ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 липня 2009 р.
№ 5/104
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Кравчука Г.А.,
суддів:
Мачульського Г.М., Шаргала В.І.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу
Товариства з обмеженою відповідальністю "Форум –Чайка"
на постанову
Київського апеляційного господарського суду від 08.04.2009 р.
у справі
№ 5/104
господарського суду
м. Києва
за позовом
Товариства з обмеженою відповідальністю "Форум –Чайка"
до
Фонду державного майна України
про
зобов'язання провести приватизацію цілісного майнового комплексу
в судовому засіданні взя ли участь представники:
позивача:
— не з'явились;
відповідача:
— не з'явились;
В С Т А Н О В И В:
Ухвалою господарського суду м. Києва від 17.02.2009 р. (суддя Іванова Л.Б.) позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Форум –Чайка" (далі –Товариство) залишено без розгляду на підставі п. 5 частини першої ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, згідно з яким господарський суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору. Ухвала мотивована тим, що:
– Товариство без поважних причин не надало господарському суду витребуваний ухвалами від 13.01.2009 р. та .03.02.2009 р. документ –копію листа від 09.10.2008 р.;
– представник Товариства вдруге не з'явився у судове засідання;
– строк вирішення спору закінчився.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 08.04.2009 р. (колегія суддів: Зеленін В.О., Рєпіна Л.О., Синиця О.Ф.) ухвалу господарського суду м. Києва від 17.02.2009 р. скасовано, а матеріали справи повернуто до господарського суду м. Києва для розгляду по суті. постанова мотивована посиланням на ст. ст. 75 та 77 Господарського процесуального кодексу України, згідно з якими, зокрема, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами. Господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є: нез'явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу або неподання витребуваних доказів.
Товариство звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, у якій просить постанову Київського апеляційного господарського суду від 08.04.2009 р. скасувати та залишити в силі ухвалу господарського суду м. Києва від 17.02.2009 р. Викладені у касаційній скарзі вимоги Товариство обґрунтовує тим, що ухвала господарського суду м. Києва від 17.02.2009 р. прийнята з урахуванням положень ст. 69 та п. 5 частини першої ст. 81 Господарського процесуального кодексу України.
Фонд державного майна України (далі –Фонд) скористався правом, наданим ст. 1112 Господарського процесуального кодексу України, та надіслав до Вищого господарського суду України відзив на касаційну скаргу Товариства, у якому просить залишити її без задоволення, а постанову Київського апеляційного господарського суду від 08.04.2009 р. –без змін. Викладені у касаційній скарзі вимоги Фонд обґрунтовує тим, що ухвала господарського суду м. Києва від 17.02.2009 р. була прийнята з порушенням ст. ст. 75 та 77 Господарського процесуального кодексу України, а тому була правильно скасована постановою Київського апеляційного господарського суду від 08.04.2009 р.
За розпорядженням заступника Голови Вищого господарського суду України від 22.07.2009 р. розгляд касаційної скарги здійснюється Вищим господарським судом України у складі колегії суддів: Кравчука Г.А. –головуючого, суддів Мачульського Г.М. та Шаргала В.І.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, перевіривши правильність юридичної оцінки встановлених фактичних обставини справи, застосування господарськими судами першої та другої інстанцій норм процесуального права при прийнятті ухвали та постанови, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга Товариства підлягає задоволенню, враховуючи наступне.
Приймаючи оскаржувану постанову, апеляційний господарський суд посилався на ст. ст. 75 та 77 Господарського процесуального кодексу України, проте такі посилання є безпідставними з огляду на таке.
Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.
З вказаної норми Господарського процесуального кодексу України (1798-12) випливає, що господарський суд у разі неподання витребуваних ним документів може, а не зобов'язаний розглянути справу за наявними у ній матеріалами. Тобто, господарський суд м. Києва у зв'язку з неподанням Товариством витребуваного документа мав право, проте не зобов'язаний був розглядати дану справу за наявними матеріалами.
При цьому місцевий господарський суд, приймаючи ухвалу від 17.02.2009 р., виходив не лише з того, що Товариством не було подано витребуваний документ, а і з того, що представник Товариства вдруге не з'явився у судове засідання.
П. 5 частини першої ст. 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору
Неподання Товариством витребуваного господарським судом документа та нез'явлення представника Товариства у судові засідання перешкоджають вирішенню спору, а відтак господарський суд м. Києва ухвалою від 17.02.2009 р. обґрунтовано залишив без розгляду позов Товариства на підставі п. 5 частини першої ст. 81 Господарського процесуального кодексу України.
Згідно з п. 1 частини першої ст. 77 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є: нез'явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу або неподання витребуваних доказів.
З вказаної норми Господарського процесуального кодексу України (1798-12) випливає, що господарський суд може відкласти розгляд справи у зв'язку з нез'явленням у судове засідання представників сторін, інших учасників судового процесу або неподанням витребуваних доказів лише у випадку, якщо це не призведе до порушення строку, встановленого для вирішення спору ст. 69 вказаного Кодексу.
Між тим, господарський суд першої інстанції не міг відкласти розгляд справи у зв'язку з неподанням Товариством витребуваного документа та нез'явленням представника Товариства у судове засідання, оскільки строк, встановлений ст. 69 Господарського процесуального кодексу України для вирішення спору, закінчився, про що зазначено господарським судом в ухвалі від 17.02.2009 р.
Таким чином, ухвала господарського суду м. Києва від 17.02.2009 р. є законною та обґрунтованою, а її скасування постановою Київського апеляційного господарського суду від 08.04.2009 р. з посиланням на ст. ст. 75 та 77 Господарського процесуального кодексу України є безпідставним.
Частина перша ст. 11110 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) встановлює, що підставами для скасування або зміни рішення місцевого чи апеляційного господарського суду або постанови апеляційного господарського суду є порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.
Враховуючи викладене, колегія суддів Вищого господарського суду України приходить до висновку, що постанова Київського апеляційного господарського суду від 08.04.2009 р. підлягає скасуванню як така, що прийнята з порушенням норм процесуального права. При цьому ухвала господарського суду м. Києва від 17.02.2009 р. має бути залишена в силі як законна та обґрунтована.
Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11110 та 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Форум –Чайка" задовольнити.
Постанову Київського апеляційного господарського суду від 08.04.2009 р. у справі № 5/104 господарського суду м. Києва скасувати.
Ухвалу господарського суду м. Києва від 17.02.2009 р. у справі № 5/104 залишити в силі.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
Г.А. Кравчук
Г.М. Мачульський
В.І. Шаргало