ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 червня 2009 р.
№ 11/168
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs3085912) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого, судді
Плюшко І.А.,
суддів
Разводової С.С. (доповідач у справі), Бернацької
Ж.О.
розглянувши касаційну скаргу ВАТ "Квазар"
на
ухвалу господарського суду м. Києва від
12.12.08р. та постанову Київського апеляційного господарського суду
від 02.03.09р.
у справі
№ 11/168
за позовом
ВАТ "Квазар"
до
НАН України, ДП "НДІ мікроприладів " НТК "Інститут
монокристалів" НАН України
треті особи
Фонд Державного майна України, Міністерство
промислової політики України
про
зобов'язання вчинити дії
За участю представників сторін
від позивача Москаленко О.А. дов.,
від відповідача Черкасова Л.А. дов.,
від третіх осіб Кирпичова Т.Б. дов.
В С Т А Н О В И В:
Відкрите акціонерне товариство "КВАЗАР" звернулось до господарського суду міста Києва з позовною заявою про зобов’язання державного підприємства "Науково-дослідний інститут мікроприладів"НТК" Інститут монокристалів" НАН України в місячний термін виключити з інвентаризаційних описів об’єкти, які належать відкритому акціонерному товариству "КВАЗАР" на праві власності; зобов’язати Національну академію наук України внести зміни до Єдиного реєстру об’єктів державної власності, шляхом виключення з реєстру об’єктів, які належать відкритому акціонерному товариству "КВАЗАР" на праві власності.
Ухвалою господарського суду міста Києва від 12.12.2008 року у справі № 11/168 (Смирнова Ю.М.) відмовлено відповідачу 1 - Національній академії наук України в задоволенні клопотання про залучення до участі у справі Міністерства промислової політики України в якості співвідповідача. Залучено до участі у справі Міністерство промислової політики України третьою особою 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів.
Зупинено провадження у справі № 11/168 до вирішення справи № 32/142-14/429-А за позовом відкритого акціонерного товариства "КВАЗАР" до Міністерства промислової політики України, треті особи Державне підприємство "Науково-дослідний інститут мікроприладів", Фонд державного майна України про визнання недійсним наказу.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 02.03.2009 року у справі № 11/168 (судді: Григорович О.М., Гольцова Л.А., Рябуха В.І.) ухвалу господарського суду міста Києва від 12.12.2008 року залишено без змін.
Не погоджуючись із рішеннями судів попередніх інстанцій ВАТ "Квазар" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу господарського суду м. Києва від 12.12.08р. та постанову Київського апеляційного господарського суду від 02.03.09р. скасувати, а справу передати на розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на порушення та невірне застосування судами норм матеріального та процесуального права.
Заслухавши доповідь судді доповідача, розглянувши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Звернувшись з позовною заявою до господарського суду міста Києва про зобов’язання державного підприємства "Науково-дослідний інститут мікроприладів"НТК"Інститут монокристалів" НАН України в місячний термін виключити з інвентаризаційних описів об’єкти, які належать ВАТ "КВАЗАР" на праві власності; про зобов’язання Національної академії наук України внести зміни до Єдиного реєстру об’єктів державної власності, шляхом виключення з реєстру об’єктів, які належать Відкритому акціонерному товариству "КВАЗАР" на праві власності, позивач –ВАТ "Квазар" в обґрунтування своїх позовних вимог посилався на рішення господарського суду міста Києва від 02.04.02 року у справі № 32/142, яким визнано недійсним наказ Міністерства промислової політики України від 07.09.01 року № 68, та на постанову господарського суду міста Києва від 05.04.07 у справі 38/9-А, якою було відмовлено у визнанні незаконним наказу Мінпромполітики України від 06.10.03 № 409.
Як встановлено судами попередніх інстанцій, рішення господарського суду міста Києва та постанову Київського апеляційного господарського суду у справі 32/142 було скасовано 22.06.06 Вищим адміністративним судом України, справа передана на новий розгляд.
Ухвалою господарського суду міста Києва від 30.09.08 колегією суддів у складі: головуючий суддя Копитова О.С., судді Спичак О.М., Сулім В.В. справу № 32/142-14/429-А прийнято до свого провадження.
Ухвалою господарського суду міста Києва від 09.12.08 зупинено провадження у справі № 32/142-14/429-А за позовом ВАТ "КВАЗАР" до Міністерства промислової політики України, треті особи Державне підприємство "Науково-дослідний інститут мікроприладів", Фонд державного майна України про визнання недійсним наказу від 07.09.01 № 68 "Про закріплення основних засобів (будівлі, споруди) за державним підприємством "Науково-дослідний інститут мікроприладів" до розгляду Верховним Судом України касаційної скарги Державного підприємства "Науково-дослідний інститут мікро приладів"НТК"Інститут монокристалів"НАН України на ухвалу Вищого адміністративного суду України від 02.09.08 у справі № 38/9А.
Згідно вимог ч. 1 ст. 79 Господарського процесуального кодексу України господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом.
Таким чином, враховуючи вищевикладене та на підставі ч. 1 ст. 79 ГПК України суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов правомірного висновку про зупинення провадження у справі № 11/168, оскільки вона пов’язана зі справою № 32/142-14/429-А, розгляд якої може вплинути на вирішення даної справи.
Беручи до уваги межі перегляду справи в суді касаційної інстанції та повноваження останньої, колегія суддів вважає, що оскаржувана постанова суду апеляційної інстанції, якою ухвалу місцевого господарського суду залишено без змін, відповідає нормам матеріального і процесуального права та підстав для її зміни або скасування не має.
На підставі викладеного та керуючись ст. ст.1115, 1117, 1119 - 11111, Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
1. Касаційну скаргу ВАТ "Квазар" залишити без задоволення.
2. Ухвалу господарського суду м. Києва від 12.12.08р. та постанову Київського апеляційного господарського суду від 02.03.09р. по справі № 11/168 залишити без змін.
Головуючий, суддя І.А. Плюшко
Судді С.С. Разводова
Ж.О. Бернацька