ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 червня 2009 р.
№ 35/467
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs3257920) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Плюшка І.А. - головуючого,
Бернацької Ж.О.,
Разводової С.С.
розглянувши у відкритому
судовому засіданні касаційну
скаргу Закритого акціонерного товариства "Інтернафтогазбуд"
на ухвалу господарського суду м. Києва від 21.01.2009 року
за скаргою стягувача Закритого акціонерного товариства "Інтернафтогазбуд"
на дії Відділу державної виконавчої служби Шевченківського району в місті Києві
та на постанову Київського апеляційного господарського суду від 25.03.2009 року
у справі № 35/467
господарського суду міста Києва.
за позовом Закритого акціонерного товариства "Інтернафтогазбуд"
до Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України"
про визнання дій незаконними та зобов’язання вчинити дії
за участю представників:
позивача - не з'явились
відповідача - не з'явились
ВДВС - не з'явились
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду міста Києва від 21 січня 2009 року (суддя Літвінова М.Є.) залишеною без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 25 березня 2009 року (судді Григорович О.М., Гольцова Л.А., Рябуха В.І.) у справі № 35/467 скаргу Закритого акціонерного товариства "Інтернафтогазбуд" на дії Відділу державної виконавчої служби Шевченківського району в місті Києві по виконанню наказу суду № 35/467 від 30 листопада 2007 залишено без задоволення.
Не погодившись з Ухвалою господарського суду міста Києва від 21 січня 2009 року та постановою Київського апеляційного господарського суду від 25 березня 2009 року, Закрите акціонерне товариство "Інтернафтогазбуд" звернулось з касаційною скаргою, в якій просить зазначені процесуальні документи скасувати, визнати рішення ВДВС Шевченківського району у м. Києві про відмову у поновленні виконавчого провадження за наказом господарського суду міста Києва від 30 листопада 2007 року № 35/467 неправомірними, скасувати постанову ВДВС Шевченківського району у м. Києві від 18 січня 2008 року про зупинення виконавчого провадження за наказом господарського суду міста Києва від 30 листопада 2007 року № 35/467 та зобов'язати ВДВС Шевченківського району у м. Києві відновити виконавче провадження зі справи № 35/467 за наказом господарського суду міста Києва від 30 листопада 2007 року № 35/467.
Вимоги касаційної скарги Закрите акціонерне товариство "Інтернафтогазбуд" обґрунтовує тим, що оскаржувані ухвала та постанова прийняті з порушенням вимог процесуального права, зокрема скаржник зазначає, що судом неправильно застосовано норми Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) , оскільки Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" було зобов’язано вчинювати дії, які не пов’язані із стягненням заборгованості і не стосуються вчинення дій, що можуть призвести до зменшення активів НАК "Нафтогаз України" якими є кошти, матеріальні або нематеріальні активи, що належать останньому на праві власності чи повного господарського відання.
Колегія суддів, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування господарським судом першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Рішенням господарського суду міста Києва від 27 грудня 2006 року зі справи № 35/467 позовні вимоги ЗАТ "Інтернафтогазбуд" до НАК "Нафтогаз України" про визнання дій незаконними та спонукання вчинити дії задоволено в повному обсязі.
Суд визнав дії НАК "Нафтогаз України" щодо відмови позивачу у включенні видобутого природного газу по договору про спільну інвестиційну і виробничу діяльність з геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки Ретичинської площі від 04 січня 2001 року, укладеного між ДГП "Західукргеологія" та ЗАТ "Інтернафтогазбуд" до планового місячного балансу надходження та розподілу газу по Україні між промисловими споживачами незаконними; зобов’язав НАК "Нафтогаз України" включати природний газ, який видобувається в рамках договору про спільну інвестиційну і виробничу діяльність з геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки Ретичинської площі від 04 січня 2001 року, укладеного між ДГП "Західукргеологія" та ЗАТ "Інтернафтогазбуд" до місячних балансів надходження та розподілу природного газу і дозволяти його продаж (реалізацію) промисловим споживачам.
На виконання рішення господарського суду міста Києва від 27 грудня 2006 року зі справи № 35/467, яке набрало законної сили з 26 червня 2007 року згідно постанови Вищого господарського суду України від 26 червня 2007 року та ухвали господарського суду міста Києва від 20 листопада 2007 року господарським судом міста Києва 30 листопада 2007 року видано накази № 35/467, за якими ВДВС Шевченківського району в місті Києві відкрито виконавче провадження.
Постановою ВДВС Шевченківського району в місті Києві від 18 січня 2008 року на підставі п. 15 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження" зупинено виконавче провадження з примусового виконання наказу № 35/467, виданого господарським судом міста Києва 30 листопада 2007 року, яким зобов’язано НАК "Нафтогаз України" включати природний газ, який видобувається в рамках договору про спільну інвестиційну і виробничу діяльність з геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки Ретичинської площі від 04 січня 2001 року, укладеного між ДГП "Західукргеологія" та ЗАТ "Інтернафтогазбуд" до місячних балансів надходження та розподілу природного газу і дозволяти його продаж (реалізацію) промисловим споживачам.
Підставою для закриття виконавчого провадження стала заява НАК "Нафтогаз України" про внесення компанії до реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) на час дії мораторію.
