ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
від "27" грудня 2010 р. Справа № 08/43-48
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs14637502) )
за позовом закритого акціонерного товариства "Луцькавтодор", м. Луцьк
до відповідача: закритого акціонерного товариства "Рембудуправління-Вишків-АТ", м. Луцьк
про стягнення 7000 грн.
Суддя Войціховський В.А.
за участю представників сторін:
від позивача: Козак А.Ю. –представник (дов. від 20.09.2010р.)
від відповідача: Лошак В.О. –юрисконсульт (дов. №77 від 10.12.2010р.)
Суть спору: закрите акціонерне товариство "Луцькавтодор" звернулось до господарського суду з позовом про стягнення із закритого акціонерного товариства "Рембудуправління-Вишків-АТ" 7000 грн. заборгованості по оплаті виконаних у відповідності до укладеного між сторонами договору №18 від 29.10.2009р. підрядних робіт по ремонту дорожнього покриття.
Ухвалою господарського суду від 29.11.2010р. за вказаним позовом було порушено провадження у справі та призначено розгляд останньої в судовому засіданні. Ухвалою від 13.12.2010р. у зв’язку із заявленим відповідачем клопотанням розгляд справи відкладався.
В судовому засіданні представник ЗАТ "Луцькавтодор", надавши суду витребувані останнім документи, пред’явлені до відповідача позовні вимоги підтримав та просить суд задовольнити останні в повному об’ємі поклавши при цьому на ЗАТ "Рембудуправління-Вишків-АТ" обов’язок відшкодування позивачу понесених останнім при поданні позовної заяви до суду витрат.
Відповідач у відзиві від 10.12.2010р. №78 на позовну заяву та представник останнього в судовому засіданні з приводу пред’явленого до ЗАТ "Рембудуправління-Вишків-АТ" позову заперечили посилаючись на те, що жодні роботи згідно укладеного між сторонами договору підряду №18 від 29.10.2009р. позивачем не виконувались, акти виконаних робіт і довідки про вартість останніх фіктивні, відповідачем у встановленому договором порядку не передавались позивачу будівельний майданчик та проектно-кошторисна документація.
В судовому засіданні представником відповідача було заявлене усне клопотання про призначення у справі експертизи, котре у зв’язку із достатньою необґрунтованістю відповідними доказами та обставинами було відхилене судом. Окрім цього зазначені дії сторони сприймаються судом не інакше, як спроба останнього затягнути вирішення господарського спору по суті.
Розглянувши матеріали справи та додатково представлені документи, заслухавши пояснення, доводи та заперечення представників сторін, господарський суд,-
ВСТАНОВИВ:
29 жовтня 2009 року між закритим акціонерним товариством "Луцькавтодор", м. Луцьк та закритим акціонерним товариством "Рембудуправління-Вишків-АТ", м. Луцьк було укладено договір підряду за №18 у відповідності до умов котрого ЗАТ "Луцькавтодор" за завданням ЗАТ "Рембудуправління-Вишків-АТ" у межах договірної ціни 7000 грн. було взято на себе зобов’язання щодо виконання на свій ризик та за рахунок власного матеріально-технічного забезпечення підрядних робіт по ремонту дорожнього покриття вулиць Заньковецької та Вахтангова міста Луцька.
Пунктом 5.1 договору підряду №18 від 29.10.2009р. сторонами було визначено обов’язки ЗАТ "Луцькавтодор" ("Підрядника") своєчасно та якісно виконувати роботи, які є предметом цього договору, не допускати при здійсненні комплексу робіт відхилення від проектно-кошторисної документації, забезпечити виконання робіт у відповідності до державних будівельних нормативних документів, своєчасно повідомляти ЗАТ "Рембудуправління "Вишків-АТ" про готові для прийому виконані підрядні роботи.
Пунктами 4.1, 5.3 договору підряду №18 від 29.10.2009р. сторонами було визначено обов’язки ЗАТ "Рембудуправління-Вишків-АТ" ("Замовника") забезпечити "Підрядника" належно оформленою проектно-кошторисною документацією, надати будівельний майданчик, придатний для виконання робіт, в разі необхідності, зумовленою характером виконання робіт, виконати заходи, що забезпечують безпечне ведення робіт, прийняти виконані роботи та здійснити їх повну оплату.
