ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
17 червня 2009 р.
№ 36/413
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs3193625) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого:
Кравчука Г.А.
суддів:
Мачульського Г.М.
Шаргала В.І.
розглянувши у відкритому судовому засіданні
касаційну скаргу
ОСОБА_1
на постанову
Київського апеляційного господарського суду
від
02.03.2009р.
у справі
№36/413
Господарського суду
міста Києва
за позовом
Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Бастіон"
до
Комунального підприємства "Керуюча дирекція" Шевченківської районної у місті Києві ради
третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні
відповідача
Шевченківська районна у місті Києві рада
про
зобов'язання передати будинок на баланс
за участю представників
- позивача:
1). Череднік І.І. (довіреність №16 від 04.02.2009р.)
2). Мильцева С.М. (довіреність №17 від 22.05.2009р.)
3). Щербак Г.І. (довіреність №15 від 18.05.2009р.)
- відповідача:
не з'явився
- третьої особи:
не з'явився
- особи, яка подала касаційну скаргу:
не з'явився,-
В С Т А Н О В И В:
Позивач звернувся до господарського суду з позовом про зобов'язання відповідача передати на баланс житловий комплекс за адресою: 04053, м. Київ, вул. Воровського, 8, з підписанням акта приймання-передачі житлового комплексу згідно чинного законодавства. Позовні вимоги мотивовані тим, що 05.04.2006р. було зареєстровано статут позивача, який, посилаючись на приписи ст. 11 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" 04.07.2006р. на своїх загальних зборах прийняв рішення про прийняття спірного будинку на баланс, натомість відповідач на відповідне звернення, з вимогами про передачу, відмовив з посиланням на те, що передача може мати місце тільки у разі прийняття районною радою відповідного рішення.
Рішенням Господарського суду міста Києва від 20.01.2009р. (суддя Трофименко Т.Ю.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 02.03.2009р. (колегія суддів у складі: головуючого –судді Корсака В.А., суддів Авдеєва П.В., Коршун Н.М.) позов задоволено повністю. Постановлено Р
зобов'язати Комунальне підприємство "Керуюча дирекція" Шевченківської районної у місті Києві ради передати на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Бастіон" житловий комплекс за адресою: 04053, м. Київ, вул. Воровського, 8, з підписанням акта приймання-передачі житлового комплексу згідно чинного законодавства; стягнути з Комунального підприємства "Керуюча дирекція" Шевченківської районної у місті Києві ради на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Бастіон" 85 грн. держмита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
В своїй касаційній скарзі особа, яка її подала, просить вказані рішення і постанову скасувати, а справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на порушення господарським судами попередніх інстанцій норм процесуального права, а також прав та охоронюваних законом інтересів касатора.
У відзиві на касаційну скаргу позивач зазначив, що законом передбачено його виключне право визначати на чиєму балансі може знаходитись житловий комплекс, а також встановлено порядок і термін передачі майна з балансу на баланс; позивач в повному обсязі вчинив дії, необхідні для прийняття на власний баланс майна багатоквартирного житлового будинку №8 по вул. Воровського в м. Києві; передача на баланс майна ( в тому числі й земельної ділянки), яке входить до складу житлового комплексу, але не належить об'єднанню, не тягне за собою виникнення права власності на нього, отже рішення Господарського суду міста Києва ніяким чином не порушує і не зачіпає права власності скаржника на нежиле приміщення в цьому будинку; посилання скаржника на цивільну справу є надуманим і ніякого відношення до рішення Господарського суду міста Києва про передачу на баланс позивача багатоквартирного житлового будинку не має; в межах цивільної справи розглядається спір стосовно правомірності укладених договорів купівлі-продажу нежитлових приміщень, проте вирішення цього цивільного спору ніякого відношення до позивача, стосовно реалізації останнім свого права мати на своєму балансі багатоквартирний будинок, не має, а відтак позивач, посилаючись також на приписи Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (2866-14) , Постанови Кабінету Міністрів України №1521 від 11.10.2002р. "Про реалізацію Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (1521-2002-п) .
Відповідач, третя особа та особа, яка подала касаційну скаргу, не використали наданого законом права на участь своїх представників у судовому засіданні.
Переглянувши у касаційному порядку судові рішення, колегія суддів Вищого господарського суду України, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, приходить до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як встановлено господарськими судами попередніх інстанцій, 05.04.2006р. Шевченківською районною у м. Києві державною адміністрацією зареєстровано Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Бастіон" (далі –Об’єднання) (т. 1 а.с. 28).
Рішенням Київської міської ради від 27.12.2001р. №208/1642 (ra_208023-01) "Про формування комунальної власності територіальних громад районів м. Києва" будинок №8 по вул. Воровського, в якому в подальшому було створено Об'єднання, було передано до комунальної власності територіальної громади Шевченківського району м. Києва.
Рішенням Шевченківської районної у м. Києві ради від 18.06.2002р. №40 "Про формування комунальної власності територіальної громади Шевченківського району м. Києва" затверджено перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади Шевченківського району м. Києва. Згідно із п. 230 додатку №1 до даного рішення, будинок №8 по вул. Воровського в м. Києві було прийнято до комунальної власності територіальної громади Шевченківського району м. Києва.
Встановлено, що рішенням відкритого засідання Правління Об’єднання від 03.07.2006 р. було доручено Голові правління Череднік І.І. підготувати всі необхідні документи, звернення тощо та вчинити необхідні дії для оформлення і проведення передачі житлового комплексу багатоквартирного будинку за адресою: м. Київ, вул. Воровського, 8 з попереднього балансоутримувача на власний баланс Об’єднання.
