ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 червня 2009 р.
№ 9/1136
Вищий господарський суд України у складі колегії: головуючого, судді Кузьменка М.В., суддів Васищака І.М., Палій В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу приватного підприємства "Гарантбудінвест" на ухвалу Житомирського апеляційного господарського суду від 19 березня 2009 року у справі № 9/1136 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Фабрика будівельних сумішей "БудМайстер" до приватного підприємства "Гарантбудінвест" про стягнення 30 174 грн. 32 коп.,
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою від 19 березня 2009 року Житомирський апеляційний господарський суд (судді І. Вечірко, Л. Зарудняна, А.Ляхевич) повернув приватному підприємству "Гарантбудінвест" апеляційну скаргу на ухвалу господарського суду Житомирської області від 17 лютого 2009 року з мотивів відсутності предмету апеляційного оскарження.
Приватне підприємство "Гарантбудінвест" просить ухвалу скасувати з підстав порушення апеляційним господарським судом приписів статей 91 і 97 Господарського процесуального кодексу України та направити справу до Житомирського апеляційного господарського суду для розгляду скарги по суті.
Сторони належним чином були повідомлені про час і місце судового засідання, проте позивач право на подання відзиву на касаційну скаргу не використав і представники сторін у судове засідання не з’явилися.
Колегія суддів вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.
До апеляційного господарського суду подано апеляційну скаргу на ухвалу місцевого господарського суду, якою суд продовжив строк вирішення спору та відклав розгляд справи, витребувавши від сторін документи та відомості, необхідні для вирішення спору.
Пунктом 8 частини другої статті 129 Конституції України передбачено в якості основної засади судочинства забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішень суду, крім випадків, встановлених законом.
Відповідно до статті 12 Закону України "Про судоустрій України" учасники судового процесу та інші особи у випадку і порядку, передбачених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.
Отже наведені конституційне положення та норми Закону реалізацію конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження ставлять у залежність від положень процесуального закону, яким є Господарський процесуальний кодекс України (1798-12) .
Господарський процесуальний кодекс України (1798-12) містить виключний перелік норм, які надають учаснику судового процесу право оскаржити ухвалу господарського суду в апеляційному порядку.
Відповідно до статті 106 Господарського процесуального кодексу України ухвали місцевого господарського суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку у випадках, передбачених цим Кодексом та Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Аналіз статей 69, 77 та 86 Господарського процесуального кодексу України свідчить про те, що процесуальний закон не надає сторонам права оскаржити в апеляційному чи касаційному порядку ухвалу господарського суду, якою вирішуються питання про продовження строку вирішення спору та відкладення розгляду справи.
За таких обставин колегія суддів вважає, що апеляційний господарський суд правомірно і обґрунтовано повернув апеляційну скаргу на ухвалу господарського суду Житомирської області від 17 лютого 2009 року в даній справі.
Керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9, 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, суд
ПОСТАНОВИВ:
Ухвалу Житомирського апеляційного господарського суду від 19 березня 2009 року у справі № 9/1136 залишити без змін, а касаційну скаргу приватного підприємства "Гарантбудінвест" без задоволення.
Головуючий, суддя
М. В. Кузьменко
Суддя
І. М. Васищак
Суддя
В. М. Палій