ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23 червня 2009 р.
№ 28/80/09
( Додатково див. постанову Запорізького апеляційного господарського суду (rs3468711) )
Колегія суддів Вищого господарського суду України у складі:
Головуючого судді Кузьменка М.В.,
суддів Васищака І.М.,
Палій В.М.,
розглянувши касаційну скаргу Українсько-іспанського товариства з обмеженою відповідальністю "Харвест Індустріалес, С.Л." на постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 16.04.2009р.
у справі №28/80/09 господарського суду Запорізької області
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю
"Міжнародна правова група "Україна"
до відповідача Українсько-іспанського товариства з обмеженою відповідальністю "Харвест Індустріалес, С.Л."
про зобов’язання надати документи
за участю представників:
ТОВ "Міжнародна правова група "Україна" – не з’явилися;
Українсько-іспанського ТОВ "Харвест Індустріалес, С.Л." –Габуєв Г.Ю.
встановила:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Міжнародна правова група "Україна" звернулося до господарського суду Запорізької області з позовом та просила суд зобов’язати відповідача –Українсько-іспанське товариство з обмеженою відповідальністю "Харвест Індустріалес, С.Л." надати:
- засвідчені копії річних балансів товариства за 2005-2007роки;
- засвідчені копії річних звітів про фінансові результати товариства за 2005-2007роки;
- засвідчені копії висновків ревізійної комісії товариства стосовно річних звітів та річних балансів товариства за 2005-2007роки;
- засвідчені копію діючої редакції статуту товариства;
- книгу протоколів товариства;
- засвідчені копії протоколів загальних зборів учасників товариства за 2005-2007роки.
В обґрунтування заявлених вимог, позивач посилається на те, що є власником частки в статутному капіталі Українсько-іспанського ТОВ "Харвест Індустріалес, С.Л." в силу договору дарування частки від 08.04.2008р. Разом з тим, відповідач порушує його право як учасника товариства на отримання інформації про діяльність товариства, оскільки на письмову вимогу від 09.04.2008р. на надав можливість ознайомитись з відповідною інформацією про діяльність товариства та не надіслав копії відповідних документів товариства (а.с.2-4).
Відповідач у справі – Українсько-іспанське ТОВ "Харвест Індустріалес, С.Л." у відзиві на позов заявлені вимоги відхиляє, посилаючись на те, що:
- позивач вимагає надати йому інформацію про діяльність товариства з дати, коли він ще не набув статусу учасника товариства;
- позивач не є учасником товариства, оскільки не набув відповідного статусу, враховуючи те, що відповідні зміни до установчих документів товариства не внесені і не зареєстровані в установленому порядку (.с.24-25).
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 25.02.2009р. провадження у даній справі зупинено до набрання законної сили рішенням у справі господарського суду Запорізької області №8/1/09 за позовом ТОВ "Міжнародна правова група "Україна" до Українсько-іспанського ТОВ "Харвест Індустріалес, С.Л." про зобов’язання зареєструвати зміни до статуту у зв’язку із зміною у складі учасників товариства (а.с.40).
Зупиняючи провадження у справі, суд першої інстанції виходив з того, що розгляд даної справи неможливий до вирішення спору у справі № 8/1/09 господарського суду Запорізької області.
Постановою Запорізького апеляційного господарського суду від 16.04.2009р. ухвала господарського суду Запорізької області від 25.02.2009р. скасована, а справа передана господарському суду Запорізької області для розгляду по суті заявлених вимог (а.с.53-54).
Скасовуючи ухвалу суду першої інстанції, апеляційна інстанція виходила з того, що у суду першої інстанції не було підстав зупиняти провадження у даній справі, оскільки обставини, які можуть бути встановлені у справі №8/1/09, не мають преюдиційного значення для розгляду даної справи.
Не погоджуючись з постановою апеляційної інстанції, Українсько-іспанське ТОВ "Харвест Індустріалес, С.Л." звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою та просить її скасувати, залишивши в силі ухвалу господарського суду Запорізької області від 25.02.2009р.
Вимоги касаційної скарги мотивовані порушенням судом апеляційної інстанції норм процесуального права та не застосування норм матеріального права. які підлягали застосуванню до спірних правовідносин (а.с.65-67).
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального і процесуального права при винесенні оспорюваного судового акта, знаходить касаційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно ч.1 ст. 79 ГПК України господарський суд зупиняє провадження у справі у разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом, про що виносить ухвалу.
