ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 липня 2009 р.
№ 15/59
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів :
Головуючий суддя Судді:
Борденюк Є.М. Могил С.К. (доповідач), Самусенко С.С.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Донбасагросервіс"
на рішення
господарського суду Луганської області від 05.05.2009 року
у справі
№ 15/59 господарського суду Луганської області
за позовом
ТОВ Виробничо-комерційної фірми "Донбастеплоенергосервіс"
до
ТОВ "Донбасагросервіс"
про
стягнення 49 900 грн.,
за участю представників
позивача :
не з’явились,
відповідача :
Бражник Є.В.,
В С Т А Н О В И В :
Рішенням господарського суду Луганської області від 05.05.2009 року позов ТОВ Виробничо-комерційної фірми "Донбастеплоенергосервіс" задоволено частково : з ТОВ "Донбасагросервіс" стягнуто 46 200 грн. боргу з орендної плати, 371,10 грн. пені та судові витрати.
Не погоджуючись з прийнятим судовим рішенням, відповідач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, а також, вказуючи на наявність безумовної підстави для скасування судового рішення у зв’язку із розглядом справи за відсутності відповідача, не повідомленого належним чином про час та місце засідання суду, просить рішення скасувати, а справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.
Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги та дослідивши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з огляду на наступне.
З матеріалів справи вбачається, що підставою позовних вимог у даній справі є невиконання відповідачем зобов’язань по сплаті орендної плати за користування майном, яке було передано позивачем на умовах договору оренди від 01.04.2006 року.
Відповідно до погодженого договором оренди порядку розрахунків відповідач зобов’язався щомісячно перераховувати на розрахунковий рахунок позивача 4 200 грн. орендної плати згідно виставленим рахункам про оплату.
Судом першої інстанції на підставі доводів позивача встановлено, що з моменту підписання договору до 28.02.2007 року відповідач взагалі не сплачував орендну плату за користування майном, у зв’язку з чим у нього утворилась перед позивачем заборгованість у сумі 46 200 грн.
Як вбачається з матеріалів справи, суд неодноразово зобов'язував позивача за своєю ініціативою провести звірення розрахунків з відповідачем на день слухання справи, надати суду документальне та нормативне обґрунтування своїх доводів, а відповідача –надати відзив на позовну заяву його та документальне підтвердження.
Враховуючи, що відповідач заявлені позовні вимоги не оспорив та з огляду на доведеність позивачем наявності та суми боргу відповідача, суд дійшов висновку про необхідність задоволення позову.
Проте, судова колегія вважає висновок суду про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог передчасним, оскільки матеріали справи не містять доказів виконання позивачем умов п. 4.3 договору щодо виставлення відповідачу рахунків на оплату.
За таких обставин, вирішуючи справу по суті за відсутності доказів направлення відповідачу рахунків на оплату, акту звірки взаєморозрахунків, інших важливих доказів, відзиву відповідача на позовну заяву та без участі його представника в судовому засіданні, суд першої інстанції всупереч вимогам ст. 43 ГПК України, вирішив справу на підставі лише тих доводів, на яких ґрунтувалися позовні вимоги ТОВ Виробничо-комерційної фірми "Донбастеплоенергосервіс".
Відповідно до ч. 1 ст. 77 ГПК України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Згідно з пунктом 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21.12.1990 року №9 "Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді цивільних справ по першій інстанції" (v0009700-90) у разі неявки однієї зі сторін або будь-кого з інших осіб, які беруть участь у справі, і про яких є відомості про вручення їм повісток, без повідомлення причин неявки або з причин, визнаних судом неповажними, справа може бути розглянута за відсутності особи, яка не з'явилася, якщо є достатньо матеріалів про права та взаємовідносини сторін і немає потреби заслухати пояснення особи, яка не з'явилася.
З огляду на викладене, достеменно не встановивши підстави та строк виникнення у відповідача зобов’язань з перерахування орендної плати позивачу, оскаржуване рішення суду першої інстанції не можна вважати законним та обґрунтованим підлягає скасуванню, а справа –передачі на новий розгляд до господарського суду Луганської області.
Під час нового розгляду справи господарському суду першої інстанції необхідно врахувати викладене, всебічно і повно з’ясувати і перевірити всі обставини справи, об’єктивно оцінити докази, що мають юридичне значення для її розгляду і вирішення спору по суті, надати всебічну та вичерпну правову оцінку як доводам позивача, так і запереченням відповідача, та на підставі встановленого прийняти обґрунтоване і законне судове рішення.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9 - 111-12 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу задовольнити.
Рішення господарського суду Луганської області від 05.05.2009 року у справі № 15/59 скасувати, а справу направити на новий розгляд до господарського суду Луганської області.
Головуючий суддя
Борденюк Є.М.
Судді :
Могил С.К.
Самусенко С.С.