ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 червня 2009 р.
№ 48/172
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Кота О.В.
суддів :
Демидової А.М., Шевчук С.Р.
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу
ТОВ "Мрія"
на постанову
Київського апеляційного господарського суду від 23.03.2009 р.
у справі
№ 48/172
за позовом
ОСОБА_1
до
ТОВ "Мрія"
про
визнання частково недійсним рішення загальних зборів
за участю представників:
від позивача
- не з'явились
від відповідача
- Матяш О.В.
В С Т А Н О В И В:
У травні 2008 р. ОСОБА_1. звернулась до господарського суду м. Києва з позовом до ТОВ "Мрія" про визнання частково недійсним п. 2 та визнання недійсними п.п. З, 4 рішення загальних зборів ТОВ "Мрія" від 20.11.2006 р. оформленого протоколом № 7.
Рішенням господарського суду м. Києва від 30.12.2008 р. (суддя Сулім В.В.) позов задоволено частково: визнано недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Мрія" від 20.11.2006, оформлене протоколом № 7, з другого питання порядку денного про передачу часток учасників товариства : ОСОБА_2, ОСОБА_3., ОСОБА_4., ОСОБА_5., учаснику товариства ОСОБА_6., визнано недійсним рішення загальних зборів учасників TOB "Мрія" від 20.11.2006, оформлене протоколом № 7, з третього питання порядку денного про внесення змін в установчі документи, пов'язані із набуттям учасником товариства ОСОБА_6 - 36, 4 відсотку часток статутного капіталу, учасників товариства, що вибули; про уповноваження ОСОБА_6 підписати установчі документи від імені учасників зборів; про уповноваження ОСОБА_7. на проведення перереєстрації Статуту та інших документів, пов'язаних з затвердженням нової редакції Статуту у зв'язку з відсутністю необхідних відсотків голосів для прийняття рішення. В іншій частині позовних вимог судом відмовлено.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 23.03.2009 р. (судді: Студенець В.І., Баранець О.М. Синиця О.Ф.) рішення господарського суду міста Києва від 30.12.2008 р. змінено: рішення в частині відмови у визнані недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Мрія" від 20.11.2006, оформлене протоколом № 7, з четвертого питання порядку денного відносно здачі в оренду належного ТОВ "Мрія" нежитлового приміщення загальною площею 118,9 м2, що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Шовковична, 13,2 скасовано, в цій частині прийнято нове рішення про задоволення позову, а також визнано недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Мрія" від 20.11.2006 р. оформлене протоколом № 7, з четвертого питання порядку денного відносно здачі в оренду належного ТОВ "Мрія" нежитлового приміщення загальною площею 118,9 м2, що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Шовковична, 13,2.
В іншій частині рішення залишено без змін.
Не погоджуючись з постановою, ТОВ "Мрія" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить її скасувати та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позову, мотивуючи скаргу порушенням і неправильним застосуванням судами норм матеріального та процесуального права.
Заслухавши пояснення представника відповідача, розглянувши матеріали справи, оцінивши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи із наступного.
Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами, 20.11.2006 р. відбулися загальні збори учасників TOB "Мрія", на яких були присутні ОСОБА_2, ОСОБА_4., ОСОБА_3., ОСОБА_5. таОСОБА_6.
Учасники ТОВ "Мрія" ОСОБА_8 та ОСОБА_1. були відсутніми, що підтверджується реєстраційним листом учасників TOB "Мрія" на позачергових зборах учасників TOB "Мрія" від 20.11.2006 р. та протоколом позачергових зборів учасників від 20.11.2006 р.
Відповідно до протоколу позачергових Зборів учасників TOB "Мрія" від 20.11.2006 р. до порядку денного були включені такі питання: 1. Процедурні питання проведення зборів. 2. Про перехід часток учасників в статутному капіталі Товариства. 3. Внесення змін до установчих документів. 4. Про укладення договору оренди.
По першому питанню порядку денного присутні на зборах учасники вирішили: обрати головою зборів учасників Товариства ОСОБА_6, а секретарем - ОСОБА_5.
По другому питанню порядку денного: передати частки учасників товариства ОСОБА_2, ОСОБА_4., ОСОБА_3., ОСОБА_5. ОСОБА_6. та вивести їх зі складу учасників внаслідок такої передачі.
