ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"28" грудня 2010 р. Справа № 15/189/10
м. Миколаїв
( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs14104383) )
За позовом: 1. Приватного підприємства "Вікторія", пошт. адреса: 57157, м. Миколаїв, с. М. Корениха, вул. Радсадівська, 29-А; юр. адреса: 56301, Миколаївська обл., Врадіївський р-н, смт. Врадіївка, вул. Перемоги, 65, код ЄДРПОУ 20892748; 2. Колективного підприємства "Веселинівський Агрошляхбуд",", пошт. адреса: 57157, м. Миколаїв, с. М. Корениха, вул. Радсадівська, 29-А; юр. адреса: 57001, Миколаївська обл., Веселинівський р-н, смт. Веселинове, вул. Київська, 21, код ЄДРПОУ 03585372;
До відповідача: Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об’єднання "Миколаївоблагрошляхбуд", 54036, м. Миколаїв, Одеське шосе, 69, код ЄДРПОУ 03578704;
Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: 1. Березанська міжгосподарська пересувна механізована шляхо-будівна колона, Миколаївська обл., Березанський р-н, с. Красне, вул. Лиманська, 3, код ЄДРПОУ 04654046; 2. Товариство з обмеженою відповідальністю "Дорстройагро-1", 54036, м. Миколаїв, Одеське шосе, 69, код ЄДРПОУ 37157614;
Про: визнання недійсними рішення загальних зборів та визнання недійсною нової редакції статуту.
Суддя Ржепецький В.О.
П Р Е Д С Т А В Н И К И:
Від позивача 1: Коваль М.Г. довіреність від 10.06.2008р.
Від позивача 2: Коваль М.Г. довіреність від 29.05.2008р.
Від відповідача: Луста В.В. керівник, Дубровний М.О., дов. від 07.06.2010р.
В судове засідання, призначене на 28.12.2010р. представники сторін з’явились.
Представник позивачів підтримав позовні вимоги, додатково надав письмові пояснення на обґрунтування доводів позовної заяви про невідповідність нової редакції Статуту відповідача нормам закону.
Відповідачем позов не визнано, підтримано доводи, викладені у відзиві.
Судом оголошувалась перерва.
В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд
ВСТАНОВИВ:
05.11.2010 року Приватне підприємство "Вікторія" та Колективне підприємство "Веселинівський Агрошляхбуд" звернулись в господарський суд Миколаївської області з позовом до Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об’єднання "Миколаївоблагрошляхбуд" про: визнання недійсними рішення загальних зборів конференції засновників (учасників) Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об’єднання "Миколаївоблагрошляхбуд", оформлені протоколом №12/05 позачергової конференції від 12.05.2010р. та визнання недійсною нової редакції статуту, затвердженої зазначеними зборами.
Позов обґрунтовано неповідомленням позивачів про час і місце скликання зборів, відсутністю кворуму прийняттям до складу учасників об’єднання товариства, яке станом на момент проведення зборів ще не було зареєстроване в установленому законом порядку, невідповідністю нової редакції Статуту положенням ст.ст. 57 ЦК України, ст. 119 ГК України.
Відповідачем позов не визнано, при цьому останній посилається на те, що позивачі не є засновниками (учасниками) підприємства – відповідача, збори були проведені з дотриманням вимог закону щодо повідомлення учасників, датою скликання зборів визначено 12.05.2010р. внаслідок помилки.
Розглянувши матеріали справи, господарський суд встановив наступне.
Як витікає з Протоколу №12/05 12.05.2010р. відбулись загальні збори конференції засновників Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об’єднання "Миколаївоблагрошляхбуд".
На зборах був присутній один учасник об’єднання –Березанська міжгосподарська пересувна механізована шляхо-будівна колона, при цьому зазначено, що у зборах беруть участь 100% учасників.
Зборами прийнято рішення про залишення у складі засновник об’єднання Березанської міжгосподарської пересувної механізованої шляхо-будівної колони, виключення зі складу засновників всіх інших підприємств, включення до складу нового учасника –ТОВ "Доростройагро-1", затвердження нової редакції Статуту тощо.
При вирішенні даного спору господарський суд виходить з того, у відповідності до рішень господарського суду Миколаївської області від 02.04.2009р. у справі №1/660/08 та від 08.02.2010р. у справі №1/246/09 діючою редакцією Статуту відповідача є редакція від 07.02.1999р., що не заперечується сторонами у цій справі.
