ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 38/154
01.06.10
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs12387373) )
За позовом
Приватного підприємства "Інтер-Комплекс"
До
Приватного підприємства
"Спеціалізоване підприємство Юстиція" - Відповідач 1;
Відділ державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції міста Києва –Відповідач 2;
Третя особа
ОСОБА_1
Про
визнання прилюдних торгів недійсними
Суддя Власов Ю.Л.
Представники:
Від позивача
Москаленко І.О., Шидловська Н.В.
Від відповідача 1
Луговий Д.А.
Від відповідача 2
не з’явились
Від третьої особи
не з’явились
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Позивач звернувся до суду з позовною заявою до Відповідача про: 1) визнання недійсними прилюдних торгів з продажу арештованого нерухомого майна –нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5-А, загальною площею 89,20 кв. м., які були проведено 24.02.10р. та результати яких було зафіксовано у протоколі №1-К-136-ОБ-і від 24.02.10р.; 2) скасування протоколу №1-К-136-ОБ-і від 24.02.10р., складеного за результатами проведених торгів.
Заявлений позов Позивач обґрунтовує наступним. Прилюдні торги з реалізації арештованого майна було проведено з грубим порушенням Відповідачем 1 вимог Тимчасового положення про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна (z0745-99) , а саме п.1.3. щодо місця проведення прилюдних торгів; п.4.2, 7.1. щодо кількості покупців на момент проведення торгів та п.3.4, 3.6 щодо інформації, яка вказана на картці про лот.
Відповідач 1 заперечив проти задоволення позову мотивуючи наступним. При організації та проведенні прилюдних торгів з реалізації арештованого майна, що є предметом іпотеки, застосування норм вказаного Тимчасового положення (z0745-99) можливе лише в тій частині, що відповідає вимогам нормам Закону України "Про іпотеку" (898-15) .
Так, відповідно до ст. 41 Закону України "Про іпотеку"реалізація предмета іпотеки здійснюється у населеному пункті за місцем його розташування, а тому посилання на п.1.3. зазначеного Тимчасового положення (z0745-99) є недоречним. Відповідно до ст. 45 Закону України "Про іпотеку"прилюдні торги проводяться принаймні за умови присутності одного учасника. У разі участі у прилюдних торгах одного покупця майно може бути придбане ним за початковою ціною. Таким чином, спірні прилюдні торги були проведенні відповідно до норм чинного законодавства України.
Ухвалою від 24.03.10р. провадження у справі було порушено, позовна заява прийнята до розгляду, розгляд справи був призначений на 15.04.10р. Цією ж ухвалою сторони було зобов’язано подати суду документи вказані в цій ухвалі.
Ухвалою від 15.04.10р. розгляд справи був відкладений на 18.05.10р. у зв’язку з неявкою Відповідача, неподанням сторонами витребуваних судом доказів у справі.
Ухвалою від 18.05.10р. розгляд справи був відкладений на 01.06.10р., у зв’язку з неявкою Відповідача 2 та Третьої особи, неподанням сторонами всіх витребуваних судом доказів у справі.
Судом заслухані пояснення представників сторін, досліджені надані суду докази та матеріали. В результаті дослідження наданих суду доказів та матеріалів, слухання Позивача та Відповідача 1 суд
ВСТАНОВИВ:
21.09.07р. між Відкритим акціонерним товариством "Фінексбанк"та Позивачем, який є майновим поручителем Шидловської Н.В., був укладений іпотечний договір, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сатанюк І.А. за №390д.
Відповідно до п.1 договору у відповідності до умов кредитного договору №К/156-0000 від 21.09.07р. ВАТ "Фінексбанк"надав Шидловській Н.В. грошові кошти у вигляді кредиту на термін із 21.09.07р. по 20.09.17р. в сумі 170000,00 доларів США.
Згідно з п.2 договору у забезпечення виконання основного зобов’язання, Позивач передає в повторну іпотеку ВАТ "Фінексбанк"належне йому на праві власності нерухоме майно: нежилі приміщення (в літ. А), що знаходяться за адресою: місто Київ, вулиця Мукачівська, буд.5-а, загальною площею 89,20 квадратних метрів.
07.12.09р. між Відповідачем 1 та Відповідачем 2 був укладений договір №К-136-ОБ-і про надання послуг по організації і проведенню прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна (предмет іпотеки), відповідно до якого Відповідач 2 доручив Відповідачу 1 реалізацію арештованого державним виконавцем нерухомого майна (предмета іпотеки), а Відповідач 1 здійснює його реалізацію на прилюдних торгах у порядку встановленому Законом України "Про виконавче провадження" (606-14) , Законом України "Про іпотеку" (898-15) , Тимчасовим положенням про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна.
