• Надання послуг Фондом комунального майна



Фонд комунального майна є орендодавцем цілісних майнових комплексів комунальних підприємств. Орендну плату орендарі перераховують безпосередньо до місцевого бюджету. Чи підлягають обкладанню ПДВ такі операції, i чи повинен Фонд комунального майна реєструватися як платник ПДВ?

Законом України від 10.04.92 р. № 2269-ХІІ «Про оренду державного та комунального майна» (зі змінами та доповненнями) встановлено, що орендодавцями цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, що перебувають у комунальній власності, є органи місцевого самоврядування. Тобто органи місцевого самоврядування надають суб’єктам підприємницької діяльності послуги з надання їм об’єктів права, що перебувають у комунальній власності, в оренду. Відповідно до частини другої ст. 19 зазначеного Закону та відповідно до п. 24 частини першої ст. 26 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (зі змінами та доповненнями) органи місцевого самоврядування встановлюють методики розрахунку i порядок використання орендної плати.
При цьому слід враховувати, що операції з оплати вартості послуг за договорами оренди згідно з пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР є об’єктом оподаткування. А тому в орендодавця виникають податкові зобов’язання, дата виникнення яких визначається згідно з п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, а базою оподаткування відповідно до п. 4.1 ст. 4 цього Закону визначається повна вартість орендної плати. Детальні роз’яснення з цього питання надано в листі ДПА України від 12.05.2000 р. № 6514/7/16-1201.
Під час вирішення питання реєстрації орендодавця (Фонд житлово-комунального майна) як платника ПДВ потрібно керуватися ст. 2 Закону № 168/97-ВР, зокрема п. 2.1 цієї статті, згідно з яким платником податку є особа, у якої обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців перевищував 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При цьому з урахуванням п. 1.2 ст. 1 цього Закону платником податку може бути як суб’єкт підприємницької діяльності, так i інша юридична особа, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 4 січень 2003 року