У розділі 5 Статуту об’єднання (в редакції від 07.02.1999 року) вищим органом управління зазначено конференцію учасників, виконавчими органами - Рада об’єднання, та голова Ради.
Відповідно до абз. 2 п. 5.1. Статуту, конференція може скликатися позачергово по ініціативі Ради об’єднання, ревізійної комісії або не менш як 2/3 членів об’єднання.
Пунктом 5.3. Статуту (в редакції від 07.02.1999 року) встановлено, що конференція визнається правомочною, якщо в ній приймають участь 2/3 учасників об’єднання.
Повноправними учасниками об’єднання відповідно до пункту 1.6 Статуту (в редакції від 07.02.1999 року) є :
Арбузинська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Баштанська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Березанська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона(МПМШК);
Братська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона(МПМШК);
Веселинівська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Вознесенська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Врадієвська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Доманівська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Єланецька міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Казанківська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Кривоозерська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Миколаївська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Новобузька міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Новоодеська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Снігурівська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Первомайська міжгосподарська (міжколгоспна) пересувна механізована шляхово-будівельна колона (МПМШК);
Прибузький асфальтово-бетонний завод;
Софіївський гранітний кар’єр.
Всього 18 учасників об’єднання. Отже, відповідно до положень пункту 5.3. Статуту об’єднання конференція (загальні збори) є правомочною, якщо в ній приймає участь не менше 12 її учасників.
Як зазначено вище, на зборах від 12.05.2010р. був присутній один учасник об’єднання, що є меншим, ніж встановлено пунктом 5.3. Статуту (в редакції від 07.02.1999 року). Крім того, в матерілах справи відсутні докази які б свідчили про дотримання відповідачем при скликанні позачергової конференції вимог абз. 2 п. 5.1. Статуту.
Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 92 ЦК України, юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень.
Відповідно до ст. 97, ч.ч. 1-2 ст. 98 ЦК України, управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції виконавчого органу. рішення загальних зборів приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників, якщо інше не встановлено установчими документами або законом. рішення про внесення змін до статуту товариства, відчуження майна товариства на суму, що становить п'ятдесят і більше відсотків майна товариства, та про ліквідацію товариства приймаються більшістю не менш як у 3/4 голосів, якщо інше не встановлено законом.
Твердження відповідача про те, що особи, які подали позов є неналежними позивачами господарським судом не приймається, оскільки спростовується матеріалами справи, зокрема, довідками ГУ статистики у Миколаївській області від 13.,12.2010р., протоколом зборів від 26.08.1997р., розпорядженням Веселиніської райдержадміністрації від 19.09.1997р., Статутом Врадіївського колективного аграрного дорожньо-будівельного підприємства "Агродорстрой", рішенням Врадіївського колективного аграрного дорожньо-будівельного підприємства "Агродорстрой"№1 від 10.03.2003р., Статутом ПП "Вікторія", які свідчать про наявність відносин правонаступництва між ПП "Вікторія", КП "Веселинівський Агрошляхбуд" та засновниками відповідача –Врадіївською міжгосподарською пересувною шляхо-будівельною колоною, Веселинівською міжгосподарською пересувною шляхо-будівельною колоною, відповідно ( у відповідності до редакції Статуту від 07.02.1999 року), а також обставинами незмінності коду ЄДРПОУ зазначених юридичних осіб.
Наведене свідчить про обґрунтованість тверджень позивачів про порушення оскаржуваним рішенням та положеннями нової редакції Статуту об’єднання, їхніх прав, зокрема, права приймати участь в управлінні справами об’єднання, визначеному п. 4.9. Статуту.
Крім того, в процесі вирішення спору знайшли своє підтвердження доводи позивачів стосовно неповідомлення їх належним чином про час і місце проведення конференції, оскільки в матеріалах справи такі докази відсутні.
Знайшли своє підтвердження і доводи позивачів про незаконність включення до складу учасників об’єднання юридичної особи, яка станом на момент прийняття рішення конференцією не була зареєстрована у встановленому законодавством порядку.
