ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
08 липня 2009 р.
№ 9/374-08
( Додатково див. постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду (rs3142776) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Божок В.С.- головуючого,
Костенко Т.Ф., Коробенко Г.П.
розглянувши матеріали касаційної скарги
Закритого акціонерного товариства "Бориспільський автозавод"
на постанову
Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 27.02.2009
у справі
господарського суду Київської області
за позовом
Закритого акціонерного товариства "Бориспільський автозавод"
до
1. Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області 2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з організації житлового будівництва"
про
визнання недійсним рішення та договору оренди
в судовому засіданні взяли участь представники:
від позивача:
Андишула А.М. –дов. від 28.05.2009
від відповідачів:
1. не з’явились 2. Климов О.Ю. –дов. від 14.01.2009
ВСТАНОВИВ:
Рішенням від 30.09.2008 господарського суду Київської області (суддя: Євграфова Є.П.) позовні вимоги задоволено. Визнано недійсним рішення Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області № 43.32-3-V від 25.05.2006 "Про затвердження проекту землеустрою, нормативно-грошової земельної ділянки ТОВ "Компанія "Оргжитлобуд" на умовах довгострокової оренди (строком 49 років) для будівництва багатоквартирного житлового будинку в с. Проліски". Визнано недійсним з моменту укладення договір оренди земельної ділянки від 15.06.2006 між Щасливською сільською радою Бориспільського району Київської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "Компанія з організації житлового будівництва", зареєстрований у Бориспільському районному відділені КРФ ДП "ЦДЗК" 30.06.2006 за № 01062230004 та припинено дію договору на майбутнє. Рішення господарського суду обгрунтовано тим, що при прийнятті рішення № 43.32-3-V від 23.05.2006 року Щасливською сільською радою не дотримано вимог ч. 6 ст. 16 Закону України "Про оренду землі", а саме не проведено аукціон або конкурс щодо набуття права оренди земельної ділянки при наявності двох заяв на оренду однієї і тієї самої земельної ділянки.
Постановою від 27.02.2009 Київського міжобласного апеляційного господарського суду (судді: Сибіга О.М. - головуючий, Гаврилюк О.М., Мельник С.М.) рішення від 30.09.2008 господарського суду Київської області скасовано. Прийнято нове рішення, яким ЗАТ "Бориспільський автозавод" у задоволенні позову відмовлено повністю.
Постанова мотивована тим, що на момент прийняття Щасливською сільською радою рішення за № 269.12-29- ІV від 26.05.2005, щодо надання відповідачу-2 дозволу на збір матеріалів погодження місця розташування земельної ділянки під будівництва та рішення № 43.32-3-V від 23.05.2006, щодо затвердження проекту землеустрою стосовно відведення земельної ділянки і технічної документації нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а також зобов’язання голови сільської ради укласти з відповідачем-2 договір оренди земельної ділянки, існувала лише одна заява на оренду спірної земельної ділянки, подана ТОВ "Компанія "Оргжитлобуд". Таким чином, підстав для проведення сільською радою аукціону або конкурсу щодо набуття права оренди земельної ділянки не було.
Не погоджуючись з постановою Закрите акціонерне товариство "Бориспільський автозавод" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою і просить її скасувати, посилаючись на те, що судом порушені норми матеріального та процесуального права, зокрема, ст.6, 16 Закону України "Про оренду", ст. 24 Закону України "Про місцеве самоврядування", ст. 236 Цивільного кодексу України.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального і процесуального права при винесенні оспорюваного судового акта, знаходить необхідним у задоволенні касаційної скарги відмовити.
Господарськими судами встановлено, що рішенням Щасливської сільської ради за № 168.11-17-ХХІV від 15.04.2004, надано ЗАТ "Бориспільський автозавод" попереднє погодження на розробку та складання проекту відведення земельної ділянки під будівництво п’ятиповерхового будинку в межах с. Проліски по вул. П.Морозова, 15, площею 0,35 га та встановлено строк його дії - один рік. Пунктом 4 зазначеного рішення ЗАТ "Бориспільський автозавод" зобов’язано прибрати залишки будівельної конструкції попереднього будівництва на вказаній земельній ділянці.
Відповідно до ст. 10 Закону України "Про місцеве самоврядування" сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України (254к/96-ВР) , цим та іншими законами.
Статтею ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування" передбачено, що до виключної компетенції сільських, селищних та міських рад належить, зокрема, вирішення виключно на пленарних засіданнях відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.
Пунктом 1 ст. 123 Земельного Кодексу України передбачено, що надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.
Відповідно до п. 11 ст. 151 Земельного кодексу України строк дії дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки та вимог щодо її відведення становить один рік і може бути продовжено одноразово на такий самий строк. У разі якщо протягом встановленого строку проект відведення земельної ділянки не подано на затвердження до відповідного органу, дозвіл на розроблення проекту відведення земельної ділянки та вимоги щодо її відведення вважаються анульованими.
26.04.2005 Щасливською сільською радою прийнято рішення за №278.48-27-ІV, яким, враховуючи звернення депутатів щодо впорядкування земельної ділянки та висновки постійної комісії з питань благоустрою населених пунктів, земельних питань та екології стосовно скасування попереднього погодження наданого ЗАТ "Бориспільський автозавод" на складання проекту відведення земельної ділянки під будівництво, а також те, що термін, наданий позивачу на розробку та складання проекту відведення земельної ділянки закінчився, визнано таким, що втратило чинність рішення сільської ради № 168.11-17-ХХІV від 15.04.2004.