На прилюдні торги передається нерухоме майно (предмет іпотеки) арештовано при примусовому виконанні виконавчого документа виконавчого напису №5497 від 23.09.08р., виданого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сатанюк І.А. Найменування майна, яке підлягає реалізації з прилюдних торгів: нежилі приміщення (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача.
15.12.09р. у газетах "Експрес об’ява", "Нація і держава"та на інтернетсайті були оприлюднені оголошення про проведення 31.12.09р. прилюдних торгів з продажу нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача.
15.12.09р. Відповідач 1 повідомив Відповідача 2, Позивача та ВАТ "Фінексбанк"про проведення 31.12.09р. прилюдних торгів з продажу нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача.
31.12.09р. Відповідач 1 повідомив Відповідача 2, Позивача та ВАТ "Фінексбанк", що 31.12.09р. прилюдні торги з продажу нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача, не відбулись за відсутності покупців.
25.01.10р. державним виконавцем Відповідача 2 був складений акт про переоцінку нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача.
08.02.10р. у газетах "Авізо"та "Експрес об’ява"та на інтернетсайті були оприлюднені оголошення про проведення 24.02.10р. прилюдних торгів з продажу нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача.
08.02.10р. Відповідач 1 повідомив Відповідача 2, Позивача та ВАТ "Фінексбанк"про проведення 31.12.09р. прилюдних торгів з продажу нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача.
24.02.10р. був складений протокол присутності на аукціоні з реалізації арештованого майна згідно з яким зареєстрованим учасником прилюдних торгів була Третя особа.
24.02.10р. був складений протокол №1-К-136-ОБ-і проведення прилюдних торгів відповідно до якого прилюдні торги відбулись в м. Києві, бул. Івана Лепсе, 8, нежилі приміщення (в літ. А), заг. пл.. –89,20 кв.м., що знаходяться за адресою м. Київ, вул. Мукачівська, 5А були продані Третій особі.
Спір виник з причин, що Позивач вважає спірні прилюдні торги незаконними, а Відповідач 1 проти цього заперечує.
Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги Позивача не задоволенню не підлягають з наступних підстав.
Відповідно до п.1.4. Тимчасового положення про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого майна, затвердженого Міністерством юстиції України від 27.10.99р. №68/5 (z0745-99) організація та проведення прилюдних торгів з реалізації предмета іпотеки здійснюються з урахуванням вимог Закону України "Про іпотеку " (898-15) .
Згідно з ст. 41 Закону України "Про іпотеку"реалізація предмета іпотеки, на який звертається стягнення за рішенням суду або за виконавчим написом нотаріуса, проводиться, якщо інше не передбачено рішенням суду, шляхом продажу на прилюдних торгах у межах процедури виконавчого провадження, передбаченої Законом України "Про виконавче провадження" (606-14) , з дотриманням вимог цього Закону . Реалізація предмета іпотеки здійснюється у населеному пункті за місцем його розташування, а якщо предмет іпотеки перебуває за межами населеного пункту, його реалізація здійснюється у найближчому населеному пункті або районному центрі на території, на яку поширюються повноваження відділу державної виконавчої служби, на виконанні якого перебуває рішення суду, або виконавчий напис нотаріуса про звернення стягнення на предмет іпотеки.
Згідно з ст. 43 Закону України "Про іпотеку"прилюдні торги проводяться в двомісячний строк з дня одержання спеціалізованою організацією заявки державного виконавця на їх проведення. Початкова ціна продажу предмета іпотеки встановлюється на підставі оцінки, проведеної відповідно до законодавства про оцінку майна і майнових прав та професійну оціночну діяльність, при цьому початкова ціна продажу майна не може бути нижчою за 90 відсотків його вартості, визначеної шляхом його оцінки. Спеціалізована організація не пізніше ніж за 15 днів до дня початку прилюдних торгів публікує за місцезнаходженням предмета іпотеки принаймні в двох місцевих друкованих засобах масової інформації повідомлення про проведення прилюдних торгів. У повідомленні зазначається інформація про день, час, місце проведення прилюдних торгів, опис предмета іпотеки, що підлягає продажу, місце, де можна отримати додаткову інформацію про умови проведення прилюдних торгів та іншу необхідну інформацію. Не пізніше дня публікації повідомлення про проведення прилюдних торгів у засобах масової інформації спеціалізована організація письмово сповіщає державного виконавця, іпотекодавця, іпотекодержателя та всіх осіб, що мають зареєстровані у встановленому законом порядку права та вимоги на предмет іпотеки, про день, час і місце проведення прилюдних торгів та про початкову ціну продажу майна.
Відповідно до ст. 45 Закону України "Про іпотеку" прилюдні торги проводяться принаймні за умови присутності одного учасника . У разі участі у прилюдних торгах одного покупця майно може бути придбане ним за початковою ціною.
Згідно з ст. 62-1 Закону України "Про виконавче провадження"звернення стягнення на предмет іпотеки і його реалізація для задоволення вимог іпотекодержателя здійснюються відповідно до умов іпотечного договору.
