ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
08 липня 2009 р.
№ 2/430
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs3194001) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Божок В.С. –головуючого,
Костенко Т.Ф., Коробенко Г.П.
розглянувши матеріали касаційної скарги
приватного підприємства "Бізнестехніка, продаж та сервіс"
на постанову
Київського апеляційного господарського суду від 04.03.2009 р.
у справі
господарського суду міста Києва
за позовом
державного підприємства завод "Арсенал"
до
приватного підприємства "Бізнестехніка, продаж та сервіс"
про
зобов’язання вчинити дії
за участю представників:
позивача: не з’явився,
відповідача: Марченко Р.В. (директор)
ВСТАНОВИВ:
Державне підприємство завод "Арсенал" звернулось до господарського суду м. Києва з позовом до приватного підприємства "Бізнестехніка, продаж та сервіс" про зобов’язання останнього підписати додаток про внесення змін та доповнень до договору № А/76-6-03 оренди нерухомого майна, що належить до державної власності від 01.04.2003р. з урахуванням змінених орендних ставок відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1846 від 27.12.2006р. "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна" (1846-2006-п) .
Рішенням господарського суду м. Києва від 20.01.2009р. у справі № 2/430, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 04.03.2009р., позов задоволено.
Не погоджуючись з вказаним рішенням та постановою, ПП "Бізнестехніка, продаж та сервіс" звернулось з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить їх скасувати та прийняти нове рішення про відмову в позові, мотивуючи скаргу тим, що постанова суду апеляційної інстанції винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів знаходить необхідним в задоволенні касаційної скарги відмовити, враховуючи наступне.
Як встановлено господарським судом першої та апеляційної інстанції, 01.04.2003р. між державним підприємством завод "Арсенал" (Орендодавець) і ПП "Бізнестехніка, продаж та сервіс" (Орендар) укладено договір № А/76-6-03 оренди нерухомого майна, що належить до державної власності (надалі –Договір оренди), у відповідності до умов якого Орендодавець передав, а Орендар прийняв в строкове платне користування державне нерухоме майно – приміщення, площею 101,20 кв.м., що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Івана Кудрі, 34 та знаходиться на балансі державного підприємства завод "Арсенал".
Приміщення, що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Івана Кудрі, 34 передано державним підприємством завод "Арсенал" ПП "Бізнестехніка, продаж та сервіс" в оренду на підставі акту приймання-передачі до Договору оренди від 01.04.2003р.
Зазначене приміщення орендоване відповідно до п. 1.1 Договору для використання під офіс і майстерні по ремонту копіювальної техніки.
Згідно п. 10.1. Договору оренди даний договір укладено строком на три роки, що діє з 01.04.2003р. до 01.04.2006р. включно.
Додатком № 1 від 20.12.2003р. до Договору оренди термін дії договору продовжено до 01.04.2010р.
Пунктом 3.1. Договору оренди сторони встановили, що орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати затвердженої постановою Кабінету Міністрів України і за базовий місяць оренди –лютий 2003 року становить 2 703,54 грн. без врахування податку на додану вартість.
Розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї із сторін у разі зміни методики її розрахунку, змін централізованих цін і тарифів та в інших випадках, передбачених чинним законодавством (п. 3.4. Договору оренди). Постановою Кабінету Міністрів України № 1846 від 27.12.2006р. "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна" (1846-2006-п) , змінено орендні ставки за використання державного нерухомого майна, зокрема, збільшено орендну ставку за використання нерухомого майна для розміщення офісних приміщень - з 10% до 15%.
У зв’язку з прийняттям зазначеної постанови, регіональне відділення Фонду державного майна України по м. Києву листом №30-05/435 від 25.01.2007р. повідомило державне підприємство завод "Арсенал" про необхідність вжиття заходів щодо здійснення перерахунку орендної плати з 01.01.2007р. шляхом підписання додаткових угод з урахуванням нових орендних ставок.
