ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 липня 2009 р.
№ 37/142пд
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Козир Т.П. - головуючого, Малетича М. М., Самусенко С. С.,
за участю представників: ПП "ТАЛА 2005" Білозуб Р. Г., директора, наказ № 1 від 01.11.2005 року, ТОВ "ЛК "Марат" Афоніної О. В. дов. від 14.11.2006 року,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ПП "ТАЛА 2005" на ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 6 травня 2009 року у справі господарського суду Донецької області за позовом ТОВ "Виробниче об’єднання "Іліташ" до ТОВ "Лікувальний комплекс "Марат", ПП "ТАЛА 2005", за участю третьої особи – КП Ялтинське бюро технічної інвентаризації про визнання договору купівлі-продажу частково недійсним та про переведення на співвласника прав та обов’язків покупця,
УСТАНОВИВ:
У липні 2008 року ТОВ "Виробниче об’єднання "Ілліташ" звернулось до господарського суду з позовом до ТОВ "Лікувальний комплекс "Марат" та ПП "ТАЛА 2005" про переведення на співвласника прав та обов’язків покупця за договором купівлі-продажу частини нежитлових приміщень.
У позовній заяві зазначив, що він є власником Ѕ частини нежитлових приміщень клубу, розташованого за адресою: м. Ялта, смт. Гаспра, вул Алупкінське шосе, 60, який придбав за договором купівлі –продажу від 20 жовтня 2005 року, реєстровий номер 1801.
Власником іншої частини клубу було ТОВ "ЛК "Марат".
16 грудня 2005 року ТОВ " ЛК "Марат" продало свою Ѕ частину нежитлових приміщень клубу ПП "ТАЛА 2005".
Позивач зазначив, що договір купівлі –продажу відповідачами укладено з порушенням переважного права позивача на купівлю відчужуваної частки будівлі, оскільки про укладення спірної угоди його не повідомляли і не пропонували викупити частку.
У зв’язку з цим просив перевести на нього права та обов’язки покупця за договором, укладеним між відповідачами 16 грудня 2005 року, реєстровий № 2127, та зобов’язати Ялтинське БТІ зареєструвати за ним право власності на спірну частину будівлі клубу.
Рішенням господарського суду Донецької області від 18 вересня 2008 року позовні вимоги ТОВ "Виробниче об’єднання "Іліташ" задоволено частково.
На ТОВ "Виробниче об’єднання "Іліташ" переведено права та обов’язки покупця 1/2 частки нежитлових приміщень клубу за договором купівлі-продажу від 16 грудня 2005 року, що зареєстровано в реєстрі №2127, укладеним між ТОВ "ЛК "Марат" та ПП "ТАЛА 2005".
У решті позову відмовлено.
Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 6 травня 2009 року відмовлено у прийнятті апеляційної скарги ПП "ТАЛА 2005" відповідно до ст. 93 Господарського процесуального кодексу України.
У касаційній скарзі заявник просить скасувати ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 6 травня 2009 року, поновити строк для подачі апеляційної скарги та прийняти апеляційну скаргу до розгляду, посилаючись на порушення судом норм процесуального права.
Представники позивача та третьої особи в судове засідання не з’явилися.
Враховуючи, що про час та місце розгляду касаційної скарги сторони повідомлені належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за їх відсутності.
Вислухавши пояснення представників відповідачів, обговоривши доводи касаційної скарги, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно ст. 93 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга подається, а апеляційне подання вноситься, протягом десяти днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом, а у разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення –з дня підписання рішення.
Відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги (подання) можливе протягом трьох місяців з дня прийняття рішення місцевим господарським судом.
Таким чином, тримісячний термін є періодом, протягом якого може бути задоволено клопотання та відновлено пропущений з поважних причин строк апеляційного оскарження, а після закінчення трьох місяців з дня прийняття рішення місцевим господарським судом відновлення строку апеляційного оскарження неможливе незалежно від причин, з яких його пропущено.
Оскаржуване рішення прийняте господарським судом Донецької області 18 вересня 2009 року.
Як встановлено Донецьким апеляційним господарським судом, апеляційну скаргу ПП "ТАЛА 2005" подано 16 квітня 2009 року, тобто, з пропуском тримісячного строку, протягом якого можливе відновлення строку апеляційного оскарження.
Отже, Донецьким апеляційним господарським судом обґрунтовано відмовлено ТОВ "ЛК "Марат" у відновленні пропущеного строку апеляційного оскарження та прийнятті апеляційної скарги до розгляду.
З огляду на викладене, ухвала суду апеляційної інстанції законна та юридично обґрунтована, а тому скасуванню не підлягає.
Керуючись ст. ст. 111-5, 111-7- 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу ПП "ТАЛА 2005" залишити без задоволення, а ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 6 травня 2009 року - без зміни.
Головуючий Т. Козир Судді М. Малетич С. Самусенко