майна або (та) керуючого санацією боржника.
У відповідності до частини 8 статті 16 Закону до компетенції комітету кредиторів належить, зокрема, прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).
Таким чином, враховуючи відповідне рішення комітету кредиторів, суд задовольняє клопотання комітету кредиторів про припинення повноважень розпорядника майна Унгуряну Д.В. та призначення ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка" арбітражного керуючого Шевцова Євгена Вікторовича.
Щодо клопотання комітету кредиторів про затвердження оплати послуг розпорядника майна Унгуряну Д.В. в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним своїх повноважень за рахунок коштів боржника, суд встановив.
Нормою пункту 12 статті 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що оплата послуг арбітражного керуючого за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень встановлюється та виплачується в розмірі, встановленому комітетом кредиторів і затвердженому господарським судом, якщо інше не встановлено цим Законом (2343-12) , але не менше двох мінімальних заробітних плат та не більше середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство.
Враховуючи вищезазначене суд затверджує оплату послуг розпорядника майна Унгуряну Д.В. в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним своїх повноважень за рахунок коштів боржника.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3-1, 16, 17, 22, 23, 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Товариство з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка", м.Сторожинець Чернівецької області, код 34324370, визнати банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.
2. Припинити повноваження розпорядника майна товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка" Унгуряну Доріна Віореловича.
3. Призначити ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка" арбітражного керуючого Шевцова Євгена Вікторовича (ліцензія серії НОМЕР_1 від 07.09.2010 р., що мешкає за адресою: АДРЕСА_1).
4. Ліквідаційну процедуру провести у дванадцятимісячний строк.
5. Арбітражному керуючому Унгуряну Доріну Віореловичу передати ліквідатору товариства з обмеженою відповідальністю "Сторожинецька кераміка" Шевцову Євгену Вікторовичу всі документи зібрані (отримані) в ході провадження справи про банкрутство.
6. Затвердити оплату послуг розпорядника майна Унгуряну Д.В. в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним своїх повноважень за рахунок коштів боржника.
7. Зобов’язати ліквідатора у п’ятиденний строк з дня прийняття цієї постанови опублікувати відомості про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах. Оголошення повинне містити відомості, передбачені ч. 5 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
8. Зобов’язати ліквідатора щомісячно надавати суду звіт про хід ліквідаційної процедури для здійснення судового контролю.
9. Ліквідатору після закінчення ліквідаційної процедури надати суду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс банкрута.
10. Копію постанови надіслати комітету кредиторів, ліквідатору, державному органу з питань банкрутства, арбітражному керуючому Унгуряну Д.В.
Суддя
В.В.Дутка