ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 червня 2009 р.
№ 14/39
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Остапенка М.І.,
суддів :
Гончарука П.А., Стратієнко Л.В.
розглянувши касаційну скаргу
ТОВ "Торговий дім" Слов'янська група"
на рішення
господарського суду м. Києва від 17.09.2008 року
у справі за позовом
Міністерства оборони України
до
ТОВ "Торговий дім" Слов'янська група"
про
стягнення коштів
В С Т А Н О В И В:
у липні 2008 року, Міністерство оборони України звернулось до господарського суду з позовом про стягнення з ТОВ "Торговий дім" Слов'янська група" 235 836,60 грн. пені за неналежне виконання умов договору поставки.
Рішенням господарського суду м. Києва від 17.09.2008 року позов задоволено.
Перегляд рішення в апеляційному порядку не здійснювався.
Рішення місцевого господарського суду оскаржено у касаційному порядку й ухвалою Вищого господарського суду України від 05.06.2009 року порушено касаційне провадження за касаційною скаргою відповідача, в якій він посилається на порушення судом норм процесуального права та просить рішення скасувати, справу направити на новий судовий розгляд з мотивів, що висновки суду не ґрунтуються на всебічно встановлених обставинах справи.
Заслухавши суддю –доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги судова колегія вважає, що скарга підлягає задоволенню виходячи з наступного.
Згідно з пунктом 3.5.1 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Голови Вищого господарського суду України від 10.12.2002 року № 75 (v0075600-02) ухвала про порушення провадження у справі і призначення її до розгляду надсилається службою діловодства в день її прийняття всім учасникам процесу з повідомленням про вручення. Повідомлення з відміткою про вручення ухвали адресатові залучаються до матеріалів справи.
Як вбачається із матеріалів справи, відсутні дані про повідомлення ТОВ "Торговий дім" Слов'янська група" у вказаному порядку про час і місце проведення судових засідань, які відбулись 20.08.2008 року, 10.09.2008 року та 17.09.2008 року.
Із доданої до касаційної скарги довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, видно що, ТОВ "Торговий дім" Слов'янська група" знаходиться за адресою: м. Київ, Печерський район, вул. Щорса, буд. 32-В, офіс 1-10, а ухвали місцевого господарського суду та рішення від 17.09.2008 року були направлені за вказаною в позовній заяві адресою: м. Київ, вул. Патріса Лумумби, 15-а.
Розглянувши справу за відсутності відповідача, не повідомленого належним чином про час і місце засідання суду, господарський суд першої інстанції, позбавив його можливості взяти участь в засіданні, подавати докази, наводити свої доводи і міркування з усіх питань, що виникають у ході судового процесу, заперечувати проти доводів інших учасників судового процесу відповідно до ст. 22 ГПК України, чим порушив принципи змагальності та рівності учасників судового процесу перед законом і судом, що передбачені ст.ст. 4-2та 4-3 ГПК України.
Відповідно до п.2 ч.2 ст. 111-10 ГПК України порушення норм процесуального права є в будь-якому випадку підставою для скасування рішення місцевого або постанови апеляційного господарського суду, якщо справу розглянуто судом за відсутності будь-якої із сторін, не повідомленої належним чином про час і місце засідання суду.
Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу задовольнити.
Рішення господарського суду м. Києва від 17.09.2008 року скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд у іншому складі суддів.
Головуючий М.І. Остапенко Судді П.А. Гончарук Л.В. Стратієнко