ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
06 липня 2009 р.
№ 30/242пд
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого Карабаня В.Я.
суддів: Ковтонюк Л.В.
Катеринчук Л.Й.
за участю представників:
позивача не з'явився
відповідачів не з'явились прокуратури Русак Ю. І.
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційне подання
заступника прокурора Донецької області
на рішення
господарського суду Донецької області від 13.08.2004
у справі господарського суду
№ 30/242пд Донецької області
за позовом
Державного відкритого акціонерного товариства "Донбаскнига"
до відповідачів:
1.Державної податкової інспекції в Куйбишевському районі м. Донецька 2.Товарної біржі "Даліса" 3.Товариства з обмеженою відповідальністю "Зеніт"
про
визнання біржового договору купівлі-продажу № 66-Б від 05.08.2004 недійсним
В С Т А Н О В И В:
В серпні 2004 року державне відкрите акціонерне товариство "Донбаскнига" звернулось до суду із позовом до державної податкової інспекції в Куйбишевському районі м. Донецька, Товарної біржі "Даліса", Товариства з обмеженою відповідальністю "Зеніт" про визнання недійсним укладеного відповідачами біржового договору № 66-Б від 05.08.2004 купівлі-продажу цілісного майнового комплексу, що належить державному відкритому акціонерному товариству "Донбаскнига" .
В обґрунтування позову державне відкрите акціонерне товариство "Донбаскнига" вказало про те, що 24.06.2004 податковий керуючий на підставі рішення керівника державної податкової інспекції в Куйбишевському районі м. Донецька № 88 від 07.04.2004 про звернення стягнення на майнові активи платника податків здійснив опис цілісного майнового комплексу Державного відкритого акціонерного товариства "Донбаскнига", що розташований м. Донецьк, вул. Хіміків 44А, який 05.08.2004 було реалізовано за біржовим контрактом покупцю Товариству з обмеженою відповідальністю "Зеніт". Посилаючись на те, що державна податкова інспекція в Куйбишевському районі м. Донецька визначила для продажу активи державного відкритого акціонерного товариства "Донбаскнига" –цілісний майновий комплекс –з порушенням вимог чинного законодавства України, позивач просив визнати цей біржовий контракт недійсним.
Рішенням господарського суду Донецької області від 13.08.2004 (суддя Часовський Є.П.) відмовлено в задоволенні позовних вимог.
Судове рішення вмотивовано тим, що спірний біржовий контракт відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки під час проведення продажу описаних активів, що перебувають у податковій заставі, платника податків –державного підприємства –не вимагається узгодження із власником майна або уповноваженого ним органу.
Не погоджуючись із рішенням господарського суду Донецької області від 13.08.2004, заступник прокурора Донецької області звернувся з касаційним поданням, в якому просить скасувати рішення господарського суду Донецької області від 13.08.2004 як таке, що прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права, та прийняти нове рішення про задоволення позову.
У касаційному поданні прокурор вказав, що на виконання Указу Президента України № 1033 від 16.09.1998 "Про вдосконалення державного управління інформаційною сферою" (1033/98) Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 1720 від 31.10.1998 "Про утворення Державної акціонерної компанії "Українське видавничо-поліграфічне об'єднання", державне підприємство Донецьке оптово-роздрібне книготоргівельне підприємство було перетворено відповідно до Указу Президента України № 210/93 від 15.06.1993 (210/93) "Про корпоратизацію підприємств" у державне відкрите акціонерне товариство "Донбаскнига". Під час відчуження об'єкту купівлі-продажу за біржовим договором № 66-б від 05.08.2004, яким є цілісний майновий комплекс підприємства, у статутному фонді якого держава має 100% акцій, було порушено інтереси держави, зокрема було порушено вимоги статті 10 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", яким передбачено, що рішення щодо продажу цілісного майнового комплексу має бути прийнято податковим керуючим тільки у разі недостатності коштів, отриманих від продажу активів, що не входять до складу цілісного майнового комплексу; без прийняття заходів щодо продажу саме таких активів (описаних за актом опису № 72 від 02.06.2003) державною податковою інспекцією в Куйбишевському районі м. Донецька самостійно без участі боржника або органу уповноваженого управляти його майном було складено акт опису цілісного майнового комплексу № 121 від 21.06.2004 та визначено, що в першу чергу реалізується цілісний майновий комплекс Державного відкритого акціонерного товариства "Донбаскнига", вартість якого значно перевищує розмір податкової заборгованості. Крім того, внаслідок продажу цілісного майнового комплексу Державне відкрите акціонерне товариство "Донбаскнига" було позбавлено можливості ведення основної господарської діяльності.
Дослідивши матеріали справи, Вищий господарський суд України дійшов висновку про часткове задоволення касаційного подання виходячи із наступного.
Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України № 1870 від 26.11.1998 "Про забезпечення діяльності Державної акціонерної компанії "Українське видавничо-поліграфічне об'єднання" (1870-98-п) встановлено, що статутний фонд державної акціонерної компанії "Українське видавничо-поліграфічне об'єднання" (далі –Компанія) формується шляхом передачі до нього 100 відсотків акцій державних акціонерних товариств, що утворюються на базі державних підприємств, зазначених у Додатку 1; 100 відсотків акцій Компанії, які випускаються на величину її статутного фонду, закріплюються у державній власності і не підлягають продажу до прийняття в установленому порядку відповідного рішення. Згідно Додатку 1 до вказаної постанови "Перелік державних підприємств, що підлягають перетворенню в державні акціонерні товариства, 100 відсотків акцій яких передаються до статутного фонду Державної акціонерної компанії "Українське видавничо-поліграфічне об'єднання" Донецьке оптово-роздрібне книготоргівельне підприємство віднесено до об'єктів, що не підлягають приватизації у зв'язку з їх загальнодержавним значенням.
Відповідно до статті 2 Указу Президента України "Про корпоратизацію підприємств" засновниками відкритих акціонерних товариств, що створюються відповідно до цього Указу на базі загальнодержавної власності, з боку держави є органи, уповноважені управляти цим майном: центральні органи державної виконавчої влади, інші підвідомчі Кабінету Міністрів України органи та обласні державні адміністрації.
Згідно Статуту Державного відкритого акціонерного товариства "Донбаскнига" із наступними змінами засновником товариства є держава в особі Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України; акціонерним товариством є держава в особі Державної акціонерної компанії "Українське видавничо-поліграфічне об'єднання" (пункт 4.1).
Предметом позову є визнання недійсним біржового договору купівлі-продажу № 66-Б від 05.08.2004, за умовами якого було відчужено цілісний майновий комплекс відкритого акціонерного товариства, створеного під час приватизації, всі акції якого перебувають у державній власності. Уповноваженим державою органом, який здійснює управління корпоративними правами держави, є Фонд державного майна України, проте під час вирішення спору судом його не було залучено до участі у справі.
За таких обставин Вищий господарський суд України дійшов висновку про скасування рішення господарського суду Донецької області від 13.08.2004 та передачу справи на новий розгляд до господарського суду Донецької області.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-9 - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційне подання заступника прокурора Донецької області задовольнити частково.
Рішення господарського суду Донецької області від 13.08.2004 у справі № 30/242пд скасувати.
Справу № 30/242пд направити на новий розгляд до господарського суду Донецької області.
Головуючий В.Карабань судді: Л.Ковтонюк Л.Катеринчук