• Надання послуг зв’язку філіями



Чи застосовується «касовий метод» виникнення податкових зобов’язань до платежів за надані філіями ВАТ «Укртелеком» — платниками ПДВ послуги зв’язку, оплата за які надходить на рахунок ВАТ «Укртелеком»?

Відповідно до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, в тому числі операції з надання послуг зв’язку, підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ, а особи, які здійснюють операції з продажу товарів (робіт, послуг) та зареєстровані платниками ПДВ, нараховують податкові зобов’язання на дату, визначену п. 7.3 ст. 7 цього Закону. Такий платник податку згідно з п. 1.3 ст. 1 Закону № 168/97-ВР зобов’язаний здійснювати утримання та внесення до бюджету податку, що сплачується покупцем.
Філії ВАТ «Укртелеком» — платники ПДВ, що надають послуги зв’язку, компенсація вартості яких здійснюється не з відповідного бюджетного рахунку (не за рахунок бюджетних коштів), втрачають право на застосування норм пп. 7.3.5 п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, а тому наявність неоплаченої споживачем вартості послуг зв’язку не є підставою для невключення до податкових зобов’язань сум податку з наданих послуг.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 4 січень 2003 року