• Оплата оренди земельних паїв зерном



Селянське фермерське господарство здійснює оплату оренди земельних паїв зерном. Чи повинна така операція обкладатися ПДВ, i чи має право господарство на застосування пільгового режиму оподаткування для сільськогосподарського виробництва?

Відповідно до п. 11.29 ст. 11 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 168/97-ВР) не сплачуються до бюджету суми ПДВ, які нараховані сільськогосподарськими товаровиробниками за результатами здійснення операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, за винятком операцій з продажу переробним підприємствам молока i м’яса в живій вазі. Ці суми ПДВ залишаються в розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників, акумулюються на спеціальному окремому рахунку, що відкривається в установі банку, i використовуються ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення. У разі нецільового використання акумульовані кошти стягуються до державного бюджету в безспірному порядку.
Порядок акумуляції та використання коштів, що нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками — платниками ПДВ щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.99 р. № 271. При цьому постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2002 р. № 488 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.99 р. № 271 та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 01.03.2002 р. № 233» доповнено абзац другий п. 4 вищезазначеного Порядку. Суть доповнення полягає в тому, що суми ПДВ, які не перераховуються на окремі рахунки, вважаються такими, що використовуються не за цільовим призначенням, i підлягають стягненню до державного бюджету в безспірному порядку.
Спеціальний режим оподаткування, визначений п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, має обмежений термін застосування — до 01.01.2004 р. i застосовується сільськогосподарськими товаровиробниками за умови, що сума, одержана від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, становить не менше 50% загальної суми валового доходу цього товаровиробника.
Щодо нарахування ПДВ на операції з передачі зерна в оплату оренди земельних паїв, то відповідно до Закону № 168/97-ВР така передача зерна повинна оподатковуватися на загальних підставах.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 4 січень 2003 року