ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
25 червня 2009 р.
№ 3/239
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs3084875) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого –судді
Дерепи В.І.
суддів :
Грека Б.М. –(доповідача у справі),
Стратієнко Л.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні
касаційну скаргу
Відкритого акціонерного товариства "Львівська
макаронна фабрика"
на постанову
Львівського апеляційного господарського суду
від 10.02.09
у справі
№ 3/239
господарського суду
Львівської області
за позовом
Державного проектно-конструкторського
технологічного підприємства "Львівхарчопроект"
до
Відкритого акціонерного товариства "Львівська
макаронна фабрика"
про
стягнення 49020,23 грн.
за участю представників від:
позивача
Романюк В.Ф. (дов. від 23.06.09)
відповідача
не з'явилися, були належно повідомлені
В С Т А Н О В И В :
Державне проектно-конструкторське технологічне підприємство "Львівхарчопроект" звернулося до господарського суду Львівської області з позовом про стягнення із Відкритого акціонерного товариства "Львівська макаронна фабрика" 49020,23 грн. заборгованості за виконані проектні роботи.
Рішенням господарського суду Львівської області від 19.11.08 (суддя Н. Березяк), залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 10.02.09 (колегія суддів у складі: головуючого-судді Кузь В.Л., Городечної М.І., Юркевича М.В.), позов задоволено частково. Судові акти мотивовані тим, що відповідач за виконані роботи в повному обсязі не розрахувався, в результаті чого утворилася заборгованість, на яку мають бути нараховані 3% річних та інфляційні.
Не погоджуючись із судовими актами у справі, відповідач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати, справу направити на новий розгляд до господарського суду Львівської області. Касаційна скарга мотивована тим, що судами не взяті до уваги посилання відповідача на наявність певних недоліків в отриманому ним проекті, що підтверджується експертним висновком від 09.04.08 №17/1/2500, який складений Головним управлінням МНС України у Львівській області.
Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги щодо дотримання судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, 05.05.05 між Державним проектно-конструкторським технологічним підприємством "Львівхарчопроект" (виконавець) та Відкритим акціонерним товариством "Львівська макаронна фабрика" (замовник) укладений договір №374-2005 на виконання робіт. На виконання умов договору 11.09.07 позивачем виконані ескізний і робочий проекти млина, вартість яких становила 299940,00 грн., які відповідач зобов’язувався оплатити, однак, свої договірні зобов’язання виконав частково. Заборгованість відповідача перед позивачем складає 36940,00 грн. Ці обставини скаржником не заперечується, втім, він вважає, що має право не повністю оплатити виконані роботи, посилаючись на наявність певних недоліків в отриманому ним проекті, що підтверджується експертним висновком від 09.04.08 №17/1/2500, який складений Головним управлінням МНС України у Львівській області.
З цього приводу судами справедливо зазначено, що виявлення певних недоліків не визначається як підстава для непроведення оплати ні договором, ні законом. Зокрема, договір №374-2005 містить єдину умову й підставу повного розрахунку –акт виконаних робіт, який підписаний відповідачем без жодних зауважень. Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає за необхідне підтримати таку правову позицію судів попередніх інстанцій, оскільки нормою частини другої ст. 891 ЦК України встановлено, що у разі виявлення недоліків у проектно-кошторисній документації, підрядник на вимогу замовника зобов’язаний безоплатно переробити проектно-кошторисну документацію, а також відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено договором або законом. Право на повну або часткову відмову від оплати даною нормою закону не встановлено. Таким чином, у відповідача відсутні підстави для неоплати виконаних позивачем і прийнятих відповідачем робіт.
Отже, доводи касаційної скарги спростовуються вищевикладеним та не можуть бути підставою для скасування постанови у справі, а тому, постанову апеляційного господарського суду слід залишити без змін, так як вона ухвалена при повному з'ясуванні судами всіх обставин справи та при вірному правозастосуванні.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1115 –1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Львівська макаронна фабрика" залишити без задоволення, постанову Львівського апеляційного господарського суду від 10.02.09 у справі № 3/239 залишити без змін.
Головуючий - суддя В. Дерепа
Судді Б. Грек
Л. Стратієнко