ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
15 липня 2009 р.
№ 05-5-30/20108
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Губенко Н.М.
суддів
Барицької Т.Л.
Мирошниченка С.В.
перевіривши касаційну
скаргу
Відкритого акціонерного товариства "Київський
радіозавод"
на ухвалу
від
господарського суду міста
Києва
17.04.2009
у справі
№ 05-5-30/20108
за позовом
Відкритого акціонерного товариства
"Київський радіозавод"
до
Суб'єкта підприємницької діяльності
–фізичної особи-підприємця ОСОБА_1
про
стягнення 16 622,50 грн. та
зобов'язання вчинити дії
у судовому засіданні взяли участь представники:
- позивача
Чубук Е.А.
- відповідачів
повідомлений, але не
з'явився
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду міста Києва від 17.04.2009 у справі № 05-5-30/20108 (суддя: Т.М.Ващенко) позовна заява повернута без розгляду з підстав порушення правил об'єднання вимог відповідно до пункту 5 статті 63 ГПК України.
Не погоджуючись із зазначеною ухвалою, Відкрите акціонерне товариство "Київський радіозавод" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, у якій просить скасувати ухвалу господарського суду міста Києва від 17.04.2009 у справі № 05-5-30/20108.
Обґрунтовуючи підстави звернення скаржник вказує, що судом першої інстанції порушено норми процесуального права, а саме частину 1 статті 58 ГПК України .
Представники відповідача своїм процесуальним правом на участь в судовому засіданні касаційної інстанції не скористались.
Ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм господарським судом належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин справи, дотримання норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга позивача не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Ухвала суду першої інстанції мотивована тим, що в одній позовній заяві об'єднані вимоги майнового та немайнового характеру (стягнення 16 622, 50 грн. заборгованості та зобов'язання відповідача повернути приміщення) і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав та взаємовідносин сторін, суттєво утруднить вирішення спору.
З таким висновком господарського суду не можна погодитись, оскільки він не відповідає вимогам діючого процесуального законодавства і тим фактичним обставинам, які були супутніми при поданні позовної заяви.
Відповідно до пункту 5 статті 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо, зокрема, у позовній заяві порушено правила поєднання вимог або об'єднано в одній позовній заяві кілька вимог до одного чи кількох відповідачів і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору.
Правила об'єднання в одній позовній заяві кількох позовних вимог визначаються статтею 58 ГПК України відповідно до норм якої в одній позовній заяві може бути об'єднано кілька вимог, зв'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами.
Суддя має право об'єднати кілька однорідних позовних заяв або справ, у яких беруть участь ті ж самі сторони, в одну справу, про що зазначається в ухвалі про порушення справи або в рішенні.
Об’єднання вимог за підставами виникнення означає, що вони походять від загальної підстави, оскільки позивач використовує ті ж самі докази.
Як вбачається із змісту позову та доданих до нього документів, позивач пов’язує в позовній заяві вимоги про стягнення заборгованості та повернення приміщення, причому, кожна з вимог, пов'язана договором оренди №74/80 від 13.12.2007.
Крім того, господарським судом не наведено обґрунтованих підстав для висновку, що сумісний розгляд позовних вимог значно ускладнить з'ясування фактичних обставин та вирішення спору.
Зважаючи на викладене, касаційна інстанція вважає висновок суду першої інстанцій таким, що не відповідає нормам процесуального права, тому постановлена ухвала підлягає скасуванню.
Виходячи з викладеного, керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1118, 1119 - 11113 ГПК України (1798-12) , Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Київський радіозавод" задовольнити.
Ухвалу господарського суду міста Києва від 17.04.2009 у справі № 05-5-30/20108 скасувати, справу передати на розгляд до господарського суду міста Києва.
Головуючий суддя Н.М. ГУБЕНКО Судді Т.Л. БАРИЦЬКА С.В. МИРОШНИЧЕНКО