• Списання дебіторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності



Чи виникають податкові зобов’язання з ПДВ у разі списання дебіторської заборгованості за спожиту теплову енергію, відпущену до 01.10.97 р., термін позовної давності за якою минув?

Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 14-92 «Про податок на добавлену вартість» (зі змінами та доповненнями) щодо операцій з продажу теплової енергії застосовувався касовий метод визначення дати виникнення податкових зобов’язань та права на податковий кредит. Відповідно до Закону 168/97-ВР така норма діяла до 01.01.2001 р. щодо операцій з продажу теплової енергії, крім бартерних.
При цьому слід зазначити, що стосовно товарів (робіт, послуг), щодо яких не проведено розрахунків зі споживачами протягом 1095 днів, незалежно від того, списувалася така дебіторська заборгованість чи значиться в обліку, в разі відсутності відповідного рішення судового органу податкові зобов’язання з ПДВ не може бути зменшено. У разі самостійного списання існуючої дебіторської заборгованості щодо товарів (робіт, послуг), у тому числі теплової енергії, газу, електроенергії, вугілля, відвантажених до 01.01.2001 р., без наявності відповідного рішення судового органу податкові зобов’язання повинні виникати на дату її списання.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 4 січень 2003 року