ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 червня 2009 р.
№ 11/76
( Додатково див. рішення Господарського суду Донецької області (rs3371557) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів: Дерепи В.І. –головуючого (доповідача), Грека Б.М., Стратієнко Л.В.,
за участю представників: позивача –
відповідача –
розглянувши касаційну скаргу ТзОВ "Нептун" на рішення господарського суду Донецької області від 30 березня 2009 року у справі за позовом ТзОВ "Услуги" до ТзОВ "Нептун" про стягнення 23541, 30 грн.,
ВСТАНОВИВ:
Позивач звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до відповідача про стягнення 23541,30 грн. витрат з технічного обслуговування водопроводів та каналізаційних мереж.
Рішенням господарського суду Донецької області від 30 березня 2009 року позов задоволений частково. Стягнуто з відповідача на користь позивача суму в розмірі 7079,40 грн., судові витрати. В решті позовних вимог відмовлено.
Не погоджуючись з прийнятим рішенням суду, ТзОВ "Нептун" просить його скасувати, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального і процесуального права.
Обговоривши доводи касаційної скарги, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.
Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Як правильно встановлено судом, 14 березня 2006 року між ТзОВ "SDS" та ТзОВ "Услуги" були укладені договори оренди інженерних комунікацій №38/06 та №37/06, згідно умов яких орендодавець зобов'язується передати орендарю, а орендар - прийняти в строкове платне користування інженерні комунікації та сплачувати орендодавцю орендну плату. Строк дії укладених договорів закінчується по поверненню майна, яке орендується орендарем.
На виконання умов укладених договорів позивачеві були передані в оренду споруди побутової каналізації на майданчику, який розташований за адресою: м.Донецьк, вул.Кірова, 90, що підтверджується наявними в матеріалах справи документами.
1 серпня 2006 року між сторонами у справі був укладений договір №10/К про надання послуг, згідно умов якого позивач зобов’язується надати, а відповідач –прийняти та оплатити послуги з технічного обслуговування водопроводів та каналізаційних мереж на об’єкті за адресою: м.Донецьк, вул.Кірова, 90, в порядку та на умовах, визначених цим договором.
Умовами укладеного договору, строк дії якого закінчився 1 липня 2007 року, також, передбачено вартість послуг, порядок їх оплати та прийняття наданих послуг.
Як вбачається з матеріалів справи, позивачем на адресу відповідача був направлений лист №441 від 20.02.2007 року з пропозицією про укладення нового договору.
Відповідач, в свою чергу, не мав наміру продовжувати подальші договірні відносини з позивачем.
Пунктом 1.1 Правил користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України, затверджених наказом Державного Комітету України по житлово-комунальному господарству від 1 липня 1994 року №65 (z0165-94) визначений порядок користування питною водою з комунальних водопроводів і приймання стічних вод до комунальної каналізації та визначені взаємовідносини між об'єднаннями, виробничими управліннями водопровідно-каналізаційного господарствами або іншими експлуатаційними організаціями, комбінатами комунальних підприємств та абонентами міських, районних, селищних водопроводів і каналізацій на території України.
Дотримання цих Правил є обов'язковим для водоканалу, всіх осіб, підприємств, установ, організацій, що користуються комунальними водопроводами і каналізаціями, незалежно від їх відомчої належності і форми власності.
Пунктом 1.6 вказаних Правил передбачено, що на приєднання абонентів до міських мереж водопостачання та водовідведення водоканал видає технічні умови, які повинні містити заходи, спрямовані на підвищення стійкості роботи систем водопостачання та водовідведення (будівництво насосних станцій, резервуарів, пунктів регулювання та інших споруд й обладнання), відповідно до діючих нормативних актів.
Відповідно до п.1.7 Правил приєднання об'єктів до комунальних водопроводів і каналізацій може бути здійснено лише після виконання технічних умов водоканалу. Невиконання виданих технічних умов є підставою для відмови абоненту в приєднанні до систем комунального водопостачання та водовідведення.
Як правильно встановлено місцевим господарським судом, 1 листопада 2005 року між ТзОВ "Нептун" та Комунальним підприємством "Донецькміськводоканал" був укладений договір №3050/1 на водопостачання та приймання господарсько-побутових стоків, згідно умов якого водоканал зобов'язується відпускати споживачу питну воду та приймати від нього господарсько-побутові стоки, які надходять до каналізаційних мереж.
Згідно п.1 вказаного договору, об’єктом водопостачання є ресторан "Остов Сокровищ", розташований за адресою: м.Донецьк, вул.Кірова, 76 а.
Строк дії договору №3050/1 вважається щорічно продовженим, якщо за місяць до закінчення строку не надійде заява однієї із сторін про відмову від даного договору.
Згідно п.12.13 вказаних Правил рахунки за воду і за скидання стічних вод до каналізації виписуються водоканалом основному абоненту. Якщо субабонент має особовий рахунок, то він розраховується за воду і скидання стічних вод з водоканалом. Розподіл суми рахунку між мешканцями або субабонентами, на яких не відкрито окремих особових рахунків, здійснюється абонентом за показниками водолічильників. У випадках, коли водолічильники відсутні, розрахунки проводяться за нормами водоспоживання.
Абонент не має права стягувати зі своїх субабонентів будь-які нарахування та збори понад тарифну вартість води. Взаємні претензії щодо розрахунків абонентів з мешканцями та субабонентами, які не мають особових рахунків, водоканал не розглядає.
Як правильно встановлено судом, відповідачем своєчасно та в повному обсязі сплачуються відповідні платежі КП "Донецькміськводоканал" за спожиту воду та стоки.
Згідно ч.1 ст. 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, в строки та в порядку, що встановлені договором.
Розглядаючи справу, місцевий господарський суд дійшов правильного висновку про те, що під час дії укладеного сторонами у справі договору №10/К від 1 серпня 2006 року, строк дії якого закінчився 1 липня 2007 року, позивачем за період з березня 2007 року по червень 2007 року відповідачеві були надані послуги на суму 7079,40 грн., що підтверджується наявними в матеріалах справи актами приймання-здачі виконаних робіт і які відповідачем оплачені не були.
З огляду на викладене, суд вважає, що суд першої інстанції у рішенні вірно застосував норми матеріального права і обгрунтовано визнав такими, що підлягають задоволенню вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 7079,40 грн. витрат з технічного обслуговування водопроводів та каналізаційних мереж, відмовивши в решті позовних вимог.
За таких обставин, рішення суду відповідає вимогам закону і обставинам справи, тому підстав для його зміни немає.
Керуючись ст. ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд
П О С Т А Н О В И В:
Рішення господарського суду Донецької області від 30 березня 2009 року залишити без змін, а касаційну скаргу ТзОВ "Нептун" –без задоволення.
Головуючий, суддя В.Дерепа
Судді Б.Грек
Л.Стратієнко