ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 липня 2009 р.
№ 26/453
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів: Дерепи В.І. –головуючого, Подоляк О.А., Стратієнко Л.В.,
за участю представників сторін: позивача –
відповідачів –
третіх осіб –ОСОБА_4
розглянувши касаційні скарги ОСОБА_1 та ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа" на рішення господарського суду м.Києва від 18 листопада 2008 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 12 травня 2009 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ТзОВ "Фінансовий альянс", треті особи ОСОБА_3, ТзОВ "Реєстр-Інком", ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа" про визнання недійсним договору,
встановив:
Позивач звернувся до господарського суду м.Києва з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу цінних паперів №К-132 від 1 листопада 2005 року, укладеного між ОСОБА_2 та ТзОВ "Фінансовий альянс".
Рішенням господарського суду м.Києва від 18 листопада 2008 року (судді Власов Ю.Л., Смирнова Ю.М., Сулім В.В.) в позові відмовлено.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 12 травня 2009 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення, а рішення місцевого господарського суду без змін. Апеляційну скаргу ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа", а також додані до неї документи повернено товариству.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 просить вказані судові рішення скасувати, як прийняті з порушенням норм матеріального і процесуального права.
ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа" також звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою на постанову Київського апеляційного господарського суду від 12 травня 2009 року, обгрунтовуючи свої вимоги тим, що при прийнятті зазначеної постанови судом апеляційної інстанції порушено норми процесуального права та ст. 19, п.8 ч.3 ст. 129 Конституції України.
Відповідно до п.4 ст. 12 ГПК України зі змінами, внесеними Законом України №483-V (483-16) від 15 грудня 2006 року, господарським судам підвідомчі справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов’язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів.
Перевіривши матеріали справи та на підставі встановлених в ній фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування судами при прийнятті оскаржуваних судових рішень норм матеріального і процесуального права, суд вважає, що касаційна скарга ОСОБА_1 не підлягає задоволенню, а касаційна скарга ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа" підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Перевіряючи законність та обгрунтованість оскаржуваних судових рішень попередніх судових інстанцій, Вищий господарський суд України вважає, що місцевий суд, з яким погодилась апеляційна інстанція, повно та всебічно з’ясував та перевірив всі обставини справи та дав їм належну правову оцінку.
Судом апеляційної інстанції вірно встановлено, що при вирішенні даного спору і прийняття рішення у справі, місцевий господарський суд дійшов правильного висновку про безпідставність заявлених позивачем вимог про визнання недійсним договору купівлі-продажу цінних паперів №К-132 від 1 листопада 2005 року, укладеного між ОСОБА_2 та ТзОВ "Фінансовий альянс".
Як правильно встановлено судами, позивач та ОСОБА_3 являються акціонерами ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа", згідно ст.ст.6,7 Установчого договору якого акції товариства можуть бути придбані, в тому числі у вигляді дарунку або на інших засадах, передбачених чинним законодавством та статутом товариства. Конкретний порядок придбання акцій кожним із засновників визначається положенням про акції ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа" та списком засновників ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа".
Відповідно до п.7.6 статуту ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа", затвердженого загальними зборами акціонерів від 17.03.2005 року акціонери товариства мають переважне право на придбання акцій товариства, що відчужуються іншими акціонерами товариства.
Згідно п.7.6.1 вказаного статуту право акціонерів на першочергове придбання акцій реалізується через товариство з подальшим відчуженням їх іншим акціонерам.
Відповідно до п.7.6.2. зазначеного статуту акціонер, що відчужує акції, зобов'язаний попередньо повідомити товариство про намір відчуження акцій товариства.
Згідно п.7.6.3. вказаного статуту товариство купує акції, які реалізуються іншими акціонерами, за ціною та на умовах, на яких акції пропонуються для продажу (за нормальною ринковою ціною). Якщо товариство не скористалось своїм правом протягом одного місяця з дня повідомлення про намір акціонера продати акції, акціонер самостійно пропонує їх акціонерам товариства, а в разі відсутності бажаючих їх придбати, акції можуть бути відчужені третім особам.
Відповідно до п.7.6.4 зазначеного статуту в разі придбання акцій, що відчужуються товариством, воно зобов'язано реалізувати їх іншим акціонерам протягом року або зменшити свій статутний капітал.
Як вбачається з матеріалів справи, 21 жовтня 2005 року між ТзОВ "Фінансовий альянс" та ОСОБА_2 був укладений договір комісії №К-129, згідно умов якого ОСОБА_3 уповноважив, а ТзОВ "Фінансовий альянс" зобов’язалось протягом строку дії цього договору від свого імені і за рахунок ОСОБА_3 здійснювати посередницьку діяльність по купівлі цінних паперів - простих іменних акцій ОСОБА_3 номінальною вартістю 50 грн., у відповідності до умов цього договору.
Відповідно до п.2.3 вказаного договору, ТзОВ "Фінансовий альянс" проводить всю роботу з продавцем пакету цінних паперів, обумовлює умови оплати, укладає договори купівлі-продажу, забезпечує перереєстрацію акцій на ім'я ОСОБА_3
27 жовтня 2006 року між ОСОБА_2 та ТзОВ "Фінансовий альянс" був укладений договір №К-132 купівлі-продажу цінних паперів, відповідно до умов якого ОСОБА_2 зобов'язалась передати у власність клієнта ТзОВ "Фінансовий альянс", а ТзОВ "Фінансовий альянс" - прийняти та оплатити прості іменні акції ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа" номінальною вартістю 50 грн. в кількості 30 штук для ОСОБА_3
Відповідно до п.3.1., 3.3 вказаного договору перереєстрація права власності на цінні папери проводиться згідно чинного законодавства України. Підтвердженням переходу прав власності на цінні папери є зарахування цінних паперів на особовий рахунок клієнта ТзОВ "Фінансовий альянс".
