ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 липня 2009 р.
№ 2-55 (22-5283)
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Дунаєвської Н.Г. –головуючий
Воліка І.М.,
Мележик Н.І.,
розглянувши касаційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Прогрес" на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 30 березня 2009 року у справі № 2-55 (22-5283) Господарського суду Донецької області за позовом 1) ОСОБА_1, Донецька область, 2) ОСОБА_2, Донецька область, 3) ОСОБА_3, Донецька область, до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Прогрес", Донецька область, про стягнення майнового паю,
за участю представників сторін:
позивачів –не з’явились;
відповідача –Ситник С.В. (дов. від 19.01.09),
в с т а н о в и в:
У грудні 2003 року позивачі –1) ОСОБА_1 2) ОСОБА_2, 3) ОСОБА_3 пред'явили у Господарському суді позов до відповідача –Сільськогосподарського ТОВ "Прогрес" про стягнення майнових паїв.
Вказували, що вони були членами Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Ульнова, яке в 1997 році реорганізовано у Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Прогрес", з наступними розмірами часток у статутному фонді товариства: ОСОБА_4. –0,80 %, ОСОБА_1 –0,14 %, ОСОБА_3 –0,03 % та ОСОБА_2 –0,08 %.
Зазначали, що подали заяви про вихід з товариства та виділення їм часток майна в натурі, згідно з структурою належних їм майнових паїв, які 11.02.99 задоволені рішенням загальних зборів засновників СТОВ "Прогрес".
Посилаючись на виділення їм майнових паїв в меншому розмірі, ніж їм належить, позивачі просили стягнути з відповідача на їх користь майнові паї в наступному розмірі: ОСОБА_1 – 15 128,00 грн., ОСОБА_2 –7 923,00 грн., ОСОБА_3 –2 911,00 грн. та ОСОБА_4 –83 461, 00 грн.
Спір розглядався судами неодноразово.
Рішенням Господарського суду Донецької області від 29 січня 2009 року (колегія суддів у складі: Кододова О.В., Гончаров С.А., Мартюхіна Н.О.) позов задоволено частково.
Постановлено стягнути з Сільськогосподарського ТОВ "Прогрес" на користь ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 майнові паї у розмірі 100 623,67 грн.
В іншій частині позову відмовлено.
Рішення мотивоване посиланнями на ст. 54 Закону України "Про господарські товариства", згідно якої при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному (складеному) капіталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі.
Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 30 березня 2009 року (колегія суддів у складі: Величко Н.Л. –головуючого, Алєєвої І.В., М’ясищева А.М.) рішення залишено без змін.
У касаційній скарзі СТОВ "Прогрес", посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального права, просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції та постановити нове рішення про відмову в позові.
Розглянувши матеріали справи і доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права у вирішенні даного спору, колегія суддів знаходить за необхідне касаційну скаргу залишити без задоволення, з таких підстав.
Відповідно до роз’яснень Пленуму Верховного Суду України, що викладені в п. 1 Постанови від 29.12.1976 року № 11 "Про судове рішення (v0011700-76) " рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин.
Обґрунтованим визнається рішення, в якому повністю відображені обставини, що мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, дослідженими у судовому засіданні.
постанова суду апеляційної інстанції зазначеним вимогам відповідає.
Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, позивачі були членами Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Ульнова, яке в 1997 році реорганізовано у Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Прогрес", з наступними розмірами часток у статутному фонді товариства: ОСОБА_4. –0,80 %, ОСОБА_1 –0,14 %, ОСОБА_3 – 0,03 % та ОСОБА_2 –0,08 %.
11.02.99 загальними зборами СТОВ "Прогрес" прийнято заяви позивачів про вихід із учасників товариства та прийнято рішення про виділення їм майнових паїв у відповідності до структури майна, згідно прийнятої товариством методики, виходячи з результатів інвентаризації станом на 01.02.99 та оцінки БТІ.
За приписами ст. 148 ЦК України та ст. 54 Закону України "Про господарські товариства" при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному (складеному) капіталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі.
Учаснику, який вибув, виплачується належна йому частка прибутку, одержаного товариством в даному році до моменту його виходу.
Відповідно до п. 14.2 статуту СТОВ "Прогрес" при виході учасника із товариства йому виплачується вартість частини майна товариства, що пропорційна його частці у майні товариства, а також належна йому частка прибутку, одержана товариством у рік виходу учасника з товариства до моменту виходу з товариства. Виплата проводиться після затвердження звіту товариства за фінансовий рік, в якому учасник товариства вийшов з товариства.
Згідно п. 7.1 установчого договору товариства розрахунок вартості частини майна, що підлягає виплаті учаснику, який виходить з товариства, здійснюється на основі даних балансу на момент виходу такого учасника з товариства. Для цілей зазначеного розрахунку вартість майна визначається як різниця між активами і пасивами балансу.
Судами встановлено, що позивачі отримали від відповідача майнові паї на загальну суму 20 094,83 грн.
Також судами встановлено, що 13.07.07 ОСОБА_4. помер, спадкоємцем його частки на майновий пай в розмірі 66 405 грн. стала ОСОБА_2, в зв’язку з чим остання збільшила позовні вимоги на суму успадкування.
Відповідно до висновку судового експерта № 2226/24 від 18.12.08 розмір частки позивачів у майні СТОВ "Прогрес" станом на 01.01.99 складає 120 718,50 грн.: ОСОБА_4. –91 976,00 грн., ОСОБА_1 –16 095,80 грн., ОСОБА_2 –9 197,60 грн. та ОСОБА_3 –3 449,10 грн.
Згідно ст. 42 ГПК України висновок судового експерта для господарського суду не є обов'язковим і оцінюється господарським судом за правилами, встановленими статтею 43 цього Кодексу.
В силу ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.
Вирішуючи спір, суди попередніх інстанцій правильно виходили з балансу товариства станом на 01.01.99, оскільки саме цей баланс передував виходу позивачів зі складу учасників товариства та правильно задовольнили позовні вимоги на суму 100 627,67 грн.
За таких обставин, судом апеляційної інстанції, на підставі встановлених фактичних обставин, з'ясовано дійсні права і обов'язки сторін та правильно застосовано матеріальний закон, що регулює спірні правовідносини.
Посилання касаційної скарги на ту обставину, що при визначенні частки учасника в майні товариства необхідно виходити з активів товариства станом на 01.02.99, не заслуговують на увагу суду, оскільки дані твердження суперечать вимогам ст. 54 Закону України "Про господарські товариства".
Матеріали справи свідчать про те, що висновки суду апеляційної інстанції відповідають фактичним обставинам та наявним матеріалам справи, нормам матеріального та процесуального права, є законними та обґрунтованими в зв'язку з чим підстав до скасування законного та обґрунтованого рішення не вбачається.
Керуючись статтями 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Прогрес" залишити без задоволення.
2. Постанову Донецького апеляційного господарського суду від 30 березня 2009 року у справі № 2-55 (22-5283) залишити без змін.
Головуючий суддя: Н.Г. Дунаєвська Судді: І.М. Волік Н.І. Мележик