ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
10 червня 2009 р.
№ 9/90
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого - судді Кривди Д.С.,
суддів .Жаботиної Г.В., Волковицької Н.О.
у відкритому судовому засіданні за участю представників сторін:
від позивача: не з’явився
від відповідача: не з’явився
розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськбудтранс"
на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 17.02.2009р.
у справі № 9/90 Господарського суду Івано-Франківської області
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськбудтранс"
до Івано-Франківської міської ради
до Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради
за участю Прокуратури м. Івано-Франківськ
про визнання права користування земельною ділянкою та укладання договору оренди земельної ділянки,
ВСТАНОВИВ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськбудтранс" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Івано-Франківської міської ради та Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про визнання права користування земельною ділянкою загальною площею 0,6752 по вул. Євгена Коновальця, 227-а, для будівництва виробничо-складських та адміністративно-побутових приміщень та укладання договору оренди зазначеної земельної ділянки.
Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 12.11.2008р. (суддя О.М.Фанда) позовні вимоги задоволено, визнано за Товариством з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськбудтранс" право на оренду земельної ділянки загальною площею 0,6752 по вул. Євгена Коновальця, 227-а, для будівництва виробничо-складських та адміністративно-побутових приміщень, зобов’язано Івано-Франківської міської ради укласти з Товариством з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськбудтранс" договір оренди земельної ділянки в редакції зазначеній в рішенні.
Не погодившись з рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 12.11.2008р., заступник прокурора м. Івано-Франківська вніс апеляційне подання.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 17.02.2009р. (судді: М.В.Краєвська, Н.А.Галушко, Г.В.Орищин) апеляційне подання заступника прокурора м. Івано-Франківська задоволено, рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 12.11.2008р. скасовано, в задоволенні позовних вимог відмовлено.
Не погодившись з постановою Львівського апеляційного господарського суду від 17.02.2009р., Товариство з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськбудтранс" подало до Вищого господарського суду України касаційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Львівського апеляційного господарського суду від 17.02.2009р. та залишити в силі рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 12.11.2008р. Свою вимогу Товариство з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськбудтранс" мотивує тим, що господарським судом апеляційної інстанції неправильно застосовано норми матеріального та процесуального права.
Сторони не скористались правом, наданим ст. 22 ГПК України щодо участі їх представників у судовому засіданні. Про час і місце розгляду касаційної скарги були повідомлені.
Розглянувши касаційну скаргу, перевіривши правильність застосування місцевим та апеляційним господарським судом норм матеріального та процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськбудтранс" підлягає задоволенню частково.
Згідно ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Таким чином, приписами даної правової норми встановлено, що на саме підставі доказів господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін.
Господарським судом встановлено:
14.03.2006р. рішенням Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від № 136 ВАТ "Івано-Франківськбудтранс", було надано дозвіл на проведення проектно-пошукових робіт (дозвіл на збір матеріалів погодження місця розташування земельної ділянки) для будівництва виробничо-складських та адміністративно-побутових приміщень на вул.Є.Коновальця, 227 А поруч бетоннорозчинного вузла ВАТ "Залізобетон".
07.12.2006р. Івано-Франківською міською радою надано дозвіл ВАТ "Івано-Франківськбудтранс"на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул.Є.Коновальця, 227 А поруч бетоннорозчинного вузла ВАТ "Залізобетон".
Таким чином, господарським судом встановлено, що відповідні рішення приймалися щодо земельної ділянки для Відкритого акціонерного товариства "Івано-Франківськбудтранс".
Згідно ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Таким чином, приписами даної правової норми встановлено, що наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін господарським судом встановлюється на підставі доказів.
Згідно ч. 1 ст. 59 ГК України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду. Таким чином, приписами даної правової норми встановлено, що реорганізація суб'єкта господарювання здійснюється за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів.
Проте, в матеріалах справи відсутні будь-які доказі щодо рішення власників ВАТ "Івано-Франківськбудтранс" про реорганізацію шляхом перетворення даного ВАТ у ТзОВ "Івано-Франківськбудтранс", що свідчить про порушення господарським судом вищенаведених правових норм та передчасність висновків щодо правонаступництва позивача внаслідок реорганізації ВАТ "Івано-Франківськбудтранс".
Наведене свідчить про неповне з'ясування судами першої та апеляційної інстанцій фактичних обставин справи, що мають значення для правильного вирішення спору, а, отже, і порушення вимог ст. 43 Господарського процесуального кодексу України щодо всебічного, повного та об'єктивного розгляду всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.
Відповідно до ч. 2 ст. 111-5 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція перевіряє юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення у рішенні або постанові господарського суду.
Оскільки відповідно до ч. 2 ст. 111-7 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція не наділена повноваженнями щодо встановлення обставин справи, а останні встановлені неповно, справа підлягає передачі на новий розгляд до господарського суду першої інстанції.
Під час нового розгляду справи господарському суду першої інстанції слід взяти до уваги викладене, вжити всі передбачені законом заходи для всебічного, повного та об'єктивного встановлення обставин справи, прав та обов'язків сторін і, в залежності від встановленого та відповідно до вимог чинного законодавства, вирішити спір.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, п. 3 ст. 111-9, 111-10, 111-11, 111-12 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськбудтранс" задовольнити частково.
Рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 12.11.2008р. та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 17.02.2009р. у справі № 9/90 скасувати, а справу передати на новий розгляд до Господарського суду Івано-Франківської області.
Головуючий - суддя Кривда Д.С. судді Жаботина Г.В. Волковицька Н.О.