Рішенням господарського суду м.Києва від 04.12.2007 року у справі №38/312, яке вступило в закону силу, пункти 7.6.1, 7.6.2, 7.6.3, 7.6.4 Статуту закритого акціонерного товариства "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа", затвердженого рішенням загальних зборів акціонерів Закритого акціонерного товариства "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа" від 17.03.2005 року, визнані недійсними. Визнані, також, недійсними абзаци 1,2,3, речення 1 абзацу 4 пункту 3.4 Положення "Про акції закритого акціонерного товариства "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа", затвердженого протоколом Правління закритого акціонерного товариства "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа"№63 від 12.05.2005 року.
Рішенням господарського суду м.Києва від 23.08.2007 року у справі №2/311, яке вступило в закону силу, визнані недійсними пункти 3.4, 4.2 Положення "Про акції закритого акціонерного товариства "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа", затвердженого протоколом Правління закритого акціонерного товариства "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа"№63 від 12.05.2005 року.
Згідно ст. 4 Закону України "Про власність"власник на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається належним йому майном. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Він може використовувати майно для здійснення господарської та іншої не забороненої законом діяльності, зокрема, передавати його безоплатно або за плату у володіння і користування, а також у довірчу власність іншим особам. Всім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.
Відповідно до ст.25 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) закрите акціонерне товариство - це товариство, акції якого розподіляються між засновниками і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватися та продаватися на біржі.
На підставі ст. 28 Закону України "Про господарські товариства"акція може бути придбана на підставі договору з її власником або держателем за ціною, що визначається сторонами, або за ціною, що склалася на фондовому ринку.
Згідно ч.3 ст. 81 Господарського кодексу України, акції закритого акціонерного товариства розподіляються між засновниками або серед заздалегідь визначеного кола осіб і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватися та продаватися на біржі. Акціонери закритого товариства мають переважне право на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами товариства.
При цьому, як правильно встановлено судами, норми Господарського кодексу України (436-15) не містять інших обмежень щодо реалізації власником акцій закритого акціонерного товариства свого права власності, зокрема, не зобов'язують його повідомляти всіх акціонерів про намір продати свої акції, продавати ці акції всім акціонерам порівну або залежно від кількості належних їм акцій чи в іншому порядку, в тому числі за конкурсом, аукціоном тощо.
Тому, ОСОБА_2 реалізуючи своє право власності на акції ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа"на власний розсуд обрала покупця цих акцій з числа тих осіб, які мають переважне право на їх купівлю, а саме ОСОБА_3, який має таке ж переважне право на купівлю цих акцій, як і позивач.
Таким чином, розглядаючи справу, суди дійшли правильного висновку про те, що вказані позивачем порушення не вплинули на його права та охоронювані законом інтереси.
Враховуючи викладене, суд вважає, що місцевий суд, з яким погодився суд апеляційної інстанції, прийшов до обґрунтованого висновку про відмову позивачеві в позові.
Доводи позивача, викладені в касаційній скарзі суд вважає необгрунтованими, оскільки вони спростовуються матеріалами справи і не відповідають вимогам закону.
Поряд з цим, суд не може погодитись з висновками апеляційної інстанції, які викладені в постанові в частині повернення ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа"апеляційної скарги та доданих до неї документів з підстав помилкового прийняття апеляційної скарги понад строк для подачі такої скарги, встановлений ст. 93 ГПК України.
Приймаючи постанову в цій частині, апеляційний господарський суд не звернув уваги на вимоги ст. 97 ГПК України, яка передбачає підстави повернення апеляційної скарги у випадку коли така скарга не приймається до розгляду.
При цьому, про повернення апеляційної скарги виноситься ухвала.
Прийнята апеляційна скарга відповідно до вимог ст. ст. 98, 99 ГПК України підлягає розгляду.
У разі встановлення апеляційним господарським судом порушень норм Господарського процесуального Кодексу України (1798-12) при прийнятті апеляційної скарги або ж помилковий прийом такої скарги, останній повинен був вирішити питання про припинення апеляційного провадження по такій скарзі, про що виноситься ухвала відповідно до вимог ст. 86 ГПК України.
Тому, враховуючи викладене, суд вважає, що постанова апеляційної інстанції в частині повернення апеляційної скарги та доданих до неї документів ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа"підлягає скасуванню з поверненням справи до апеляційного господарського суду для прийняття відповідного рішення по апеляційній скарзі ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа".
На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України,
ПОСТАНОВИВ:
Постанову Київського апеляційного господарського суду від 12 травня 2009 року в частині повернення апеляційної скарги ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа"скасувати, задовольнивши касаційну скаргу ЗАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа".
Справу повернути Київському апеляційному господарському суду.
В решті рішення господарського суду м.Києва від 18 листопада 2008 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 12 травня 2009 року залишити без змін, а касаційну скаргу ОСОБА_1 - без задоволення.
Головуючий, суддя В.Дерепа О.Подоляк Л.Стратієнко