ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 червня 2009 р.
№ 8/399/08
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Удовиченка О.С.,
суддів
Заріцької А.О.,
Міщенка П.К.
розглянувши касаційну скаргу
товариства з обмеженою відповідальністю "СП
МДМ"
на ухвалу
господарського суду Запорізької області від
3 квітня 2009 року
у справі
господарського суду
№ 8/399/08
Запорізької області
за заявою
приватного підприємства "Укрелектрозв'язок"
до
про
за заявою
про
товариства з обмеженою відповідальністю "ДБС
Груп"
видачу наказу на виконання рішення третейського
суду
товариства з обмеженою відповідальністю "СП
МДМ"
визнання наказу таким, що не підлягає виконанню
за участю представників: товариства з обмеженою відповідальністю "СП МДМ" Абліцової Ю.М.,
ВСТАНОВИВ:
У провадженні господарського суду Запорізької області знаходиться справа № 8/33/08 за заявою приватного підприємства "Укрелектрозв'язок" (далі –ПП "Укрелектрозв'язок") про видачу наказу на виконання рішення постійно діючого третейського суду при Українській товарній біржі "Українська товарна біржа" поданою на підстав ст. 116 Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК України (1798-12) ) у справі за позовом ПП "Укрелектрозв'язок" до товариства з обмеженою відповідальністю "ДБС Груп" (далі –ТОВ "ДБС Груп") про визнання договору про надання посередницьких послуг дійсним, стягнення матеріальної шкоди та пені.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 20 березня 2009 року задоволено заяву ПП "Укрелектрозв'язок" та ухвалено видати наказ про стягнення з ТОВ "Українсько-Ізраїльське підприємство "ДБС Груп" на користь ПП "Укрелектрозв'язок" 171 500 грн матеріальної шкоди та 94 583 грн. пені. Тієї ж дати на виконання вказаної ухвали видано наказ про примусове виконання рішення (а.с. 63, 64).
31 березня 2009 року Товариство з обмеженою відповідальністю "СП МДМ" (далі –ТОВ "СП МДМ") звернулось до місцевого господарського суду із заявою про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 3 квітня 2009 року (суддя Попова І.А.) заяву ТОВ "СП МДМ" про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню, повернуто без розгляду.
Не погоджуючись з вказаною ухвалою ТОВ "СП МДМ", посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, подало до Вищого господарського суду України касаційну скаргу, в якій просить ухвалу скасувати, справу передати на розгляд до місцевого господарського суду.
Колегія суддів Вищого господарського суду України, перевіривши матеріали справи та доводи касаційної скарги, проаналізувавши застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної.
В обґрунтування оскаржуваної ухвали господарський суд Запорізької області послався на ст. 117 ГПК України та зазначив, що ТОВ "СП МДМ" не має процесуального статусу сторони у справі, а тому не має права на подання заяви про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню.
Розгляд заяви про видачу виконавчого документа на рішення третейського суду здійснюється господарським судом за правилами розділу ХІV ГПК України (1798-12) з урахуванням особливостей, передбачених ст. 56 Закону України "Про третейські суди".
З аналізу ч. 2 ст. 117 ГПК України вбачається, що господарський суд, який видав наказ, може за заявою стягувача або боржника визнати наказ таким, що не підлягає виконанню, та стягнути на користь боржника безпідставно одержане стягувачем за наказом.
Ухвалою місцевого господарського суду від 10 березня 2009 року, яка є чинною, ТОВ "СП МДМ" відмовлено у задоволенні заяви про залучення його до участі у даній справі в якості третьої особи із самостійними вимогами на предмет спору.
За обставин встановлених місцевим господарським судом колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правомірно повернув ТОВ "СП МДМ" заяву про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню і підстав для скасування ухвали господарського суду Запорізької області від 3 квітня 2009 року не вбачає. Доводи касаційної скарги висновків суду першої інстанції про повернення касаційної скарги не спростовують і посилань на правові обставини, які б свідчили про правильність вибору заявником касаційної скарги способу захисту порушених прав, не містять.
Керуючись ст. ст. 111-7, 111-9, 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "СП МДМ" залишити без задоволення.
Ухвалу господарського суду Запорізької області від 3 квітня 2009 року у справі № 8/368/08 залишити без змін.
Головуючий О. Удовиченко
Суддя А. Заріцька
П. Міщенко