ЗАТ "Інтернафтогазбуд" звернулось до господарського суду міста Києва зі скаргою на дії ВДВС Шевченківського району в місті Києві, в якій просило скасувати постанову ВДВС Шевченківського району в місті Києві від 18 січня 2008 року про зупинення виконавчого провадження за наказом господарського суду міста Києва № 35/467 від 30 листопада 2007 року.
Ухвалою господарського суду міста Києва від 21 січня 2009 року зі справи № 35/467 скаргу ЗАТ "Інтернафтогазбуд" на дії ВДВС Шевченківського району в місті Києві по виконанню наказу суду № 35/467 від 30 листопада 2007 року залишено без задоволення.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 25 березня 2009 року зі справи № 35/467 ухвалу господарського суду міста Києва від 21 січня 2009 року залишено без змін.
Наведені процесуальні документи мотивована тим, що оскільки НАК "Нафтогаз України" включено до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) і відповідно до п. 3.7 ст. 3 зазначеного Закону на строк участі підприємства паливно-енергетичного комплексу у процедурі погашення заборгованості зупиненню підлягають виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо цього підприємства, то дії ВДВС Шевченківського району в місті Києві щодо прийняття постанови від 18 січня 2008 року вчинені у відповідності до вимог Закону, а тому підстави для задоволення скарги ЗАТ "Інтернафтогазбуд" відсутні.
Колегія суддів Вищого господарського суду України погоджується з висновками судів попередніх інстанцій з огляду на наступне.
Згідно п. 15 ч. 1 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження" підставою обов'язкового зупинення виконавчого провадження визначено внесення підприємства паливно-енергетичного комплексу до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) .
Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", на яку посилається заявник, дія цього Закону поширюється на підприємства паливно-енергетичного комплексу, а також інших учасників розрахунків, які мають або перед якими є заборгованість, що виникла внаслідок неповних розрахунків за енергоносії.
Положення ст. 2 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" стосуються лише підстав включення підприємств паливно-енергетичного комплексу до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) .
Натомість, положення п. 15 ч. 1 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження" не пов'язують факт включення підприємств в Реєстр підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) з моментом та підставами виникнення заборгованості підприємства паливно-енергетичного комплексу, стягнення якої відбувається в період, протягом якого підприємство перебуває в даному реєстрі.
Наведені вище норми законодавства виключають здійснення державним виконавцем будь-яких заходів примусового виконання судового рішення, виконання ним своїх обов'язків чи реалізацію своїх повноважень, обумовлюють обов'язковість зупинення виконавчого провадження, незалежно від часу виникнення заборгованості.
Як встановлено судом апеляційної інстанції, Наказом Міністерства палива та енергетики України від 10 листопада 2005 року № 568 (v0568558-05) НАК "Нафтогаз України" внесено до Реєстру підприємств, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) .
Згідно п. 3.7 ст. 3 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" на строк участі підприємства паливно-енергетичного комплексу у процедурі погашення заборгованості підлягають зупиненню виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо цього підприємства, що підлягають виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" (606-14) .
Враховуючи, що Наказом Міністерства палива та енергетики України від 10 листопада 2005 року № 568 (v0568558-05) НАК "Нафтогаз України" внесено до Реєстру підприємств, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) , а п. 3.7 ст. 3 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" передбачено, що на строк участі підприємства паливно-енергетичного комплексу у процедурі погашення заборгованості підлягають зупиненню виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо цього підприємства, що підлягають виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" (606-14) , тому необхідно зазначити, що ВДВС Шевченківського району в місті Києві, приймаючи постанову від 18 січня 2008 року діяв відповідно до вимог п. 15 ч. 1 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження", а тому відсутні підстави для скасування постанови ВДВС Шевченківського району в місті Києві від 18 січня 2008 року про зупинення виконавчого провадження за наказом господарського суду міста Києва № 35/467 від 30 листопада 2007 року.
Така ж позиція висвітлена, Вищим господарським судом України у п. ІІ Інформаційного листа від 21 січня 2009 року № 01-8/33 "Про деякі питання практики застосування у вирішенні спорів окремих норм процесуального права" (за матеріалами справ, розглянутих Верховним Судом України) а саме зазначено, що виконавче провадження підлягає обов'язковому зупиненню в разі внесення підприємства до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) .
Посилання касатора, на те що судами неправильно застосовано норми Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) , колегія суддів Вищого господарського суду вважає помилковими, оскільки Наказом Міністерства палива та енергетики України від 10 листопада 2005 року № 568 (v0568558-05) НАК "Нафтогаз України" внесено до Реєстру підприємств, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) , а в ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження" наведені обставини, що є обов’язковими для зупинення виконавчого провадження (п. 15 - внесення підприємства паливно-енергетичного комплексу до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) ).
Отже, під час вирішення спору, судами попередніх інстанцій правильно встановлені усі обставини, що мають значення для справи, їм надана вірна юридична оцінка, норми права застосовані вірно, а доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду.
За наведених вище обставин, Вищий господарський суд України не знайшов законних підстав для повного або часткового задоволення вимог касаційної скарги, а тому судові акти слід залишити без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.
На підставі наведеного вище і керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-10, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, –
П О С Т А Н О В И В:
1. Касаційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Інтернафтогазбуд" залишити без задоволення.
2. Постанову Київського апеляційного господарського суду від 25.03.2009 року та ухвалу господарського суду м. Києва від 21.01.2009 року зі справи № 35/467 залишити без змін.
Головуючий І. А. Плюшко
Судді Ж. О. Бернацька
С. С. Разводова