Зазначена норма визначає сукупність обставин, за наявністю яких суддя зобов’язаний зупинити провадження у справі. Так, за змістом зазначеної норми такими обставинами є:
- розгляд іншої справи іншим судом;
- взаємозв’язок такої справи з справою, що розглядається;
- неможливість розгляду такої справи до вирішення пов’язаної з нею справи іншим судом.
Провадження у даній справі зупинено судом першої інстанції у зв’язку з розглядом господарським судом Запорізької області справи №8/1/09 за позовом ТОВ "Міжнародна правова група "Україна" до Українсько-іспанського ТОВ "Харвест Індустріалес, С.Л." про зобов’язання зареєструвати зміни в установчих документах щодо складу учасників товариства.
Суд першої інстанції обґрунтовано вважав, що вказана справа та дана справ є пов’язаними.
Так, звертаючись до суду з позовом, що є предметом розгляду у даній справі, позивач посилається на порушення його суб’єктивного матеріального права, визначеного ст.ст. 10, 60 Закону України "Про господарські товариства", ст. 116 ЦК України, як учасника товариства.
При цьому, в підтвердження того, що позивач є учасником товариства ним надано договір дарування від 08.04.2008р., укладений між ним та Войним Олександром Івановичем, відповідно до якої позивач набув право власності на частку у майні Українсько-іспанського ТОВ "Харвест Індустріалес, С.Л."
Предметом спору у справі №8/1/09 є обов’язок зареєструвати зміни в установчих документах щодо складу учасників Українсько-іспанського ТОВ "Харвест Індустріалес, С.Л.". Обґрунтовуючи такі вимоги, позивач у такій справі –ТОВ "Міжнародна правова група "Україна" вказує на те, що відповідні зміни відбулись внаслідок відчуження частки учасника Українсько-іспанського ТОВ "Харвест Індустріалес, С.Л " на його користь відповідно до вищевказаного договору дарування.
Разом з тим, розгляд справи №8/1/09 не унеможливлює розгляд справи №28/80/09, оскільки, у разі задоволення відповідного позову у справі №8/1/09 щодо реєстрації відповідних змін, відповідні зміні будуть зареєстровані вже після періоду, у якій відбулось, як вважає позивач, порушення його суб’єктивного матеріального права. Так, звертаючись до суду з даним позовом, позивач посилався на те, що його суб’єктивне матеріальне право як учасника товариства порушено, посилаючись на факт ненадання витребуваних ним у товариства документів відповідно до вимоги від 09.04.2008р.
Таким чином, вирішуючи спір у даній справі - №28/80/09 суд має з’ясувати наступні питання, які входять до предмету дослідження у даній справі:
- чи належало позивачу суб’єктивне матеріальне право, на захист якого ним подано позов, у спірний період ;
- чи має місце факт порушення відповідного права, на який позивач посилається в обґрунтування заявлених вимог.
За таких обставин, апеляційна інстанція обґрунтовано скасувала ухвалу господарського суду Запорізької області від 25.02.2009р. в частині зупинення провадження у справі, оскільки вона прийнята при неправильному застосуванні ч.1 ст. 79 ГПК України, враховуючи, що провадження у справі зупинено за відсутності підстав вважати, що розгляд даної справи неможливий до розгляду спору у справі №8/1/09.
При цьому, касаційна інстанція вважає, що у постанові апеляційної інстанції помилково не зазначено про скасування ухвали господарського суду Запорізької області від 25.02.2009р. лише в частині зупинення провадження у справі. Так, відповідною ухвалою суд першої інстанції також виправив описки допущені в судовому акті і ухвала у цій частині не була предметом апеляційного оскарження та перегляду. Однак, вказане може бути виправлено відповідно до ст.ст. 89, 99 ГПК України апеляційною інстанцією.
За таких обставин, підстав для зміни чи скасування постанови Запорізького апеляційного господарського суду від 16.04.2009р. не має.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9- 111-11 ГПК України, колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А :
1. Постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 16.04.2009р. у справі №28/80/09 господарського суду Запорізької області залишити без змін, а касаційну скаргу Українсько-іспанського товариства з обмеженою відповідальністю "Харвест Індустріалес, С.Л." –без задоволення.
2.Справу повернути до господарського суду Запорізької області.
Головуючий суддя Кузьменко М.В.
Судді Васищак І.М.
Палій В.М.