ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
08 липня 2009 р.
№ 16/260-8/54
( Додатково див. постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду (rs3465959) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Дунаєвської Н.Г. –головуючого,
Воліка І.М.,
Мележик Н.І.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві касаційну скаргу Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Ташань" на постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 18 березня 2009 року у справі №16/260 Господарського суду Полтавської області за позовом Дочірнього підприємства Товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Інтеграл" –"Інтеграл-Агро", Полтавська область, до Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Ташань", Полтавська область, про визнання права власності,
за участю представників:
позивача –Храпач О.С. (дов. № 4 від 20.03.09);
відповідачів –Головатий Д.Д. (директор),
ВСТАНОВИВ:
У жовтні 2008 року позивач –ДП ТОВ "Підприємство "Інтеграл" – "Інтеграл-Агро" пред'явив у господарському суді позов до відповідача –ПОСП "Агрофірма "Ташань" про визнання права власності.
Вказував, 24.07.06 він став переможцем прилюдних торгів з продажу арештованого нерухомого майна, яке складається з будівлі ангару, розташованого під № 26-а по вулиці Леніна в селі Власівка, Зіньківського району, Полтавської області та належить відповідачу, про що Полтавським відділенням Харківської філії спеціалізованого державного підприємства "Укрспец’юст", яке проводило торги, складено відповідний протокол № 6300032-1.
Зазначав, що платіжними дорученнями № 209 від 21.07.06 та № 216 від 31.07.06 повністю розрахувався за придбане на прилюдних торгах майно.
Посилаючись на відмову державного нотаріуса Зіньківської державної нотаріальної контори у вчиненні нотаріальної дії по видачі свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів, позивач просив визнати за ним право власності на будівлю ангару, розташованого під № 26-а по вулиці Леніна в селі Власівка, Зіньківського району, Полтавської області.
Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 18 грудня 2008 року (суддя Тимощенко О.М.) провадження у справі припинено.
Ухвала мотивована посиланнями на п. 2 ст. 80 ГПК України, відповідно до якої, господарський суд припиняє провадження у справі, якщо є рішення господарського суду або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішив господарський спір між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав.
Постановою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 18 березня 2009 року (колегія суддів у складі: Зеленіної Н.І. –головуючого, Фаловської І.М., Разіної Т.І.) ухвалу скасовано, справу направлено до суду першої інстанції для розгляду.
Постанова мотивована посиланнями на неправильне застосування місцевим судом п. 2 ст. 80 ГПК України.
У касаційній скарзі відповідач, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції ст. 80 ГПК України, просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції та залишити в силі ухвалу місцевого суду.
Перевіривши правильність застосування судами норм процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.
Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, рішенням Господарського суду Полтавської області від 19 квітня 2007 року у справі № 5/642 (суддя Гетя Н.Г.) за позовом Дочірнього підприємства Товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Інтеграл"–"Інтеграл-Агро" до Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Ташань" та до Власівської сільської ради про визнання права власності на нерухоме майно та стягнення 20 854 грн., визнано право власності на нерухоме майно, придбане 24.07.06 на прилюдних торгах, згідно протоколу № 6300032 Лот-1 –будівлю ангару, розташованого під № 26-а по вулиці Леніна в селі Власівка, Зіньківського району, Полтавської області за ДП ТОВ "Підприємство "Інтеграл"–"Інтеграл-Агро" та зобов’язано ПОСП "Агрофірма "Ташань" усунути перешкоди в реалізації права власності на вказану будівлю ангару.
Постановою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 18 вересня 2007 року (колегією суддів у складі: Мостової Г.І. –головуючого, Писаної Т.О., Фаловської І.М.) рішення Господарського суду Полтавської області від 19 квітня 2007 року у справі № 5/642 скасовано та постановлено нове рішення про відмову в позові.
В касаційному порядку постанова суду апеляційної інстанції у вказаній справі не переглядалась.
Відповідно до п. 2 ст. 80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо є рішення господарського суду або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішив господарський спір між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав.
Скасовуючи ухвалу місцевого суду та направляючи справу для розгляду, суд апеляційної інстанції правильно виходив з того, що підставою для звернення з позовом у справі № 5/642 за позовом ДП ТОВ "Підприємство "Інтеграл"–"Інтеграл-Агро" до Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Ташань" та до Власівської сільської ради про визнання права власності на нерухоме майно та стягнення 20 854 грн. була перемога позивача на прилюдних торгах та сплата ним коштів за придбане майно, тоді як підставою для звернення з позовом у даній справі, є звернення позивача до нотаріуса за отриманням свідоцтва про придбання нерухомого майна та відмова останнього у вчиненні нотаріальних дій, тому у суду першої інстанції не було правових підстав для припинення провадження у справі на підставі п. 2 ст. 80 ГПК України, оскільки позивач звернувся до суду з іншою підставою позову.
Посилання скаржника на неправильне застосування судом апеляційної інстанції п. 2 ст. 80 ГПК України не знайшли свого підтвердження при розгляді касаційної скарги та грунтуються на неправильному тлумаченні скаржником вказаної норми права.
За таких обставин, постанова суду апеляційної інстанції відповідає нормам процесуального права, тому підстави для її скасування відсутні.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, суд
П О С Т А Н О В И В :
1. Касаційну скаргу Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Ташань" залишити без задоволення.
2. Постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 18 березня 2009 року у справі №16/260 залишити без змін.
Головуючий суддя: Н.Г. Дунаєвська
Судді: І.М. Волік
Н.І. Мележик