• Оподаткування попередньої оплати,
отриманої від переробного підприємства



Яку ставку в оподаткуванні ПДВ слід застосовувати сільськогосподарському підприємству при отриманні попередньої оплати від переробного підприємства?
(СВК «Токарі», с. Токарі, Лохвицький р-н, Полтавська обл.)

З метою підтримки сільськогосподарських виробників тваринницької продукції починаючи з 01.01.98 р. відповідно до пп. 6.2.6 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР при здійсненні операцій з продажу сільськогосподарськими товаровиробниками всіх форм власності і господарювання молока та м’яса в живій вазі переробним підприємствам застосовується нульова ставка в оподаткуванні ПДВ.
Обов’язкова та єдина умова набуття сільськогосподарським підприємством, яке продає молоко та м’ясо в живій вазі, права застосовувати нульову ставку в оподаткуванні таких операцій — це належність покупця до категорії переробних підприємств.
Дата виникнення податкових зобов’язань визначається відповідно до п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР. При цьому проведення оплати сільськогосподарському підприємству вартості проданого молока чи м’яса в живій вазі переробним підприємством (після поставки чи шляхом здійснення попередньої оплати) не впливає на ставку оподаткування операції з продажу сільськогосподарським підприємством зазначеної сировини (молока чи м’яса в живій вазі) переробному підприємству.
Крім того, згідно з п. 11.21 ст. 11 Закону № 168/97-ВР до 01.01.2004 р. сума ПДВ, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м’ясо та м’ясопродукти, виготовлені з придбаних у сільськогосподарських товаровиробників молока та м’яса в живій вазі, спрямовується для виплати дотацій таким сільськогосподарським товаровиробникам.
Порядок нарахування і використання зазначених коштів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.99 р. № 805 «Про Порядок нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі».

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 4 січень 2003 року