ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23 червня 2009 р.
№ 09-07/563
Вищий господарський суд України у складі колегії: головуючого, судді Кузьменка М.В., суддів Васищака І.М., Палій В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Трівлад" на ухвалу господарського суду Запорізької області від 30 березня 2009 року у справі № 09-07/563 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Трівлад" до відкритого акціонерного товариства "Акціонерний банк Бізнес Стандарт" в особі Запорізької філії, третя особа - приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Грибанова Ольга Віталіївна, про визнання недійсним протесту про неоплату векселя
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою від 30 березня 2009 року господарський суд Запорізької області (суддя К. Проскуряков) відмовив товариству з обмеженою відповідальністю "Трівлад" у прийнятті позовної заяви з мотивів непідвідомчості спору господарському суду.
Товариство з обмеженою відповідальністю "Трівлад" просить ухвалу скасувати з підстав неправильного застосування господарським судом статей 1, 2, 35, 62 Господарського процесуального кодексу України та передати справу на розгляд до господарського суду.
Також товариство подало клопотання про відкладення розгляду касаційної скарги, яке судом залишене без задоволення.
Колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково.
За змістом статті 50 Закону України "Про нотаріат" нотаріальна дія оскаржується до суду. Право на оскарження нотаріальної має особа, прав та інтересів якої стосуються така дія.
Відмову у прийнятті позовної заяви місцевий господарський суд умотивував положеннями статті 12 Господарського процесуального кодексу України та статті 285 Цивільного процесуального кодексу України від 18 липня 1963 року.
Проте, на час вирішення судом питання про прийняття позовної заяви набрав чинності Цивільний кодекс України (435-15) від 18 березня 2004 року, яким змінений порядок оскарження нотаріальних дій.
Зокрема, відповідно до пункту 8 Прикінцевих та перехідних положень цього Кодексу заяви щодо нотаріальних дій розглядаються за правилами позовного провадження.
За таких обставин питання підвідомчості даного спору слід вирішувати з урахуванням характеру правовідносин та суб’єктного складу його учасників.
Оскільки спір виник з господарських відносин і його учасниками є юридичні особи, спір у даній справі підлягає вирішенню в господарському суді.
Неправильне застосування господарським судом процесуального закону зумовлює скасування ухвали про повернення позовної заяви і передачу справи на розгляд господарського суду зі стадії прийняття позовної заяви.
Керуючись статтями 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Трівлад" задовольнити частково.
Ухвалу господарського суду Запорізької області від 30 березня 2009 року у справі № 09-07/563 скасувати, справу передати до господарського суду Запорізької області зі стадії прийняття позовної заяви до розгляду.
Головуючий, суддя
М.В. Кузьменко
Суддя
І. М. Васищак
Суддя
В. М. Палій