Даним рішенням Щасливської сільської ради також вирішено винести на наступну сесію питання про залучення інвесторів для будівництва багатоповерхового житлового будинку на земельній ділянці, що розташована в с. Проліски по вул. П.Морозова, 15.
Рішенням господарського суду Київської області від 30.06.-06.07.2005 року у справі № 203/19-05 (яке набрало законної сили) визнано недійсним рішення Щасливської сільської ради № 278.48-27-ІV від 26.04.2005.
Господарським судом апеляційної інстанції встановлено, що до прийняття господарським судом Київської області вищевказаного рішення у справі № 203/19-05, Щасливською сільською радою на пленарному засіданні розглянуто матеріали постійної комісії з питань благоустрою населених пунктів, земельних питань та екології, а також лист ТОВ "Компанія "Оргжитлобуд" про надання дозволу на збір матеріалів погодження місця розташування земельної ділянки під будівництво багатоповерхового житлового будинку.
Враховуючи, що термін дії надання попереднього погодження на складання проекту відведення земельної ділянки ЗАТ "Бориспільський автозавод" закінчився, а також відсутність інших заяв господарюючих суб’єктів на дану земельну ділянку, сільською радою прийнято рішення № 296.12-29-ІV від 26.05.2005, яким надано відповідачу-2 дозвіл на збір матеріалів погодження місця розташування земельної ділянки під будівництво багатоповерхового житлового будинку. Згідно п. 3 вказаного рішення також встановлено строк дії дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки - один рік.
Відповідно до п. 1 ст. 59 Закону України "Про місцеве самоврядування" рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень. Згідно до п. 10 вказаної статті акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.
Рішення Щасливської сільської ради за № 296.12-29-ІV від 26.05.2005 року, яким відповідачу-2 було надано відповідний дозвіл на збір матеріалів погодження місця розташування земельної ділянки у встановлений законом порядок не оскаржувалось.
Господарським судом апеляційної інстанції встановлено, що 08.11.2005 Щасливською сільською радою прийнято рішення № 370.14-33-ІV, яким ЗАТ "Бориспільський автозавод" відмовлено у продовжені строку, для складання проекту відведення земельної ділянки та рекомендовано визначитися із місцем розташування іншої земельної ділянки.
Зазначене рішення у встановленому порядку не оскаржено і є чинним.
Крім того, рішенням Щасливської сільської ради від 25.11.2005 року за № 381-33-ІV, визнано неможливим надання позивачу погодження на відведення земельної ділянки, що розташована в с. Проліски по вул. П.Морозова, 15, оскільки рішенням від 26.05.2005 року за № 296.12-29-ІУ надано дозвіл на збір матеріалів погодження місця розташування даної земельної ділянки надано іншому господарюючому суб’єкту - ТОВ "Компанія "Оргжитлобуд".
Рішенням Щасливської сільської ради за № 43.32-3-V від 23.05.2006 року, затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,35 га земель громадського призначення на умовах довгострокової оренди (строком 49 років) ТОВ "Компанія Оргжитлобуд" для будівництва багатоквартирного житлового будинку в с. Проліски по вул. П.Морозова, 15 в межах Щасливської сільської ради; затверджено технічну документацію нормативної грошової оцінки вищенаведеної земельної ділянки, а також зобов’язано голову сільської ради укласти з відповідачем-2 договір оренди.
На виконання вищевказаного рішення між ТОВ "Компанія "Оргжитлобуд" та головою сільської ради укладено договір оренди земельної ділянки за № 82 від 15.06.2006, відповідно до умов якого відповідачеві-2 на умовах довгострокової оренди було надано земельну ділянку площею 0,35 га, що знаходиться по вул. П.Морозова, 15 в с. Проліски в адмінмежах Щасливської сільської ради для будівництва багатоквартирного житлового будинку.
Згідно ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.
Проте, ч. 6 ст. 16 Закону України "Про оренду землі" визначено, що у разі надходження двох або більше заяв (клопотань) на оренду однієї і тієї самої земельної ділянки, що перебуває в державній або комунальній власності, відповідні органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування проводять аукціон або конкурс щодо набуття права оренди земельної ділянки, якщо законом не встановлено інший порядок.
Господарським судом апеляційної інстанції встановлено, що на момент прийняття спірного рішення Щасливською сільською радою була подана лише одна заява (клопотання) на оренду земельної ділянки ТОВ "Компанія "Оргжитлобуд". Таким чином, підстав для проведення сільською радою аукціону або конкурсу щодо набуття права оренди земельної ділянки не було.
Доказів подання ЗАТ "Бориспільський автозавод" заяви стосовно оренди земельної ділянки до органу місцевого самоврядування станом на травень 2006 року господарським судам не надано.
Зважаючи на викладене, колегія суддів вважає, що Київським міжобласним апеляційним господарським судом дана правильна юридична оцінка обставинам справи, тому постанова відповідає чинному законодавству України та обставинам справи і підстав для її скасування немає.
На підставі викладеного, керуючись ст. 111-5, п.1 ст. 111-9, ст. 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
В задоволенні касаційної скарги відмовити.
Постанову від 27.02.2009 Київського міжобласного апеляційного господарського суду зі справи № 9/374-08 залишити без змін.
Головуючий В.С. Божок
Судді Т.Ф. Костенко
Г.П. Коробенко