ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 липня 2009 р.
№ 10/187
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Божок В.С. - головуючого,
Костенко Т. Ф.
Коробенко Г.П.,
розглянувши матеріали
касаційної скарги
СПД ОСОБА_1
на постанову
Львівського апеляційного
господарського суду від 17.02.09
у справі
господарського суду Чернівецької
області
за позовом
СПД ОСОБА_1
до
3-тя особа
РВ ФДМУ по Чернівецькій
області
Головне Управління Міністерства
України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту
населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Чернівецькій
області
про
визнання договору оренди чинним та
спонукання його виконати,
в судовому засіданні взяли участь представники:
позивача: не з’явились,
відповідача: не з’явились,
3-тої особи: не з’явились,
ВСТАНОВИВ :
Рішенням від 05.11.2008 господарського суду Чернівецької області в задоволенні позову про визнання чинним договору оренди нерухомого майна відмовлено.
Постановою від 17.02.09 Львівського апеляційного господарського суду вказане вище рішення залишено без змін.
Не погоджуючись з судовими рішеннями, СПД ОСОБА_1. звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою і просить їх скасувати з огляду на порушення судами норм матеріального та процесуального права, прийняти нове рішення, яким позов задовольнити.
Колегія суддів Вищого господарського суду України, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів знаходить необхідним касаційну скаргу залишити без задоволення.
Як встановлено господарськими судами попередніх інстанцій, які приймали рішення у даній справі, відповідно до умов договору оренди нерухомого майна, що належить до державної власності № 139 від 30.06.2006, укладеного між РВ ФДМУ по Чернівецькій області та СПД ОСОБА_1., останнім прийнято у строкове платне користування приміщення першого поверху будівлі пожежного депо СДПЧ-9, площею 121,7 м 2 за адресою: м. Кіцмань Чернівецької області, вул. Шевченка, 2, яке перебуває на балансі Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій України Чернівецькій області.
Пунктом 10.1 вказаного договору передбачено, що його укладено на строк 11 місяців –з 30.06.2006 по 29.05.2007 включно, а за умовами п. 10.6 договору у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов цього договору до закінчення строку його чинності протягом одного місяця договір вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах.
Відповідно до ч. 2 ст. 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору, договір вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені цим договором.
Судами встановлено, що 11.06.2007 відповідачем надіслано позивачу і балансоутримувачу орендованого приміщення лист за № 09-77/1783 06.2006 з проханням повернути приміщення за актом приймання-передачі, який отримано позивачем 13.06.2007, що підтверджується копією повідомлення про вручення поштового відправлення 932689.
З врахуванням встановленого судами факту звернення відповідача із заявою про припинення спірного договору оренди в межах встановленого ч. 2 ст. 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" і наміру відповідача в подальшому здавати спірне майно в оренду не встановлено, правомірним вбачається висновок судів попередніх інстанцій, що договір припинив свою дію з 30.05.2007.
Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що суди попередніх інстанцій обгрунтовано звернули увагу також і на те, що ст. 16 Цивільного кодексу України та ст. 20 Господарського кодексу України не передбачено такого способу захисту прав як визнання договору оренди чинним.
З врахуванням зазначеного вище, суди також правомірно відмовили в позові в частині зобов'язання відповідача не чинити перешкод позивачеві у користуванні орендованим за спірним договором нерухомим майном.
З огляду на викладене, судові рішення прийнято з дотриманням норм матеріального та процесуального права і підстави для їх скасування відсутні.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 ГПК України (1798-12) , Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу залишити без задоволення.
Постанову від 17.02.2008 Львівського апеляційного господарського суду у справі № 10/187 залишити без змін.
Головуючий Божок В.С. Судді Костенко Т.Ф. Коробенко Г.П.