Крім того, 04.07.2006р. загальними зборами Об'єднання прийнято рішення про прийняття на баланс житлового комплексу багатоквартирного будинку №8 по вул. Воровського та доручено Голові Об’єднання Череднік І.І. подати відповідні документи до Шевченківської районної у м. Києві ради (т.1 а.с. 31-32).
На виконання вищезазначених рішень загальних зборів та правління Об'єднання 06.07.2006р. листом №4-1П Голова правління Об’єднання Череднік І.І. звернулась до Шевченківської районної у м. Києві ради, в якому просила розглянути на найближчій сесії Райради питання про передачу на баланс ОСББ "Бастіон" будинку №8 по вул. Воровського у м. Києві (т.1 а.с. 33).
Листом №1889/3 від 26.06.2008р. відповідач повідомив позивача про те, що звернення останнього стосовно призначення комісії з передачі будинку №8 по вул.. Воровського на баланс Об’єднання розглянуто та про те, що питання про передачу житлового комплексу на баланс Об'єднання не може бути вирішено позитивно, оскільки відповідне рішення не прийнято на пленарному засіданні сесії районної ради.
У вересні 2008 року позивачем заявлено позов про зобов’язання відповідача передати на баланс житловий комплекс за адресою: 04053, м. Київ, вул. Воровського, 8 з підписанням акта приймання-передачі житлового комплексу згідно чинного законодавства та стягнення з останнього судових витрат.
Місцевий господарський суд задовольняючи позов виходив з того, що Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (2866-14) передбачено виключне право позивача визначати на чиєму балансі може знаходитись житловий комплекс; рішення про прийняття житлового комплексу на баланс прийнято загальними зборами Об'єднання у порядку, передбаченому чинним законодавством та оформлене Протоколом №5 від 04.07.2006р.; з огляду на викладене та відповідно до чинного законодавства України житловий комплекс підлягає передачі протягом двох місяців з моменту звернення Об'єднання до балансоутримувача майна; інших підстав для передачі майна, крім прийняття відповідного рішення та звернення до балансоутримувача, ані законом, ані Порядком передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс не передбачено; в разі прийняття загальними зборами відповідного рішення про передачу житлового комплексу на баланс об'єднання, представники колишнього балансоутримувача зобов'язані утворити комісію у складі представників попереднього балансоутримувача та об'єднання і передати житловий комплекс за Актом приймання-передачі.
Як також зазначив місцевий господарський суд, до складу спірного будинку крім житлових квартир, що приватизовані, входять також нежилі приміщення загальною площею 227 м2; враховуючи, що мала місце приватизація квартир будинку №8 по вул. Воровського, одночасно з нею до нових власників –фізичних осіб у відповідних частках перейшло право власності і на всі допоміжні приміщення в цьому будинку, а відтак місцевий господарський суд, посилаючись також на приписи ст.ст. 1, 11, 16 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", п. 2 ст. 10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду", "Порядку передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002р. №1521 (1521-2002-п) , Рішення Конституційного Суду України у справі №1-2/2004 від 02.03.2004р. про права співвласників на допоміжні приміщення багатоквартирних будинків, дійшов до висновків про наявність правових підстав для задоволення позову.
Апеляційний господарський суд погодився з висновками місцевого господарського суду, зазначивши також в оскарженій постанові, що об'єднання після набуття статусу юридичної особи може, зокрема, прийняти на власний баланс весь житловий комплекс; об'єднання має право відповідно до законодавства та статуту шляхом скликання загальних зборів брати на баланс майно об'єднання; оскільки нежитлові приміщення, які знаходяться в будинку №8 по вул. Воровського в м. Києві, належать до житлового комплексу, об'єднання після набуття статусу юридичної особи може прийняти на власний баланс весь житловий комплекс; передача на баланс майна ( в тому числі земельної ділянки), яке входить до складу житлового комплексу, але не належить об'єднанню, не тягне за собою виникнення права власності на нього.
Суд касаційної інстанції погоджується з висновками апеляційного господарського суду виходячи з наступного.
Відповідно до присів ст. 1117 ГПК України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.
В своїй касаційній скарзі особа, яка її подала, посилається на те, що належне їй на праві власності майно, на підставі оскаржених нею судових рішень, буде передано на баланс позивача, що є порушенням прав та охоронюваних законом інтересів касатора.
З цими доводами погодитись не можна, оскільки господарськими судами попередніх інстанцій достеменно встановлено і визначено, що передача на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку майна (в тому числі земельної ділянки), яке входить до складу житлового комплексу, але не належить об'єднанню, не тягне за собою виникнення права власності на нього.
Судами також встановлено, що Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (2866-14) передбачено виключне право позивача визначати на чиєму балансі може знаходитись житловий комплекс, і позивач вжив всіх визначених Законом (2866-14) заходів для прийняття житлового комплексу на баланс.
Відповідно до ч. 1 ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Доводи, викладені в касаційній скарзі, не спростовують висновків господарських судів попередніх інстанцій.
Отже, при ухваленні рішень суди першої та апеляційної інстанцій дійшли вичерпних юридичних висновків щодо встановлених обставин справи і правильно застосували до спірних правовідносин сторін норми матеріального та процесуального права.
Рішення судів першої та апеляційної інстанції належним чином мотивовані і за своїм змістом та формою відповідають вимогам процесуального закону.
Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 п. 1, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а постанову Київського апеляційного господарського суду від 02.03.2009р. у справі №36/413 –без змін.
Головуючий суддя
С у д д і
Г.А. Кравчук
Г.М. Мачульський
В.І. Шаргало