Пунктами 8.1-8.6 договору від 29.10.2009р. було визначено, що здавання-приймання виконаних робіт здійснюється сторонами за актом приймання виконаних робіт. В ході приймання виконаних робіт сторонами підписуються акт приймання виконаних робіт форми КБ-2в та довідка про вартість виконаних робіт форми КБ-3. Підрядник повідомляє Замовника про виконання робіт і направляє на його адресу акт приймання виконаних робіт та довідку про їх вартість у двох примірниках. Замовник зобов’язаний протягом трьох календарних днів після одержання акту від Підрядника розглянути акт приймання виконаних робіт та довідку, заповнити зі своєї сторони всі необхідні реквізити та підписати їх. Один примірник підписаного акту та довідки негайно (протягом одного дня з моменту підписання) повернути на адресу Підрядника. Несвоєчасне підписання акту Замовником, а також необґрунтована претензія щодо фактичного виконання робіт розглядається як порушення умов даного договору. В такому випадку всі негативні наслідки пов’язані із цим несе Замовник. При відсутності зауважень зі сторони Замовника роботи вважаються зданими через п’ять днів з дня подачі Підрядником документів про прийняття робіт. У разі необхідності по кожному етапу виконання робіт за цим договором сторонами складається акт про виконання прихованих робіт. При виявленні в процесі здавання-приймання робіт недоробок, сторонами складається акт з визначенням строків їх усунення. Під час підписання акту приймання виконаних робіт Замовник зобов’язаний перевірити результати робіт щодо наявності відступів від договору та недоліків у виконаній роботі, і при виявлені останніх –негайно повідомити про це Підрядника. Якщо Замовник не зробить такої заяви, то у подальшому він втрачає право посилатися на ці відступи від договору чи недоліки у виконаній роботі.
Пунктами 2.1, 2.7-2.11 договору від 29.10.2009р. сторонами було визначено, що загальна вартість виконання робіт становить 7000 грн., фінансування робіт здійснюється за рахунок Замовника, Замовник здійснює проплату авансу та розрахунки за виконану роботу (згідно цього договору, актів приймання виконаних робіт та довідок про вартість виконаних робіт) безпосередньо Підряднику. Замовник перераховує на розрахунковий рахунок Підрядника аванс в розмірі 50% від загальної вартості виконаних робіт протягом трьох календарних днів з дня укладення даного договору. Розрахунки здійснюються Замовником щомісячно з урахуванням авансових платежів протягом п’яти календарних днів з дня підписання Замовником акту приймання виконаних робіт та довідки про вартість виконаних робіт шляхом безготівкового перерахування коштів на розрахунковий рахунок Підрядника. Остаточні розрахунки за виконані Підрядником роботи здійснюються Замовником на підставі акту приймання виконаних робіт та довідки про їх вартість.
На виконання умов підписаного між сторонами у справі договору позивачем на замовлення ЗАТ "Рембудуправління-Вишків-АТ" у період червня місяця 2010 року було виконано визначених угодою робіт на загальну суму 7000 грн.
Викладене підтверджується долученими позивачем до матеріалів справи копіями та представленими додатково представником останнього в судовому засіданні оригіналами довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат за червень 2010 року, а також акту приймання виконаних будівельних робіт за червень 2010 року, котрі в односторонньому порядку були підписані закритим акціонерним товариством "Луцькавтодор" (а.с. 12-14).
Зазначені довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрат за червень 2010 року, а також акт приймання виконаних будівельних робіт за червень 2010 року у відповідності до п.п. 8.1-8.6 договору №18 від 29.10.2009р. для подальшого їх підписання та відповідного приймання підрядних робіт неодноразово направлялись закритим акціонерним товариством "Луцькавтодор" на адресу закритого акціонерного товариства "Рембудуправління-Вишків-АТ". Викладене підтверджується шляхом надання суду поштового фіскального чеку №0486 від 07.06.2010р., поштового повідомлення про вручення рекомендованої кореспонденції від 10.06.2010р., супровідного листа від 04.08.2010р. №537 (а.с. 15-17).
Факт отримання ЗАТ "Рембудуправління-Вишків-АТ" визначених документів було визнано та не заперечено в судовому засіданні представником товариства-відповідача, зокрема, шляхом надання суду для огляду відповідного супровідного листа ЗАТ "Луцькавтодор".
Разом з тим 06.09.2010р. позивачем на адресу відповідача було направлено лист №578 (поштове повідомлення про вручення рекомендованої кореспонденції від 10.09.2010р.) з вимогою проведення останнім належних розрахунків по оплаті виконаних ЗАТ "Луцькавтодор" згідно договору №18 від 29.10.2009р. підрядних робіт та погашення заборгованості в розмірі 7000 грн. Зазначена вимога була залишена відповідачем без відповіді та належного реагування.
