• Продаж автомобіля пов’язаній особі



Автомобіль, що належить підприємству, продано заступнику директора цього підприємства. З якої суми потрібно обчислювати податкові зобов’язання з ПДВ: ціни продажу, ціни придбання чи балансової вартості? Чи є заступник директора підприємства пов’язаною особою по відношенню до цього підприємства?

Відповідно до п. 1.11 ст. 1 Закону № 168/97-ВР ряд термінів, що використовуються в цьому Законі, зокрема терміни «пов’язана особа», «звичайні ціни», «основні фонди» тощо, слід розуміти у значенні, визначеному Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств».
Пунктом 1.26 ст. 1 Закону України від 28.12.94 р. 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 334/94-ВР) у переліку ознак, які визначають, хто може бути пов’язаною особою, зокрема зазначено, що пов’язаною з платником особою є посадова особа платника податку, уповноважена здійснювати від імені платника податку юридичні дії, спрямовані на встановлення, зміну або зупинення правових відносин, а також члени її сім’ї. Отже, заступник директора підприємства є пов’язаною особою по відношенню до цього підприємства.
У зв’язку з цим база оподаткування операції з продажу автомобіля, що належав підприємству, заступнику директора цього підприємства визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни, як це передбачено п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР.
При цьому під терміном «звичайна ціна» відповідно до Закону № 334/94-ВР слід розуміти ціну продажу товарів (робіт, послуг) продавцем, включаючи суму нарахованих (сплачених) процентів, вартість іноземної валюти, яка може бути отримана в разі їх продажу особам, які не пов’язані з продавцем за звичайних умов ведення господарської діяльності.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 4 січень 2003 року