ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 липня 2009 р.
№ 41/12-09
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Остапенка М.І.,
Гончарука П.А.,
суддів :
Стратієнко Л.В.
розглянувши касаційну скаргу
ПП "Дніпровська пивна гільдія"
на ухвалу
та постанову
господарського суду Дніпропетровської області від 12.03.2009 року
Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.05.2009 року
у справі за позовом
ВАТ "САН ІнБев України"
до
ПП "Дніпровська пивна гільдія"
про
стягнення коштів
за зустрічним позовом
ПП "Дніпровська пивна гільдія"
до
ВАТ "САН ІнБев України"
про
визнання недійсним договору дистрибуції
В С Т А Н О В И В:
У листопаді 2008 року, ВАТ "САН ІнБев України" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з ПП "Дніпровська пивна гільдія" 2 133 221,91 грн. заборгованості та штрафних санкцій відповідно до договору № 4/08 від 01.01.2007 року.
Відповідачем пред'явлено зустрічний позов від 11.03.2009 року про визнання договору № 4/08 від 01.01.2007 року недійсним і одночасно подало заяву про вжиття в порядку ст. ст. 43 1-4 ГПК України (1798-12) запобіжних заходів шляхом витребування статутних та внутрішніх документів позивача за первісним позовом та накладання арешту на грошові кошти у сумі 5,6 млн. грн.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 12.03.2009 року в задоволенні заяви ПП "Дніпровська пивна гільдія" про вжиття запобіжних заходів відмовлено.
За наслідками перегляду справи в апеляційному порядку, постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.05.2009 року ухвалу господарського суду першої інстанції залишено без змін, а апеляційну скаргу відповідача без задоволення.
Судові рішення оскаржено в касаційному порядку й ухвалою Вищого господарського суду України від 25.06.2009 року порушено касаційне провадження у справі за касаційною скаргою ПП "Дніпровська пивна гільдія", в якій посилаються на порушення судами процесуальних норм і просить оскарженні судові рішення скасувати, як незаконні.
Заслухавши суддю –доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи касаційної скарги судова колегія не вбачає підстав для її задоволення, виходячи із наступного.
Згідно ст.ст. 43 -1 та 43-2 ГПК України (1798-12) , особа, яка має підстави побоюватись, що подача потрібних для неї доказів стане згодом неможливою або утрудненою, а також підстави вважати, що її права порушені або існує реальна загроза їх порушення, має право звернутися до господарського суду з заявою про вжиття запобіжних заходів до подання позову. Запобіжні заходи включають: 1) витребування доказів; 2) огляд приміщень, в яких відбуваються дії, пов'язані з порушенням прав; 3) накладення арешту на майно, що належить особі, щодо якої вжито запобіжні заходи, і знаходиться в неї або в інших осіб.
Відмовляючи у задоволенні заяви позивача на підставі наведених вище норм, господарський суд першої інстанції та апеляційний господарський суд, правильно виходили з того, що зазначені норми передбачають вжиття запобіжних заходів до подання позову, а у даному випадку, коли заяву подано з пред'явленням позову витребування доказів та арешт майна здійснюється за загальними приписами ГПК України (1798-12) щодо порядку розгляду справи, наведене заявником обгрунтування не дає підстав для побоювання у неможливості витребування зазначених ним доказів, а тому при такому положенні суди обґрунтовано відмовили у задоволенні заяви відповідача і підстав для скасування оскаржених судових рішень, за наведених у касаційній скарзі мотивів, судова колегія не вбачає.
Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційні скарги залишити без задоволення, а ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 12.03.2009 року та постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.05.2009 року без змін.
Головуючий М.І. Остапенко
Судді П.А. Гончарук
Л.В. Стратієнко