ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 липня 2009 р.
№ 33/98-08
Колегія суддів Вищого господарського суду України у складі :
головуючого судді
Першикова Є.В.,
суддів
Данилової Т.Б.,
Ходаківської І.П. (доповідач),
розглянувши
касаційну скаргу
Відкритого акціонерного товариства "Харківгаз"
на
постанову від 21.01.2009 Харківського апеляційного господарського суду
у справі
№33/98-08 господарського суду Харківського області
за позовом
Відкритого акціонерного товариства "Харківгаз"
до
Територіального управління державної судової адміністрації в Харківській області
про
стягнення 8 824,69 грн.
За участю представників сторін:
Від позивача- Гладир В.М. (дов. №5157/297 від 30.12.08)
Від відповідача- Каланченко В.І. (дов. №01-27/3069 від 15.12.08)
Відповідно до розпорядження Заступника Голови Вищого господарського суду України від 15.07.09 розгляд справи здійснюється колегією суддів у наступному складі: головуючий Першиков Є.В., судді: Данилова Т.Б., Ходаківська І.П.
ВСТАНОВИЛА:
Позивач звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою, в якій просив стягнути з відповідача з урахуванням уточнень збитки в сумі 8824,69 грн., пільг нарахованих ВАТ "Харківгаз" суддям Богодухівського районного суду Харківської області: Сащенко І.С., Харченко С.М., Кузіної О.О., Закопайло В.В. за спожитий природний газ.
Рішенням господарського суду Харківської області від 27.11.2008 (суддя Савченко А.А.) в задоволенні позову було відмовлено.
Постановою від 21.01.09 Харківського апеляційного господарського суду у складі: Карбань І.С., Кравець Т.В., Шутенко І.А. рішення місцевого господарського суду залишено без змін.
ВАТ "Харківгаз" у касаційній скарзі просить рішення та постанова попередніх судових інстанцій у даній справі скасувати, позов задовольнити. Скарга мотивована тим, що судами неправильно застосовані норми права, а також неповно встановлені обставини справи та не досліджені наявні у справі докази.
Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.
Господарськими судами при розгляді справи встановлено, що Краснокутським районним судом Харківської області були розглянуті цивільні справи за позовами ВАТ "Харківгаз" до суддів Богодухівського районного суду Харківської області: Сащенко І.С., Харченко С.М., Кузіної О.О., Закопайло В.В. про стягнення заборгованості за спожитий природній газ та за зустрічними позовами про здійснення перерахунку із застосуванням 50% пільги та надання пільги - 50 % за спожитий природній газ відповідно до Закону України "Про статус суддів" (2862-12) .
За результатами розгляду прийнято рішення від 12.04.2007, якими у позові ВАТ "Харківгаз" було відмовлено, позови Сащенко І.С., Харченко С.М., Кузіної О.О., Закопайло В.В. були задоволені у повному обсязі: зобов'язано здійснити перерахунок з 50 % пільгою та зобов'язано надавати 50% пільгу по оплаті за спожитий природній газ. Ці рішення не оскаржені та вступили в законну силу.
Відповідно до статті 35 ГПК України рішення суду з цивільної справи, що набрало законної сили, є обов’язковим для господарського суду щодо фактів, які встановлені судом і мають значення для вирішення спору.
Згідно до ст.ст. 120 та 125 Закону України "Про судоустрій України" та п.п.13 п.4 Положення про Державну судову адміністрацію України, затвердженого Указом Президента України від 29.08.2002 № 780 (780/2002) , Державна судова адміністрація України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює організаційне забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції та виконує функції головного розпорядника коштів Державного бюджету України щодо фінансового забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції.
Територіальне управління державної судової адміністрації в Харківській області є територіальним органом Державної судової адміністрації України, діє на підставі Положення про територіальні управління Державної судової адміністрації та здійснює забезпечення діяльності загальних місцевих судів міста Харкова та Харківської області. Відповідно до ч. 1 ст. 121 Закону України "Про судоустрій України" суди загальної юрисдикції фінансуються на підставі кошторисів і помісячних розписів видатків, затверджених відповідно до вимог цього Закону, в межах річної суми видатків, передбачених Державним бюджетом України на поточний фінансовий рік, у порядку, встановленому Бюджетним кодексом України (2542-14) .
Відповідно до ч. ч. 5, 6 ст. 51 Бюджетного кодексу України розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов'язання та провадять видатки тільки в межах бюджетних асигнувань, встановлених кошторисами. Будь-які зобов'язання, взяті фізичними та юридичними особами за коштами Державного бюджету України без відповідних бюджетних асигнувань або ж з перевищенням повноважень, встановлених Бюджетним кодексом України (2542-14) та Законом про Державний бюджет України, не вважаються бюджетними зобов'язаннями. Витрати державного бюджету на покриття таких зобов'язань не можуть здійснюватися
Колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про відмову у задоволенні позову з огляду на те, що рішення Краснокутського районного суду Харківської області підлягали виконанню саме ВАТ "Харківгаз" та те, що відповідач не має ніякого відношення до виконання вказаних рішень і в кошторисах відповідача не передбачено саме такі виплати, які вказані в позові.
Крім того, господарськими судами встановлено, що ВАТ "Харківгаз" ні в суді першої інстанції, ні в суді апеляційної інстанції не надало доказів, які б підтверджували вину відповідача у завданні збитків ВАТ "Харківгаз".
Колегія суддів Вищого господарського суду України звертає увагу заявника на межі касаційного провадження, встановлені ст. 111-7 ГПК України, відповідно до якої, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.
З урахуванням викладеного, колегія суддів вважає, що постанова апеляційної інстанції відповідає нормам чинного законодавства і має бути залишена без змін.
Керуючись, ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Вищого господарського суду України
ПОСТАНОВИЛА:
Касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Харківгаз" залишити без задоволення.
Постанову від 21.01.2009 Харківського апеляційного господарського суду у справі №33/98-08 господарського суду Харківського області залишити без змін.
Головуючий суддя Є.Першиков Судді Т.Данилова І.Ходаківська