ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 червня 2009 р.
№ 6/78
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs3193242) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Божок В.С. –головуючого,
Костенко Т.Ф.,
Коробенко Г.П.
розглянувши матеріали касаційної скарги
Державної академії статистики, обліку та аудиту
Державного комітету статистики України в особі відокремленого
підрозділу Івано-Франківського коледжу статистики Державної
академії статистики, обліку та аудиту Державного комітету
статистики України, м. Київ
на постанову
Львівського апеляційного господарського суду
від 03.03.2009р.
у справі
господарського суду Івано-Франківської
області
за позовом
Державної академії статистики, обліку та
аудиту Державного комітету статистики України в особі
відокремленого підрозділу Івано-Франківського коледжу статистики
Державної академії статистики, обліку та аудиту Державного комітету
статистики України, м. Київ
до
Виконавчого комітету Івано-Франківської міської
ради, м. Івано-Франківськ
про
визнання договору оренди недійсним
за участю представників:
позивача: Корнієнко П.С. (представник за дов. від 17.06.2009р. № 186),
відповідача: не з’явився
ВСТАНОВИВ:
Державна академія статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України в особі відокремленого підрозділу Івано-Франківського коледжу статистики Державної академії статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України звернулась до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про визнання недійсним договору оренди нежитлових приміщень № ДО-3179 від 11.10.2007 р.
Рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 30.12.2008 р. у справі № 6/78, залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 03.03.2009 р., в позові відмовлено.
Не погоджуючись з вказаним рішенням та постановою, Державна академія статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України в особі відокремленого підрозділу Івано-Франківського коледжу статистики Державної академії статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України, звернулась з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить їх скасувати та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити, мотивуючи скаргу тим, що місцевим та апеляційним господарським судом було неправильно застосовано норми матеріального та процесуального права.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів знаходить необхідним в задоволенні касаційної скарги відмовити, враховуючи наступне.
Як встановлено господарським судом першої та апеляційної інстанції, 11.10.2007 р. між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради (орендодавець) в особі першого заступника міського голови м. Івано-Франківська Швадчака В. С. та Державною академією статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України (орендар) в особі директора Івано-Франківського коледжу статистики Державної академії статистики, обліку та аудиту Цвігун Г. П. укладено договір оренди нежитлових приміщень.
У преамбулі даного договору вказано, що перший заступник міського голови м. Івано-Франківська діє на підставі п. 3 ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та п. 5.2 Положення про оренду об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська, затвердженого рішенням Івано-Франківської міської ради "Про внесення змін до нормативних актів з питань оренди об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська" від 27.04.2007 р.
Відповідно до ст. 204 ЦК України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.
Згідно п. 31 ч. 1 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання, зокрема, як прийняття рішень про передачу іншим органам окремих повноважень щодо управління майном, яке належить до комунальної власності відповідної територіальної громади, визначення меж цих повноважень та умов їх здійснення.
Рішенням XVII сесії V демократичного скликання Івано-Франківської міської ради від 27.04.2007 р. про внесення змін до нормативних актів з питань оренди об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська затверджено нову редакцію положення про оренду об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська (далі –Положення).
Відповідно до п. 3.1 Положення, орендодавцем об’єктів комунальної власності міста, які згідно п. 2.1 цього Положення, надаються в оренду, є виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради.
Згідно ч.ч. 7. 8 п. 5.2 Положення, договір оренди від імені орендодавця підписується міським головою або його першим заступником, який відає питаннями оренди об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська. Підпис орендодавця на договорі оренди завіряється печаткою виконавчого комітету міської ради, якщо такий договір оренди від імені орендодавця підписав міський голова, його перший заступник чи заступник.
За таких обставин, як вірно встановлено господарським судом першої та апеляційної інстанції, спірний договір оренди укладено з дотриманням вимог чинного законодавства та підписано повноважною особою, а тому підстави для визнання його недійсним відсутні, в зв’язку з чим висновок господарських судів про відмову в задоволенні позовних вимог, колегія суддів визнає правомірним та обґрунтованим.
Наведене спростовує доводи касаційної скарги щодо порушення судом норм матеріального та процесуального права, і не заперечує правильність та законність оскаржуваних судових актів, які відповідають чинному законодавству України і обставинам справи, підстави для скасування яких відсутні.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-8, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
ПОСТАНОВИВ:
В задоволенні касаційної скарги відмовити.
Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 03.03.2009р. у справі № 6/78 залишити без змін.
Головуючий суддя В.С. Божок
Судді: Т.Ф. Костенко
Г.П. Коробенко