ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 червня 2009 р.
№ 6/77-Д
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого, судді М.В.Кузьменка,
судді І.М.Васищака,
судді В.М.Палій,
розглянувши касаційну скаргу Приватного підприємства "Дубок"
на ухвалу Житомирського апеляційного господарського суду від 30.03.2009р.
у справі №6/77-Д
за позовом Корецького Відкритого акціонерного товариства по ремонту та
транспортному обслуговуванню "Агротехсервіс"
до Приватного підприємства "Дубок"
3-тя особа Суб'єкт підприємницької діяльності ОСОБА_1
про розірвання договору купівлі-продажу №1519 від 13.10.2007р.
та додаткової угоди №1966 від 17.12.2007р.,
за участю представників:
від позивача: не з'явився,
від відповідача: не з'явився,
від 3-тьої особи: не з'явився,
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою Житомирського апеляційного господарського суду від 30.03.2009р. (головуючий, суддя Зарудяна Л.О., судді Вечірка І.О., Ляхевич А.А.) відмовлено Приватному підприємству "Дубок" у прийнятті до провадження апеляційної скарги на ухвалу господарського суду Житомирської області від 02.03.2009р. у справі №6/77-Д про призначення справи до судового розгляду.
Ухвала суду апеляційної інстанції мотивована тим, що з огляду на приписи ст. 106 Господарського процесуального кодексу України, ухвали про призначення справи до судового засідання оскарженню не підлягають.
Не погоджуючись з ухвалою суду апеляційної інстанції, відповідач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить суд її скасувати як таку, що ухвалена з порушенням норм процесуального права, і передати апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного господарського суду для розгляду по суті.
Колегія суддів, приймаючи до уваги, що в силу положень ч.2 ст.11113 ГПК України (1798-12) , касаційні скарги на ухвали місцевого або апеляційного господарських судів розглядаються у порядку, передбаченому для розгляду касаційних скарг на рішення місцевого господарського суду, постанови апеляційного господарського суду, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального і процесуального права при ухвалені оскаржуваного судового акту, знаходить касаційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню з таких підстав.
За приписами ст. 129 Конституції України встановлені основні засади судочинства, до яких віднесено забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.
Зазначена конституційна норма конкретизована законодавцем у статті 12 Закону України "Про судоустрій України", згідно з якою учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, передбачених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.
Таким чином, реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення названим законом ставиться в залежність від положень процесуального закону.
Отже, Господарський процесуальний кодекс України (1798-12) повинен містити імперативні норми про те, в яких випадках учасник судового процесу має право оскаржити ухвалу суду в апеляційному чи касаційному порядку.
Відповідно до ст. 22 ГПК України (права та обов’язки сторін), сторони мають право оскаржувати судові рішення господарського суду в установленому цим кодексом порядку.
В силу статті 106 ГПК України ухвали місцевого господарського суду можуть бути оскаржені у апеляційному порядку у випадках, передбачених Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) та Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Колегією суддів встановлено, що відповідачем оскаржувалася в апеляційному порядку ухвала господарського суду Житомирської області від 02.03.2009р. у справі №6/77-Д про призначення справи до судового розгляду.
Оскільки права сторін на оскарження ухвали про призначення справи до судового розгляду Господарський процесуальний кодекс України (1798-12) не передбачає, то колегія суддів вважає правильним висновок суду апеляційної інстанції про відмову у прийнятті апеляційної скарги ПП "Дубок" на ухвалу місцевого суду від 02.03.2009р., яка не підлягає оскарженню.
Ухвала Житомирського апеляційного господарського суду про відмову у прийнятті апеляційної скарги відповідача на ухвалу суду першої інстанції, яка не підлягала оскарженню, відповідає вимогам Конституції України (254к/96-ВР) (ч.2 ст.6), де передбачено, що органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України.
Керуючись статтями 106, 1115, 1117, 1119, 11111, 11113 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , колегія суддів
ПОСТАНОВИЛА:
Касаційну скаргу Приватного підприємства "Дубок" залишити без задоволення, а ухвалу Житомирського апеляційного господарського суду від 30.03.2009р. у справі №6/77-Д - без змін.
Головуючий, суддя М.В.Кузьменко Суддя І.М.Васищак Суддя В.М.Палій