По третьому питанню порядку денного збори вирішили: внести необхідні зміни в установчі документи, пов'язані з виведенням зі складу учасників: ОСОБА_2, ОСОБА_4., ОСОБА_3., ОСОБА_5. та затвердити нову редакцію статуту TOB "Мрія", а також уповноважити ОСОБА_6 підписати установчі документи від імені учасників зборів; реєстрацію статуту та інших документів пов'язаних з перереєстрацією покласти на ОСОБА_7.
По четвертому питанню вирішили: здати в оренду належні товариству нежитлові приміщення загальною площею 118, 9 м2, що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Шовковична, буд. 13/2.
Усі рішення були прийняті 100% голосів учасників, присутніх на зборах.
Відповідно до п.1.2 статуту ТОВ "Мрія" учасниками товариства є ОСОБА_8, ОСОБА_3., ОСОБА_4., ОСОБА_2, ОСОБА_5., ОСОБА_6., ОСОБА_1.
Згідно п. 7.3 Статуту TOB "Мрія" статутний капітал розділено на частки, зокрема: ОСОБА_6. -27,3%; ОСОБА_1. - 27,2 %; ОСОБА_8 - 9,1%; ОСОБА_3. - 9,1%; ОСОБА_4. - 9,1 %, ОСОБА_2 - 9,1%; ОСОБА_5. - 9,1%.
Позивач - ОСОБА_1. є учасником ТОВ "Мрія" і її частка в статутному капіталі складає 27,2%.
Відповідно до п.10.1 Статуту ТОВ "Мрія" вищим органом товариства є збори учасників, які складаються з учасників товариства та призначених ними представників.
Згідно п.п. 10.7 та 10.9 статуту ТОВ "Мрія" збори учасників вважаються правомочними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 % голосів. Збори учасників можуть бути черговими і позачерговими.
Пунктом 10.11. статуту ТОВ "Мрія" передбачено, що позачергові збори учасників скликаються головою зборів учасників:а) на вимогу Директора товариства для вирішення справ, що потребують негайного розгляду; б) на вимогу ревізійної комісії; в) на вимогу учасників, що мають у сукупності більше 10 % голосів.
Відповідно до п. 10.12 статуту ТОВ "Мрія" передбачено, що дата і місце проведення зборів учасників та порядок денний повідомляється письмово всім учасникам персонально не пізніше ніж за 30 днів до дати початку зборів.
В п. 17 постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 р. № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) зазначено, що рішення загальних зборів учасників (акціонерів) та інших органів господарського товариства є актами, оскільки ці рішення зумовлюють настання правових наслідків, спрямованих на регулювання господарських відносин, і мають обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин.
У зв'язку з цим підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: - порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; - позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; - порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.
Судами встановлено, що 11.10.2006 р. директором ТОВ "Мрія" ОСОБА_7. було складено та підписано повідомлення учасникам товариства про скликання позачергових загальних зборів учасників ТОВ "Мрія".
12 жовтня 2006 р. учасникам TOB "Мрія" було направлено повідомлення про проведення позачергових зборів, що підтверджується реєстром рекомендованих листів наявним в матеріалах справи.
Дослідивши обставини справи суди попередніх інстанцій дійшли висновків про те, що при виготовленні та надісланні повідомлень учасникам товариства під час скликання позачергових зборів учасників ТОВ "Мрія" було порушено положення статуту товариства.
Колегія суддів Вищого господарського суду України погоджується з такими висновками судів з огляду на наступне.
Судами встановлено, що розпорядженні Голови Зборів ТОВ "Мрія" "Про скликання позачергових зборів учасників ТОВ "Мрія" від 09.10.2006 р. не зазначено підстави для скликання позачергових загальних зборів, передбачених підпунктами "а-в" п. 10.11 статуту ТОВ "Мрія".
Крім того, на позачергових зборах учасників ТОВ "Мрія" від 20.11.2006 р. до порядку денного було включено та розглянуто питання про укладення договору оренди, тоді як це питання не було включено до порядку денного зазначеного в повідомленні учасникам товариства про скликання позачергових загальних зборів учасників ТОВ "Мрія".
Виходячи з наведеного колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про те, що наведені порушення положень статуту ТОВ "Мрія" під час скликання та проведення позачергових загальних зборів є порушенням прав позивача - ОСОБА_1 на участь у роботі загальних зборів учасників товариства.
Відповідно до п. "в" ч. 1 ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право вийти в установленому порядку з товариства.
Згідно ч. 1 ст. 148 ЦК України учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом.
Частиною 1 ст. 147 ЦК України передбачено, що учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства.