Листами від 20.08.2007р. № 84-7/352, від 16.01.2008р. № 84-7/21 та від 02.06.2008р. №84-7/240 державне підприємство завод "Арсенал" попереджав відповідача про зміну орендних ставок та вказував на необхідність укладення додаткової угоди до Договору оренди.
Однак, станом на 02.06.2008р. відповідь від відповідача не надходила, у зв’язку з чим Державним підприємством завод "Арсенал" повторно надіслано на адресу ПП "Бізнестехніка, продаж та сервіс" двохсторонній додаток про внесення змін до Договору оренди та зміни до розрахунку орендної плати за перший /базовий/ місяць –січень 2007р.
Про отримання вказаного листа ПП "Бізнестехніка, продаж та сервіс" свідчить підпис його уповноваженої особи на повідомлені про вручення поштового відправлення № 06207155 від 02.06.2008р., копію якого додано до матеріалів справи.
Відповіді на вказану пропозицію відповідачем також надано не було.
Відповідно до п. 10.3., 10.9. Договору оренди, зміни та доповнення, що пропонується внести, розглядаються протягом одного місяця з дати їх подання до розгляду іншою стороною. Зазначені зміни та доповнення вносяться окремими додатковими угодами, які мають однакову юридичну силу разом з договором.
Відповідно до ст. 188 Господарського кодексу України сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором.
Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду.
Частиною 4 ст. 188 Господарського кодексу України встановлено, що у разі, якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.
Відповідно до ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України встановлено, що договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.
Згідно ч. 3 ст. 762 Цивільного кодексу України договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.
Відповідно до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12) оренда державного та комунального майна покликана забезпечити підвищення ефективності використання державного та комунального майна шляхом передачі його фізичним та юридичним особам.
Правила щодо зміни розмірів орендної плати встановлені статтею 21 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", згідно якої розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін. Розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї із сторін, якщо з незалежних від них обставин істотно змінився стан об’єкта оренди, а також в інших випадках, встановлених законодавчими актами України. Спори з питань зміни орендної плати вирішуються відповідно до чинного законодавства.
Статтею 118 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" установлено, що у 2007 році передача в оренду державного та комунального майна здійснюється виключно на конкурсних засадах. Орендна плата за державне та комунальне майно визначається відповідно до її ринкової вартості у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Частиною другою вказаної статті закону надано право Кабінету Міністрів України затверджувати індикативні ставки орендної плати для державного та комунального майна, яке передається в оренду в містах обласного значення, містах Києві та Севастополі та передбачено, що договори оренди державного та комунального майна, укладені до 1 січня 2007 року (крім договорів на оренду державного та комунального майна, укладених бюджетними установами, Пенсійним фондом України та його органами, а також щодо цілісних майнових комплексів), у шестимісячний термін підлягають обов’язковому перегляду відповідно до встановленої норми".
Як зазначалось вище, постановою Кабінету Міністрів України N 1846 від 27.12.2006р. "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна" (1846-2006-п) внесено зміни в зазначену методику та збільшено орендну ставку за використання державного нерухомого майна для розміщення офісних приміщень до 15%.
Методику розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна розроблено з метою створення єдиного організаційно-економічного механізму справляння плати за оренду державного майна (п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 р. N 786 (786-95-п) ).
З огляду на зазначене та враховуючи приписи вказаних норм матеріального права, висновок господарського суду першої та апеляційної інстанції про задоволення позовних вимог, колегія визнає правомірним та обґрунтованим.
Наведене спростовує доводи касаційної скарги щодо порушення судом норм матеріального та процесуального права, і не заперечує правильність та законність оскаржуваних судових актів, які відповідають чинному законодавству України і обставинам справи, підстави для скасування яких відсутні.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-8, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
ПОСТАНОВИВ:
В задоволенні касаційної скарги відмовити.
Постанову Київського апеляційного господарського суду від 04.03.2009р. у справі № 2/430 залишити без змін.
Головуючий суддя В.С. Божок
Судді: Т.Ф. Костенко
Г.П. Коробенко