• Використання основних фондів для невиробничої діяльності



Підприємство здійснює приміські перевезення пасажирів мікроавтобусами (операції оподатковуються за ставкою 20%). Щодо двох новопридбаних мікроавтобусів підприємство віднесло суму ПДВ, сплачену при їх придбанні, до складу податкового кредиту (при цьому фактично один з мікроавтобусів використовувався для службових поїздок адмінперсоналу, а другий — частково для службових поїздок, частково — для здійснення приміських перевезень). Чи потрібно здійснити коригування податкового кредиту в такій ситуації?

Розподіл сум ПДВ, сплачених постачальнику у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), за умови одночасного здійснення оподатковуваних i звільнених від оподаткування операцій здійснюється згідно з п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, а саме: до суми податкового кредиту включається частка ПДВ, сплаченого (нарахованого) при придбанні товарів (робіт, послуг), яка відповідає частці їх використання в оподатковуваних операціях звітного періоду. Решта суми ПДВ до складу податкового кредиту не включається, а відноситься до складу валових витрат, а якщо розподіл податкового кредиту здійснюється щодо основних фондів — на збільшення вартості таких основних фондів.
У разі придбання товарів (робіт, послуг), вартість яких не відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) або не підлягає амортизації, суми ПДВ, сплачені у зв’язку з їх придбанням, до складу податкового кредиту не включаються i відшкодовуються за рахунок відповідних джерел.
Приклад коригування сум податкового кредиту у зв’язку з одночасним використанням придбаних товарів в оподатковуваних i звільнених від оподаткування операціях наведено в п. 5.8 Порядку заповнення i подання податкової декларації з ПДВ, затвердженого наказом ДПА України від 30.05.97 р. № 166 (зі змінами та доповненнями).
Крім того, пп. 7.2.8 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР установлено, що платник повинен вести окремий облік з продажу та придбання щодо операцій, які підлягають оподаткуванню за ставкою 20% та звільнених від оподаткування.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 4 січень 2003 року