• Особливості оподаткування операцій у межах
договорів доручення



Управління капітального будівництва та реконструкції (комунальне підприємство) здійснює згідно з договорами-дорученнями та за рахунок коштів довірителя — райдержадміністрації (головного розпорядника бюджетних коштів) придбання ремонтно-будівельних робіт без права власності на них, тобто водночас є повіреною особою по відношенню до довірителя та замовником — до генерального підрядника.
У процесі основної діяльності склалася ситуація, коли ремонтно-будівельні роботи на об’єктах району виконано, проте довірителем не профінансовано.
Чи має право комунальне підприємство враховувати акти виконаних робіт у загальному обсязі реалізації без включення їх до податкового зобов’язання?

Оподаткування операцій з придбання товарів (робіт, послуг) у межах договорів регулюється абзацом третім п. 4.7 ст. 4 Закону № 168/97-ВР.
Відповідно до цієї норми Закону в разі, коли платник податку (далі — повірений) здійснює діяльність з придбання товарів (робіт, послуг) за дорученням та за рахунок іншої особи (далі — довіритель), датою збільшення податкового кредиту такого повіреного є дата перерахування коштів (надання в управління цінних паперів, інших документів, що засвідчують відносини боргу) на користь продавця таких товарів (робіт, послуг), або надання інших видів компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг), а датою збільшення податкових зобов’язань є дата передачі придбаних товарів (робіт, послуг) довірителю.
Враховуючи вищевикладене, податкові зобов’язання у повіреної особи — управління капітального будівництва та реконструкції (комунального підприємства) виникають на дату передачі придбаних від генерального підрядника ремонтно-будівельних робіт головному розпоряднику бюджетних коштів (дата складання акта прийняття-передачі робіт між повіреним i довірителем), незалежно від того, профінансовано ці роботи чи ні. Поряд з цим право на податковий кредит у повіреної особи виникне з моменту перерахування коштів на користь продавця — генерального підрядника ремонтно-будівельних робіт.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 4 січень 2003 року