ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
15 липня 2009 р.
№ К25/58-09
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого:
Губенко Н.М.
Суддів :
Барицької Т.Л.
Мирошниченка С.В.
розглянувши у відкритому судовому
засіданні касаційну скаргу
ОСОБА_1
на ухвалу
від
Дніпропетровського апеляційного
господарського суду
15.04.2009
у справі
№ К25/58-09
за позовом
ОСОБА_1
до
1.ОСОБА_2
2.ОСОБА_3
3.Товариства з обмеженою
відповідальністю "З іноземними інвестиціями "К.А.С.
ЛТД."
про
визнання недійсним
рішення
за участю представників сторін:
позивача
не з’явились,
відповідачів
1.не з’явились,
2. не з’явились,
3. не з’явились,
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 26.03.2009 у справі № К25/58-09 клопотання позивача про вжиття заходів до забезпечення позову задоволено частково; заборонено державним реєстраторам Управління з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців Дніпропетровської міської ради проводити державну реєстрацію зміни керівника, зміну складу засновників, видачу дублікату установчих документів та зміну свідоцтва про державну реєстрацію та інших реєстраційних дій, передбачених законом, щодо юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "З іноземними інвестиціями "К.А.С. ЛТД."; в решті вимог відмовлено.
Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 15.04.2009 (судді: П.Павловський, В.Щвець, О.Чус) відмовлено у прийнятті апеляційної скарги ОСОБА_4 на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 26.03.2009 у справі № К25/58-09 з тих підстав, що заявник апеляційної скарги не був стороною у справі, а також не залучався до участі у справі в якості третьої особи, а тому не має права за приписами ст. 91 ГПК України на апеляційне оскарження судового рішення.
Не погоджуючись з ухвалою суду апеляційної інстанції, ОСОБА_1 звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просив скасувати ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 15.04.2009 у справі № К25/58-09.
Обґрунтовуючи підстави звернення з касаційною скаргою, скаржник посилається на порушення та неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права.
Усіх учасників судового процесу відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційних скарг.
Ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм апеляційним господарським судом належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин справи, дотримання норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до ст. 91 ГПК України право на звернення з апеляційною скаргою на рішення місцевого господарського суду мають сторони по справі та прокурор. Тобто визначений цією статтею перелік суб’єктів апеляційного оскарження є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає . Таким чином розділом ХІІ ГПК України (1798-12) не передбачено можливість апеляційного перегляду рішень (ухвал) місцевого господарського суду за апеляційним скаргами третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору (ст. 27 ГПК України) та будь-яких інших осіб.
Натомість, виходячи зі змісту ст. 91 ГПК України особи, що не були залучені до участі у справі місцевим господарським судом, не мають права на подання апеляційної скарги навіть у випадках, якщо цей суд прийняв рішення про їх права та обов’язки .
Згідно із ст. 18 ГПК України до складу учасників судового процесу входять: сторони, треті особи, прокурор, інші особи, які беруть участь у процесі у випадках, передбачених цим Кодексом.
Відповідно до ст. 21 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.
Як вбачається із матеріалів справи, ОСОБА_2 не входить до складу сторін даного судового процесу.
Викладені заявником у касаційній скарзі доводи не знайшли свого підтвердження та не спростовують обґрунтованих висновків суду апеляційної інстанції, у зв'язку з чим підстав для зміни чи скасування оскаржуваної постанови апеляційного господарського суду не вбачається.
Таким чином, висновок апеляційного господарського суду про відсутність права у ОСОБА_4 на апеляційне оскарження ухвали місцевого господарського суду ґрунтується на матеріалах справи та вимогах процесуального закону.
Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 –11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 15.04.2009 у справі № К25/58-09 –без змін.
Головуючий
Н.М. Губенко
Судді
Т. Л. Барицька
С.В. Мирошниченко