Доводи відповідача про те, що дата проведення конференції, яку зазначено в протоколі є наслідком помилки, судом відхиляються оскільки протирічать матеріалам справи, зокрема, новій редакції Статуту об’єднання, в якій зазначено, що її затверджено зборами конференції саме від 12.05.2010р. Крім того, судом враховується, що відповідачем не надано доказів здійснення будь-яких дій по виправленню зазначеної помилки.
Таким чином, враховуючи, що оскаржувані рішення прийнято неправомочними зборами, при скликанні яких порушено наведені вище положення Статуту, що потягло за собою суттєве порушення прав позивачів, господарський суд дійшов висновку про визнання їх недійсними.
Стосовно позовних вимог про визнання недійсними п нової редакції Статуту об’єднання, затвердженої оскаржуваним рішенням, господарський суд зазначає наступне.
Як зазначалось вище частинами 1, 3 ст. 92 ЦК України встановлено, що юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень.
Відповідно до п. 4.5. Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 р. N 04-5/14 (v5_14600-07) Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин, вирішуючи спори про визнання недійсними установчих документів господарських товариств, господарським судам слід виходити з того, що статут є локальним нормативним актом.
Відповідно до п. 6.2.5. роз’яснення Президії Вищого арбітражного суду України від 26.01.2000 р. N 02-5/35 (v5_35800-00) Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з визнанням недійсними актів державних чи інших органів, господарські суди розглядають на загальних підставах справи у спорах про визнання недійсними актів, прийнятих (виданих) іншими, крім державних, органами, у тому числі актів органів господарських товариств, громадських організацій тощо, які відповідно до закону чи установчих документів мають обов'язковий характер.
Відповідно до п.п. 1, 2 роз’яснення Президії Вищого арбітражного суду України від 26.01.2000 р. N 02-5/35 (v5_35800-00) Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з визнанням недійсними актів державних чи інших органів, акт державного чи іншого органу - це юридична форма рішень цих органів, тобто офіційний письмовий документ, який породжує певні правові наслідки, спрямований на регулювання тих чи інших суспільних відносин і має обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин. Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт.
Враховуючи, положення ч. 3 ст. 119 ГК України, господарські об’єднання діють на основі установчого договору та/або статуту, який затверджується їх засновниками, а також встановлені вище обставини, які свідчать, зокрема, про прийняття рішень зборами конференції відповідача 12.05.2010р. неповноважним органом, господарський суд дійшов висновку про наявність підстав задоволення позову в цій частині та визнання редакції Статуту відповідача, затвердженої оскаржуваними зборами недійсною.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 ГПК України, господарський суд, -
ВИРІШИВ:
Позов задовольнити.
Визнати недійсними рішення Загальних зборів конференції засновників Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об’єднання "Миколаївоблагрошляхбуд", оформлені протоколом №12/05 від 12.05.2010р.
Визнати недійсним Статут Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об’єднання "Миколаївоблагрошляхбуд" в редакції, затвердженій рішенням Загальних зборів конференції засновників Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об’єднання "Миколаївоблагрошляхбуд", оформлених протоколом №12/05 від 12.05.2010р.
Стягнути з Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об’єднання "Миколаївоблагрошляхбуд" (54036, м. Миколаїв, Одеське шосе, 69, код ЄДРПОУ 03578704) на користь Приватного підприємства "Вікторія" (пошт. адреса: 57157, м. Миколаїв, с. М. Корениха, вул. Радсадівська, 29-А; юр. адреса: 56301, Миколаївська обл., Врадіївський р-н, смт. Врадіївка, вул. Перемоги, 65, код ЄДРПОУ 20892748) держмито в сумі 42,50грн., 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Стягнути з Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об’єднання "Миколаївоблагрошляхбуд" (54036, м. Миколаїв, Одеське шосе, 69, код ЄДРПОУ 03578704) на користь Колективного підприємства "Веселинівський Агрошляхбуд" (пошт. адреса: 57157, м. Миколаїв, с. М. Корениха, вул. Радсадівська, 29-А; юр. адреса: 57001, Миколаївська обл., Веселинівський р-н, смт. Веселинове, вул. Київська, 21, код ЄДРПОУ 03585372) держмито в сумі 42,50грн., 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Наказ видати після набрання рішенням законної сили.
Відповідно до вимог ч.1 ст. 93 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду –протягом п’яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 цього Кодексу.
Повний текст судового рішення підписано суддею 30.12.2010р.
Суддя
В.О.Ржепецький