ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28 липня 2009 р.
№ 10/215
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs3466255) )
Вищий господарський суд України у складі колегії: головуючого, судді Кузьменка М. В., суддів Васищака І. М., Черкащенка М. М., за участю представників сторін Р. Мицька (дов. від 26.12.08), М. Феделеша (дов. від 22.05.09), розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на рішення господарського суду Закарпатської області від 12 січня 2009 року та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 31 березня 2009 року у справі №10/215 за позовом дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" до відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Закарпатгаз", третя особа - Мукачівске міське комунальне підприємство "Мукачівтепло", про стягнення 409257 грн. 62 коп.,
ВСТАНОВИВ:
У листопаді 2008 року дочірня компанія "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" звернулася до господарського суду Закарпатської області з позовом до відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Закарпатгаз", третя особа - Мукачівске міське комунальне підприємство "Мукачівтепло", про стягнення 409 257 грн. 62 коп. збитків, понесених внаслідок неотримання вартості природного газу.
Відповідач позов не визнав, посилаючись на те, що предметом позову є вартість природного газу, донарахованого по потужності неопломбованого газового обладнання споживача - Мукачівського державного підприємства теплових мереж.
Рішенням господарського суду Закарпатської області від 12 січня 2009 року (суддя І. Івашкович), залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 31 березня 2009 року, в позові відмовлено.
Дочірня компанія "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" просить судові рішення скасувати з підстав порушення господарськими судами статей 525, 526, 668 Цивільного кодексу України, статей 4, 35, 43, 84 Господарського процесуального кодексу України та прийняти нове рішення, яким позов задовольнити.
Відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Закарпатгаз" проти доводів касаційної скарги заперечує і в її задоволенні просить відмовити.
Мукачівске міське комунальне підприємство "Мукачівтепло" свого ставлення до касаційної скарги не висловило і його представник у судове засідання не з’явився.
Колегія суддів вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.
Господарськими судами встановлено, що 24 січня 2003 року дочірня компанія "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та Мукачівське державне підприємство теплових мереж, правонаступником якого є Мукачівське міське комунальне підприємство "Мукачівтепло", уклали договір №06/03-985ТЕ-12, на умовах якого позивач з січня по жовтень 2003 року здійснював постачання природного газу, обсяги якого встановлювались трьохсторонніми актами, підписаними постачальником - дочірньою компанією "Газ України", покупцем - Мукачівським підприємством теплових мереж та відкритим акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації "Закарпатгаз".
Сторони не погодили обсяги газу, який був поставлений у січні та лютому 2003 року і різниця між розрахунками постачальника та покупця становила 2420, 29 тис. м3 та 178, 18 тис. м3 відповідно на загальну суму 409257 грн. 62 коп.
Рішенням господарського суду Закарпатської області від 17 липня 2006 року у справі № 10/213 встановлено, що дані розбіжності виникли внаслідок застосування контрагентами різних способів розрахунку і визнано правомірним нарахування за даними Мукачівського підприємства теплових мереж.
Відповідно до статті 35 Господарського процесуального кодексу України факти, встановлені рішенням господарського суду під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті ж самі сторони.
Також господарськими судами встановлено, що транспортування природного газу Мукачівському підприємству теплових мереж у січні та лютому 2003 року здійснювалося як дочірньою компанією "Укртрансгаз", так і відкритим акціонерним товариством "Закарпатгаз".
За змістом статей 33 і 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог.
Позивач не надав господарським судам доказів, які підтверджують факт передачі відкритому акціонерному товариству "Закарпатгаз" природного газу для транспортування Мукачівському підприємству теплових мереж протягом спірного періоду та у заявленому обсязі, а отже наявності в діях відповідача складу цивільного правопорушення.
За таких обставин у господарських судів були відсутні правові підстави для задоволення позову.
Керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд
ПОСТАНОВИВ:
Рішення господарського суду Закарпатської області від 12 січня 2009 року та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 31 березня 2009 року у справі № 10/215 залишити без змін, а касаційну скаргу дочірньої компанії "Газ України "Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" без задоволення.
Головуючий, суддя
М. В. Кузьменко
Суддя
І. М. Васищак
Суддя
М. М. Черкащенко