Закрите акціонерне товариство "Рембудуправління-Вишків-АТ" взяті на себе згідно договору підряду №18 від 29.10.2009р. зобов’язання в частині підписання направлених позивачем довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат та акту приймання виконаних будівельних робіт, приймання виконаних підрядних робіт по ремонту дорожнього покриття вулиць Заньковецької та Вахтангова міста Луцька та проведення з позивачем розрахунків по оплаті виконаних останнім підрядних робіт (у строки, порядку та розмірах, визначених угодою) не виконало, підрядні роботи не прийняло, довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат та акту приймання виконаних будівельних робіт за червень 2010 року не підписало, вартість робіт не оплатило у зв’язку з чим заборгувало товариству "Луцькавтодор" 7000 грн.
Сума заборгованості включає в себе загальну вартість виконаних позивачем в червні місяці 2010 року підрядних робіт 7000 грн.
Відповідно до ст. 144 Господарського кодексу України, майнові права та майнові обов’язки суб’єктів господарювання виникають з угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать.
Статтею 837 Цивільного кодексу України визначено, що за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.
Згідно статті 853 ЦК України замовник зобов’язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.
Частиною 4 ст. 882 Цивільного кодексу України передбачено, що передавання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і його підписує друга сторона.
В даному випадку, відносини між сторонами носять договірний характер, укладений між останніми договір підряду предметом судових розглядів не виступав, недійсним судом не визнавався, сторонами розірваний не був.
Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України та ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.
Згідно з положеннями статті 193 Господарського кодексу України, статей 526, 527, 530 Цивільного кодексу України, зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Боржник зобов’язаний виконати свій обов’язок, а кредитор –прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено законом або договором, не випливає із суті зобов’язання. Якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
У відповідності до ст. 599 Цивільного кодексу України, зобов’язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.
З огляду на викладене, враховуючи укладення між сторонами договору, виконання позивачем згідно умов останнього підрядних робіт та не проведення при цьому відповідачем належних розрахунків і платежів, суд оцінюючи подані стороною докази за своїм переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному й об’єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, дійшов до висновку про підставність пред’явленого до відповідача позову щодо стягнення суми заборгованості 7000 грн.
Сума заборгованості 7000 грн. повністю підтверджується наявними в матеріалах справи документами. З доказів у справі випливає, що позивач виконав свої зобов’язання за договором підряду від 29.10.2009р. №18 в повному обсязі та належним чином, претензій та заперечень на його адресу з приводу якості виконаних робіт від відповідача з моменту виконання підрядних робіт, підписання відповідних актів та довідок, направлення останніх на адресу замовника та до моменту розгляду судом справи по суті не надходило.
Акт приймання виконаних підрядних робіт –це документ первинного обліку, який складається щомісячно для визначення вартості та обсягів виконаних будівельно-монтажних, ремонтних та інших підрядних робіт і є основою для складання "Довідки про вартість виконаних підрядних робіт та витрат", акт складається підрядником та подається замовнику.
Судом встановлено, що закрите акціонерне товариство "Рембудуправління-Вишків-АТ" не підписуючи направлені на його адресу довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрат та акт приймання виконаних будівельних робіт за червень місяць 2010 року, а також не здійснюючи відповідних розрахунків по оплаті цих робіт безпідставно ухиляється від покладених на нього згідно договору підряду №18 від 29.10.2009р. зобов’язань.
Відповідачем у справі не було надано суду жодних доказів для спростування обставин, викладених позивачем у позовній заяві, заперечення факту виконання робіт на суму 7000 грн., заборгованість у визначеному розмірі не спростовано.
Беручи до уваги, що спір до суду було доведено з вини відповідача, витрати, пов’язані з поданням позовної заяви до суду та розглядом справи в суді (сплата державного мита та оплата інформаційно-технічного забезпечення судового процесу), що поніс позивач, слід відшкодувати останньому у відповідності до ст. 49 ГПК України в повному об’ємі за рахунок закритого акціонерного товариства "Рембудуправління-Вишків-АТ".
Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 144, 173, 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 509, 526, 527, 530, 599, 837, 853, 882 Цивільного кодексу України, ст.ст. 33, 34, 44, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити повністю.
2. Стягнути із закритого акціонерного товариства "Рембудуправління-Вишків-АТ" (м. Луцьк, вул. Заньковецької, 88, р/р 26003012357800 в АКіБ "УкрСиббанк", МФО 351005, код ЄДРПОУ 08562708) на користь закритого акціонерного товариства "Луцькавтодор" (м. Луцьк, вул. Дубнівська, 66, р/р 26006055450120 у ВГРУ КБ "ПриватБанк" м. Луцька, МФО 303440, код ЄДРПОУ 13349767) 7000 грн. заборгованості, 102 грн. в повернення витрат по сплаті державного мита та 236 грн. в повернення витрат по оплаті інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.
Суддя
В.А. Войціховський
Повний текст рішення
складено та підписано
27.12.2010р.