ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 червня 2009 р.
№ 9/31
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючий суддя
Першиков Є.В.
судді
Данилова Т.Б.
Ходаківська І.П.
(доповідач)
розглянув
касаційну скаргу
Івано-Франківської міської ради
на
рішення від 03.04.2008 господарського суду Івано-Франківської області
у справі
№9/31 господарського суду Івано-Франківської області
за позовом
Приватного підприємства "Керен"
до
Приватного підприємця ОСОБА_1
про
визнання права власності
За участю представників сторін:
від скаржника –не з'явився,
від позивача –Сидорук М.І. (дов. №12/30 від 12.03.2009),
від відповідача –не з'явився,
Відповідно до Розпорядження Заступника Голови Вищого господарського суду України від 17.06.09 розгляд справи здійснюється колегією суддів у наступному складі: головуючий Першиков Є.В., судді: Данилова Т.Б., Ходаківська І.П.
ВСТАНОВИВ:
Приватне підприємство "Керен" звернулось до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Приватного підприємця ОСОБА_1 про визнання права власності.
Рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 03.04.2008 позов задоволено. Визнано за Приватним підприємством "Керен" право власності на завершений будівництвом об'єкт нерухомого майна - торговий комплекс "Ринок" загальною площею 815,8 м.кв., що розташований за адресою вул. Тролейбусна, 2 Б в м. Івано-Франківську. Стягнуто з відповідача на користь позивача 85 грн. - витрат по сплаті державного мита та 118 грн. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Івано-Франківська міська рада звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду Івано-Франківської області від 03.04.2008 та направити справу на новий розгляд.
У відзиві на касаційну скаргу Приватне підприємство "Керен" заперечує проти задоволення скарги, вважає, що рішення суду першої інстанції відповідає нормам як процесуального так і матеріального права, в зв'язку з чим позивач просить залишити рішення господарського суду Івано-Франківської області у даній справі без змін.
Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, відзиву на неї, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.
Місцевим судом встановлено, що 01.10.2002 між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради та Приватним підприємством "Керен" укладено договір оренди земельної ділянки на вул. Тролейбусній площею 0,3070 га. Відповідно до п. 1.2 договору оренди землі від 01.10.2002 цільове призначення земельної ділянки: для експлуатації та будівництва ринку.
21.07.2004 виконком Івано-Франківської міської ради рішенням №310 дозволив Приватному підприємству "Керен" будівництво критого ринку на орендованій земельній ділянці в мікрорайоні "Пасічна" на розі вул. Галицької -Тролейбусної. 06.07.2005 інспекція державного архітектурно-будівельного контролю м. Івано-Франківська надала позивачу дозвіл № 85 на виконання будівельних робіт з будівництва критого ринку в мікрорайоні "Пасічна" на розі вул. Галицької-Тролейбусної.
Рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 31.03.2006 по справі №А-16/78 Приватне підприємство "Керен" визнано володільцем та користувачем (орендарем) земельної ділянки по вул. Тролейбусній в м. Івано-Франківськ, площею 0,3070 га, на умовах визначених договором оренди землі від 01.10.2002 на строк до 01.11..2008.
30.05.2006 між Приватним підприємством "Керен" та Приватним підприємцем Ковальчуком Д.Й. укладено договір про спільну діяльність, в силу дії розділу 1 якого позивач зобов'язувався проводити безпосередні будівельні роботи, а відповідач - здійснювати фінансування вказаних будівельних робіт. В порушення взятих на себе зобов'язань за договором про спільну діяльність та статті 1130 Цивільного кодексу України відповідач, на вимогу п. 3.3. договору, грошових коштів позивачу не перераховував в результаті чого позивач був змушений здійснювати будівництво торгового комплексу "Ринок" на вул. Тролейбусна в м. Івано-Франківську за рахунок власних коштів.
01.08.2007 відповідач листом звернувся до позивача із вимогою про передачу Приватному підприємцю Ковальчуку Д.Й. 50 % від загальної площі завершеного будівництвом торгового комплексу "Ринок", як передбачено п. 4.1.2. договору про спільну діяльність від 30.05.2006. В свою чергу, ПП "Керен" відмовило відповідачу у наданні останньому 50 % від загальної площі завершеного будівництвом торгового комплексу "Ринок" в зв'язку із відсутністю будь-яких правових підстав для цього.
Місцевим судом встановлено, що будівництво торгового комплексу "Ринок" здійснено за рахунок позивача, що підтверджується наявною в матеріалах проектно-кошторисною документацією, фактично завершено, що підтверджується копією висновку №03/01-08 спеціаліста-будівельника Івано-Франківського обласного бюро технічної інвентаризації.
Задовольняючи позов, суд виходив з того, що відповідно до частин 1, 2 статті 331, статті 392 Цивільного кодексу України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.
Колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції з огляду на наступне.
Як вбачається з матеріалів справи та позовної заяви, вимогою позивача є визнати за Приватним підприємством "Керен" право власності на завершений будівництвом об'єкт нерухомого майна - торговий комплекс "Ринок" загальною площею 815,8 м.кв., що розташований за адресою вул. Тролейбусна, 2 Б в м. Івано-Франківську.
Відповідно до приписів Земельного кодексу (2768-14) та Закону України "Про місцеве самоврядування" (280/97-ВР) право комунальної власності на землю належить територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах. Від імені та в інтересах територіальних громад щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності здійснюють органи місцевого самоврядування. Пунктом 34 статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад віднесено вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.
Отже, оскільки Івано-Франківська міська рада є суб'єктом права власності на землю в межах її території, суд першої інстанції повинен був залучити її до участі у справі.
Крім того, скаржник зазначає, що рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 01.08.2007, яке набрало законної сили, у справі №8/109 визнано недійсним з моменту укладення договір оренди земельної ділянки, укладений 01.10.2002 між Приватним підприємством "Керен" та Виконавчим комітетом міської ради та зобов'язано Приватне підприємство "Керен" повернути Івано-Франківській міській раді земельну ділянку на вул. Тролейбусній у м. Івано-Франківську, площею 0,0307 га, передану за вказаним договором. Судові рішення, які підтверджують вищевказане додані до касаційної скарги.
Враховуючи вимоги статті 111 -7 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до яких касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази, оскаржуване судове рішення у справі підлягає скасуванню, а справа –направленню на новий розгляд.
При новому розгляді справи суду необхідно врахувати наведене, всебічно, повно, об’єктивно з’ясувати всі обставини справи, надати об’єктивну оцінку доказам, які мають юридичне значення для її розгляду, правильно застосувати норми матеріального права, які регулюють спірні відносини та вирішити спір відповідно до вимог закону.
Враховуючи вищевикладене, рішення від 03.04.2008 господарського суду Івано-Франківської області підлягає скасуванню, а справа направленню на новий розгляд до господарського суду Івано-Франківської області.
Керуючись, ст.ст. 111-5, 111-9, 111-7, 111-10, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу Івано-Франківської міської ради задовольнити.
Рішення від 03.04.2008 господарського суду Івано-Франківської області у справі №9/31 скасувати, справу направити на новий розгляд до господарського суду Івано-Франківської області.
Головуючий суддя
Судді
Є. Першиков
Т. Данилова
І. Ходаківська