ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
17 червня 2009 р.
№ 2-31/145.1-09(2-4/8999-2007)
Судова колегія Вищого господарського суду України у складі :
Полякова Б.М., –головуючого (доповідач у
справі),
Коваленка В.М.
Міщенка П.К.
розглянувши
касаційне подання
Першого заступника прокурора Автономної Республіки
Крим в інтересах держави в особі Міністерства охорони здоров'я
України
на ухвалу
від 24.03.2009 р. господарського суду
Автономної Республіки Крим
у справі
№ 2-31/145.1-2009
господарського суду
Автономної Республіки Крим
за заявою
АКБ "Чорноморський банк розвитку та
реконструкції",
м. Сімферополь
до
державного підприємства "Укрмедкурорт",
м. Сімферополь
про
банкрутство
арбітражний керуючий
Ващишен С.В., м. Ялта
за участю
1. Міністерства охорони здоров'я України;
2. Прокуратури Автономної Республіки Крим
представники сторін в судове засідання не з'явилися
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 06.07.2007 р. порушено провадження у справі №2-4/8999-2007 про банкрутство державного підприємства "Укрмедкурорт" (далі –ДП "Укрмедкурорт") відповідно до ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі –Закон про банкрутство).
Постановою господарського суду Автономної Республіки Крим від 04.09.2007 р. визнано ДП "Укрмедкурорт" банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатора банкрута та зобов’язано його вчинити певні дії.
Ухвалою господарського суду Автономної республіки Крим від 24.04.2008 р. затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, ліквідовано ДП "Укрмедкурорт" як юридичну особу, виключено його з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України та з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб –підприємців (далі –Єдиний державний реєстр) та припинено провадження у справі.
В подальшому вищенаведені судові рішення (постанова від 04.09.2007 р. та ухвала від 24.04.2008 р.) були скасовані постановами Вищого господарського суду України від 12.11.2008 р., а справу передано на новий розгляд до господарського суду Автономної Республіки Крим.
При новому розгляді справі присвоєно новий номер - 31/145.1-2009 і ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 24.03.2009 р. (суддя Привалова А.В.) провадження у справі припинено на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 Закону про банкрутство.
Не погоджуючись з винесеною ухвалою, перший заступник прокурора Автономної Республіки Крим вніс до Вищого господарського суду України в інтересах держави в особі Міністерства охорони здоров'я України касаційне подання, в якому просить скасувати ухвалу господарського суду Автономної Республіки Крим від 24.03.2009 р. та передати справу на розгляд до цього суду.
Касаційне подання мотивовано невірним застосуванням судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, а саме, ч. 1 ст. 25, п. 2 ч. 1 ст. 40 Закону про банкрутство, ст. ст. 33, 39, 41 Закону України "Про державно реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", а також п. 3 ст. 84, п. 7 ст. 105 Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК України (1798-12) ).
Обговоривши доводи касаційного подання, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційне подання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
У відповідності до п.1 ч. 1 ст. 40 Закону про банкрутство господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо боржник не включений до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.
Як вбачається з матеріалів справи, виключення ДП "Укрмедкурорт" з Єдиного державного реєстру відбулося саме на підставі винесеної у цій справі ухвали місцевого господарського суду від 24.04.2008 р. про ліквідацію ДП "Укрмедкурорт".
Втім, постановами Вищого господарського суду України від 12.11.2008 р. були скасовані постанова місцевого господарського суду від 04.09.2007 р. про визнання боржника банкрутом та ухвала цього ж суду від 24.04.2008 р. про ліквідацію ДП "Укрмедкурорт", а справа передана на новий розгляд до суду першої інстанції.
Вказані постанови до Верховного Суду України не оскаржувались, отже є чинними.
Припиняючи провадження у справі, суд першої інстанції виходив з того, що ДП "Укрмедкурорт" вилучено з Єдиного державного реєстру. Висновок суду ґрунтувався на наданій кредитором довідці з Єдиного державного реєстру, згідно якої 12.05.08 проведена державна реєстрація припинення боржника у зв'язку з визнанням його банкрутом.
Однак, такий висновок суду першої інстанцій законним та обґрунтованим визнати не можна з огляду на таке.
Оскільки постанова про визнання ДП "Укрмедкурорт" банкрутом та ухвала про його ліквідацію були скасовані постановами Вищого господарського суду України, то фактично на момент винесення у справі оскаржуваної ухвали боржник, як юридична особа, ліквідований не був.
Відтак, у разі проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута на підставі ухвали суду про його ліквідацію та в подальшому скасуванні цієї ухвали, суд, здійснюючи новий розгляд справи, не вправі припиняти провадження у справі про банкрутство у зв'язку з вилученням юридичної особи з Єдиного державного реєстру.
У такому випадку має місце поворот виконання судового акта (ст. 122 ГПК України) у справі про банкрутство, а саме ухвали про затвердження звіту ліквідатора й ліквідаційного балансу.
Положеннями ст. 41 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачений порядок внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців судового рішення щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи.
Згідно з ч. 1 названої статті підставою для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи є постановлення судом рішення щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи.
Отже, у справі про банкрутство суд при новому розгляді справи має ухвалити рішення про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута відповідно до ст. 41 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".
Таким чином, судом першої інстанції необґрунтовано припинено провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 Закону про банкрутство.
За таких обставин, оскаржувана ухвала суду першої інстанції підлягає скасуванню, а справа –передачі на новий розгляд до суду першої інстанції в іншому складі суду.
При новому розгляді справи, місцевому господарському суду слід усунути вищезазначені порушення, вирішити питання щодо відновлення в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців запису щодо юридичної особи –ДП "Укрмедкурорт" та розглянути справу відповідно до вимог чинного законодавства.
На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 40, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 41 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців"ст. ст. 41, 1115, 1117, 1119 –11111, 122 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційне подання Першого заступника прокурора Автономної Республіки Крим в інтересах держави в особі Міністерства охорони здоров'я України задовольнити
2. Ухвалу господарського суду Автономної Республіки Крим від 24.03.2009 р. у справі № 2-31/145.1-2009 скасувати.
3. Справу передати на новий розгляд до господарського суду Автономної Республіки Крим в іншому складі суду.
Головуючий Б.М. Поляков
Судді В.М. Коваленко
П.К. Міщенко