В п. 28 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 р. № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) вказано, що при вирішенні спорів, пов'язаних із виходом учасника з товариства, господарські суди повинні керуватися тим, що відповідно до ЦК (435-15) та Закону про господарські товариства (1576-12) учасник ТОВ чи ТДВ вправі у будь-який час вийти з товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства. Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв'язку з цим моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є незаконними.
Судами встановлено, що учасник ТОВ "Мрія" ОСОБА_4. 01.09.2005 р. звернулася до загальних зборів учасників товариства із заявою, в якій вона просила вивести її із складу учасників товариства, а свою частку у розмірі 9,1 % статутного капіталу передати на користь іншого учасника - ОСОБА_6
Учасник ТОВ "Мрія" ОСОБА_2 02.09.2005 р. звернувся до загальних зборів учасників товариства із заявою, в якій просив вивести його із складу учасників товариства, а свою частку у розмірі 9,1 % статутного капіталу передати на користь іншого учасника - ОСОБА_6
Учасник ТОВ "Мрія" ОСОБА_3. 09.09.2005 звернулася до загальних зборів учасників товариства із заявою, в якій вона просила вивести її із складу учасників товариства, а свою частку у розмірі 9,1 % статутного капіталу передати на користь іншого учасника - ОСОБА_6
Учасник ТОВ "Мрія" ОСОБА_5. 02.02.2006 р. звернулася до загальних зборів учасників товариства із заявою, в якій вона просила вивести її із складу учасників товариства, а свою частку у розмірі 9,1 % статутного капіталу передати на користь іншого учасника - ОСОБА_6
На позачергових загальних зборах учасників товариства, які відбулися 20.11.2006 р., були присутні ОСОБА_4., ОСОБА_2, ОСОБА_3., ОСОБА_5. та ОСОБА_6.
При цьому в протоколі зборів зазначено, що відповідно до ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" збори є повноважними вирішувати всі питання порядку денного, оскільки їх учасники володіють у сукупності - 63,7 % голосів від загальної кількості.
Відповідно до ч. 1 ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.
Враховуючи те, що вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства, то ОСОБА_4., ОСОБА_2, ОСОБА_3., ОСОБА_5. на момент скликання та проведення 20.11.2006 р. позачергових загальних зборів вийшли зі складу учасників товариства і не були його учасниками, а тому не мали права приймати участі у зборах, а оскільки ОСОБА_6. володів лише 27, 3 % голосів від загальної кількості, то проведені 20.11.2006 р. учасниками ТОВ "Мрія" позачергові збори були неправомочними, оскільки присутній учасник (ОСОБА_6 - 27,3%) володів у сукупності менш, як 60 відсотками голосів від загальної кількості голосів.
Відсутність кворуму на загальних зборах є безумовною підставою для визнання в судовому порядку прийнятих загальними зборами рішень недійсними.
Враховуючи те, що при скликанні позачергових загальних зборів учасників ТОВ "Мрія", які відбулися 20.11.2006 р. було порушено вимоги статуту товариства під час скликання та проведення загальних зборів товариства та враховуючи, що був відсутній кворум на загальних зборах, то висновки суду апеляційної інстанції про наявність підстав для скасування оспорюваних рішень є обґрунтованими.
Відповідно до п. 1 ст. 1119 ГПК України касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги має право залишити постанову суду апеляційної інстанції без змін, а скаргу без задоволення.
Касаційна скарга залишається без задоволення, коли суд визнає, що постанова апеляційного господарського суду прийнята з дотриманням вимог матеріального та процесуального права.
Згідно з положеннями ч. 2 ст. 1115 ГПК України та частин 1, 2 статті 1117 ГПК України, касаційна інстанція на підставі вже встановлених фактичних обставин справи перевіряє судові рішення виключно на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в рішенні та постанові господарських судів. Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.
Посилання оскаржувача на інші обставини не приймаються колегією суддів до уваги з огляду на положення ст. 1117 ГПК України та з підстав їх суперечності матеріалам справи.
Твердження оскаржувача про порушення і неправильне застосування апеляційним господарським судом норм матеріального та процесуального права при прийнятті постанови не знайшли свого підтвердження, в зв’язку з чим підстав для зміни чи скасування законного та обґрунтованого судового акту колегія суддів не вбачає.
Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11111 ГПК України (1798-12) , суд
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу ТОВ "Мрія" залишити без задоволення.
Постанову Київського апеляційного господарського суду від 23.03.2009 р. у справі № 48/172 та рішення господарського суду м. Києва 30.12.2008 р. по справі 48/172 залишити без змін.
Головуючий суддя О.В. Кот
Судді А.М. Демидова
С.Р. Шевчук