ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 липня 2009 р.
№ 4/38
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs3465075) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого, судді
Остапенка М.І.,
суддів
Гончарука П.А., Стратієнко Л.В.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу компанії "Кедарт Файненс лімітед"
на
рішення господарського суду Львівської області від 14 листопада 2008 року та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 8 квітня 2009 року
у справі
№ 4/38
за позовом
компанії "Кедарт Файненс лімітед"
до
відкритого акціонерного товариства "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат"
про
визнання статуту відкритого акціонерного товариства "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат" частково недійсним
за участю представників сторін:
від позивача –не з’явився
відповідача –Цицак В.Л.
ВСТАНОВИВ:
В лютому 2008 року позивач звернувся в суд з позовом про визнання недійсними пунктів 3.1, 3.2 статуту відкритого акціонерного товариства "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат", прийнятого на позачергових загальних зборах акціонерів відповідача 05.09.2006 р., як таких, що суперечать чинному законодавству.
Рішенням господарського суду Львівської області від 14 листопада 2008 року (суддя –В.Гриців), залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 8 квітня 2009 року (головуючий –Г.Кордюк, судді –Л.Давид, Х.Мурська), у задоволенні позову відмовлено.
В касаційній скарзі позивач, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати постановлені у справі судові рішення та постановити нове, яким позов задовольнити.
У відзиві на касаційну скаргу відповідач просить залишити її без задоволення, а постановлені у справі судові рішення –без змін.
Заслухавши представника відповідача, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.
Відповідно до протоколу позачергових загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат"від 17 листопада 2005 року №13, акціонерним товариством було прийнято рішення збільшити статутний фонд товариства на 5 000 000 гривень, збільшення статутного фонду здійснити шляхом збільшення кількості акцій існуючої номінальної вартості, здійснити додаткову емісію акцій товариства в кількості 1 00 000 000 штук, номінальною вартістю кожної акції рівної 0,05 грн.
Протоколом чергових загальних зборів акціонерів ВАТ "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат"від 31 березня 2006 року №14 затверджено результати підписки на акції додаткової емісії ВАТ "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат", а саме сплачена кількість акцій додаткової емісії - 147 747 405 шт., загальна вартість акцій додаткової емісії - 7 387 370,25 грн.
Згідно протоколу позачергових загальних зборів акціонерів ВАТ "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат"від 05 вересня 2006 року № 17 вищим органом управління було вирішено викласти пункти 3.1, 3.2 Статуту ВАТ "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат"у наступній редакції:
"3.1. Статутний капітал товариства становить 30195649 грн. 50 коп. (тридцять мільйонів сто дев'яносто п'ять тисяч шістсот сорок дев'ять гривень 50 коп.).
"3.2. Статутний капітал товариства поділено на 603 912 990 (шістсот три мільйони дев'ятсот дванадцять тисяч дев'ятсот дев'яносто) простих іменних акцій номінальною вартістю 5 (п'ять) копійок. Форма випуску акцій - документарна. Кожен з акціонерів отримує сертифікат, один на всю кількість належних йому акцій".
Внесення змін та доповнень до статуту згідно зі статтями 41, 42 Закону України "Про господарські товариства" належить до виключної компетенції загальних зборів акціонерів. Відповідно до частини 4 ст. 159 Цивільного кодексу України та ст. 42 Закону України "Про господарські товариства" рішення загальних зборів акціонерів приймаються більшістю не менш як у 3/4 голосів акціонерів, які беруть участь у зборах, щодо внесення змін до статуту товариства та щодо ліквідації товариства.
З матеріалів справи, зокрема, протоколу загальних зборів, вбачається, що рішення про внесення змін до статуту у вигляді прийняття його в новій редакції прийнято в межах компетенції вищого органу акціонерного товариства, оскільки для участі у зборах було зареєстровано 16 акціонерів та їх представників, які в сукупності володіють 290575238 штук акцій, що складає 63,6995% від загальної кількості голосів (ст.ст. 41, 42 Закону України "Про господарські товариства" ).
Приймаючи на позачергових зборах 05 вересня 2006 року рішення про внесення змін до статуту товариства, пов`язаних із збільшенням розміру статутного капіталу, збори акціонерів ВАТ "ЦПК" діяли в межах своєї компетенції та відповідно до оголошеного попереднього порядку денного зборів. Відповідні оголошення у встановлені законом терміни були опубліковані в засобах масової інформації у відповідності до ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" .
Відповідно до статті 16 Закону України "Про господарські товариства" товариство має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного фонду.
Відповідно до частин 1, 2 ст. 38 Закону України "Про господарські товариства" акціонерне товариство має право збільшувати статутний фонд, якщо всі раніше випущені акції повністю сплачені за вартістю не нижче номінальної. Збільшення статутного фонду здійснюється в порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, шляхом випуску нових акцій, обміну облігацій на акції або збільшення номінальної вартості акцій.
Після прийняття рішення про збільшення статутного капіталу товариства та прийняття рішення про внесення змін до статуту ВАТ "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат", 11.09.2006р. Жидачівською районною державною адміністрацією здійснено реєстрацію нової редакції статуту ВАТ "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат"за № 13971050004000035, тобто відповідачем дотримано також процедуру реєстрації змін до статуту товариства.
Вирішення питання про зменшення статутного фонду має вирішуватися акціонерним товариством в порядку, визначеному ст. 157 ЦК України та ст. 39 Закону України "Про господарські товариства", а не шляхом визнання статуту частково недійсним.
Враховуючи наведене, колегія суддів погоджується із висновками місцевого та апеляційного господарських судів, що рішення позачергових загальних зборів про викладення пунктів 3.1, 3.2 статуту товариства було прийнято у відповідності до вимог закону і чинному законодавству не суперечать і з огляду на те, що зміни номінальної вартості акцій не відбулося, права відповідача як акціонера порушено не було, а відтак підстав для визнання їх недійсними немає.
Посилання скаржника в обґрунтування касаційної скарги матеріалами справи не підтверджуються, спростовуються висновками судів та не доведені відповідно до вимог статті 33 Господарського процесуального кодексу України.
З урахуванням викладеного, колегія суддів вважає, що під час розгляду справи фактичні її обставини були встановлені місцевим та апеляційним господарськими судами на підставі всебічного, повного і об’єктивного дослідження поданих сторонами доказів, висновки судів відповідають цим обставинам і їм дана належна юридична оцінка з правильним застосуванням норм процесуального права.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119- 11111 ГПК України (1798-12) Вищий господарський суд України, суд
ПОСТАНОВИВ:
касаційну скаргу компанії "Кедарт Файненс лімітед" залишити без задоволення, а рішення господарського суду Львівської області від 14 листопада 2008 року та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 8 квітня 2009 року у справі за № 4/38–без змін.
Головуючий, суддя
М.Остапенко
Суддя
П.Гончарук
Суддя
Л.Стратієнко