Як встановлено судом 21.09.07р. між Відкритим акціонерним товариством "Фінексбанк"та Позивачем, який є майновим поручителем Шидловської Н.В., був укладений іпотечний договір, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сатанюк І.А. за №390д. Відповідно до п.1 договору у відповідності до умов кредитного договору №К/156-0000 від 21.09.07р. ВАТ "Фінексбанк"надав Шидловській Н.В. грошові кошти у вигляді кредиту на термін із 21.09.07р. по 20.09.07р. в сумі 170000,00 доларів США. Згідно з п.2 договору у забезпечення виконання основного зобов’язання, Позивач передає в повторну іпотеку ВАТ "Фінексбанк"належне йому на праві власності нерухоме майно: нежилі приміщення (в літ. А), що знаходяться за адресою : місто Київ, вулиця Мукачівська, буд. 5-а, загальною площею 89,20 квадратних метрів.
Як встановлено судом 17.12.09р. між Відповідачем 1 та Відповідачем 2 був укладений договір №К-136-ОБ-і про надання послуг по організації і проведенню прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна (предмет іпотеки), відповідно до якого Відповідач 2 доручив Відповідачу 1 реалізацію арештованого державним виконавцем нерухомого майна (предмета іпотеки), а Відповідач 1 здійснює його реалізацію на прилюдних торгах у порядку встановленому Законом України "Про виконавче провадження" (606-14) , Законом України "Про іпотеку" (898-15) , Тимчасовим положенням про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна. На прилюдні торги передається нерухоме майно (предмет іпотеки) арештовано при примусовому виконанні виконавчого документа Виконавчого напису №5497 від 23.09.08р., виданого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сатанюк І.А. Найменування майна, яке підлягає реалізації з прилюдних торгів: нежилі приміщення (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача.
Як встановлено судом 15.12.09р. у газетах "Експрес об’ява", "Нація і держава"та на інтернетсайті були оприлюднені оголошення про проведення 31.12.09р. прилюдних торгів з продажу нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача. 15.12.09р. Відповідач 1 повідомив Відповідача 2, Позивача та ВАТ "Фінексбанк"про проведення 31.12.09р. прилюдних торгів з продажу нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача.
Як встановлено судом 31.12.09р. Відповідач 1 повідомив Відповідача 2, Позивача та ВАТ "Фінексбанк", що 31.12.09р. прилюдні торги з продажу нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача, не відбулись за відсутності покупців. 25.01.10р. державним виконавцем Відповідача 2 був складений акт про переоцінку нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача.
Як встановлено судом 08.02.10р. у газетах "Авізо"та "Експрес об’ява"та на інтернетсайті були оприлюднені оголошення про проведення 24.02.10р. прилюдних торгів з продажу нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача. 08.02.10р. Відповідач 1 повідомив Відповідача 2, Позивача та ВАТ "Фінексбанк"про проведення 31.12.09р. прилюдних торгів з продажу нежилих приміщень (в літ. А), заг. пл. –89,20 кв. м., що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5А, які є власністю Позивача.
Як встановлено судом 24.02.10р. був складений протокол присутності на аукціоні з реалізації арештованого майна згідно з яким зареєстрованим учасником прилюдних торгів була Третя особа. 24.02.10р. був складений протокол №1-К-136-ОБ-і проведення прилюдних торгів відповідно до якого прилюдні торги відбулись в м. Києві, бул. Івана Лепсе, 8, нежилі приміщення (в літ. А), заг. пл.. –89,20 кв.м., що знаходяться за адресою м. Київ, вул. Мукачівська, 5А були продані Третій особі.
Враховуючи викладене, суд вважає, що спірні прилюдні торги були проведені Відповідачем з дотриманням вимог норм Закону України "Про іпотеку" (898-15) , а також без порушень Тимчасового положення про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого майна, затвердженого Міністерством юстиції України від 27.10.99р. №68/5 (z0745-99) , пункт 1.4. якого чітко встановлює, що організація та проведення прилюдних торгів з реалізації предмета іпотеки здійснюються з урахуванням вимог Закону України "Про іпотеку" (898-15) . За вказаних обставин позовні вимоги Позивача про визнання недійсними спірних торгів та скасування спірного протоколу не підлягають задоволенню.
З наведених вище підстав судом не можуть бути прийняті до уваги доводи Позивача, в тому числі щодо площі приміщення 100,1 кв.м., оскільки на спірних торгах були продані приміщення, що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Мукачівська, 5-А саме тією площею 89,20 кв.м., які передавались в іпотеку Позивачем за договором.
Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст. 4, 33, 49, 75, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -
ВИРІШИВ:
1. У позові відмовити повністю.
Суддя
Ю.Л. Власов
рішення підписане 16.06.2010р.