ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09 червня 2009 р.
№ 10/119-2833
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Муравйов О. В.
–головуючий
Полянський А. Г.
Фролова Г. М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні
касаційну скаргу
Збаразької міської ради
на постанову
Львівського апеляційного
господарського суду від 19.02.2009 року
у справі
№ 10/119-2833 Господарського
Тернопільської області
за позовом
Збаразької районної ради
до
про
Збаразької міської ради
1. Управління земельних ресурсів у
Збаразькому районі
2. Суб'єкт підприємницької
діяльності - фізична особа ОСОБА_1
визнання незаконним рішення та
зобов'язання погодити графічну частину проекту відведення земельної
ділянки
За участю представників
сторін:
від відповідача:
від третьої особи - 2:
не з'явились
не з'явились
не з'явились
не з'явились
В С Т А Н О В И В:
Збаразька районна рада звернулось до Господарського суду Тернопільської області з позовом до Збаразької міської ради про визнання незаконним рішення та зобов'язання погодити графічну частину проекту відведення земельної ділянки.
Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 27.10.2008 року по справі № 10/119-2833 (суддя Півторак М. Є.) в частині позовних вимог щодо визнання незаконним рішення Збаразької міської ради від 16.03.2007 року № 350 "Про погодження місця розташування торгово-оздоровчого комплексу підприємця ОСОБА_1 і надання дозволу на виготовлення проектно-кошторисної документації та проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки" відмовлено.
В частині позовних вимог щодо зобов'язання Збаразької міської ради погодити графічну частину проекту відведення земельної ділянки по вул. Травнева 2 в розмірі 0,53 га для обслуговування Збаразького районного будинку культури провадження припинено.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 19.02.2009 року по справі № 10/119-2833 (головуючий суддя Орищин Г. В., судді Новосад Д. Ф., Краєвська М. В.) апеляційну скаргу Збаразької районної ради задоволено, рішення Господарського суду Тернопільської області від 27.10.2008 року по справі № 10/119-2833 скасовано, прийнято нове рішення, яким позов задоволено: визнано недійсним рішення Збаразької міської ради № 350 від 16.03.2007 року "Про погодження місця розташування торгово-оздоровчого комплексу підприємця ОСОБА_1 і надання дозволу на виготовлення проектно-кошторисної документації та проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки" недійсним.
Зобов'язано Збаразьку міську раду погодити графічну частину проекту відведення земельної ділянки по вул. Травнева 2 у м. Збараж в розмірі 0,53 га для обслуговування Збаразького районного будинку культури.
Збаразька міська рада звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 19.02.2009 року, в якій стверджує про порушення судом норм матеріального та процесуального права, зокрема ст. ст. 122, 123 ЗК України, у зв'язку з чим просить скасувати оскаржену постанову та прийняти нове, яким визнати оскаржене рішення Збаразької міської ради дійсним.
У відзиві на касаційну скаргу Збаразька районна рада проти вимог та доводів скаржника заперечує і просить залишити оскаржене рішення в силі.
Відводів складу суду не заявлено.
Представники сторін та третіх осіб в судове засідання касаційної інстанції не з'явились, хоча про дату, час та місце розгляду скарги повідомлені заздалегідь належним чином.
Враховуючи особливості розгляду справи в касаційній інстанції, передбачені ст. ст. 1115, 1117 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів вважає за можливе розглянути справу за наявними матеріалами без участі представників сторін та третіх осіб.
Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в рішенні у даній справі, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до вимог статей 108, 1117 Господарського процесуального кодексу України Вищий господарський суд України переглядає за касаційною скаргою (поданням) рішення місцевих господарських судів та постанови апеляційних господарських судів та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Підставою для скасування або зміни рішення місцевого чи апеляційного господарського суду або постанови апеляційного господарського суду є порушення або неправильне застосування норм матеріального права.
Приймаючи рішення, місцевий суд дійшов висновку, що матеріалами справи підтверджено, що Збаразька районна рада не набула право користування земельною ділянкою розміром 0,800 га, тому і відсутні підстави для захисту неіснуючого права, а позовні вимоги заявлені безпідставно. В частині позовних вимог щодо зобов'язання Збаразької міської ради погодити графічну частину проекту відведення земельної ділянки, провадження у справі припинено на підставі п. 11 ст. 80 ГПК України.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції, апеляційний суд дійшов висновку, що у зв'язку з відсутністю погодження Збаразької районної ради на вилучення з її користування частини земельної ділянки, рішення Збаразької міської ради за № 350 від 16.03.2007 року прийнято з порушенням встановленої законом процедури, визначеної Земельним кодексом України (2768-14) .
Колегія суддів погоджується з висновком апеляційного суду, виходячи з наступного.
Судами встановлено, що 06.06.1985 року виконком Збаразької міської ради прийняв рішення № 214 "Про виділення земельної ділянки для реконструкції районного будинку культури", яким виділено земельну ділянку розміром 0,8 га для реконструкції районного будинку культури.
Територіальній громаді в особі Збаразької районної ради на праві комунальної власності належить Будинок культури, який знаходиться за адресою: м. Збараж, вул. Травнева, 2, що підтверджується Свідоцтвом про право власності на будинок культури від 20.04.2006 року.
Рішенням виконавчого комітету Збаразької міської ради за № 584 від 29.11.2007 року надано дозвіл територіальній громаді в особі Збаразької районної ради на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки із земель закладів культурно-просвітницького обслуговування для обслуговування будинку культури, який перебуває у їх власності, і знаходиться по вул. Травнева, 2, м. Збараж та доручив відділу містобудування та земельних відносин міської ради узгодити зовнішні межі земельної ділянки для обслуговування будинку культури по вул. Травнева, 2, м. Збараж.
16.03.2007 року Збаразька міська рада прийняла рішення № 350, яким погоджено місцерозташування торгово-оздоровчого комплексу, орієнтованою площею 0,12 га в м. Збараж по вул. Травневій, 2а, а також надано дозвіл підприємцю Дячун Надії Іванівні на виготовлення проектно-кошторисної документації та проекту землеустрою щодо відведення даної земельної ділянки.
Відповідно до ч. 2 ст. 116 ЗК України набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.
На підставі рішення виконкому Збаразької міської ради від 06.06.1985 року № 214 Будинок культури є землекористувачем земельної ділянки, площею 0,8000га.
Апеляційним судом встановлено, що згідно довідки Головного управління земельних ресурсів у Збаразькому районі Збаразька районна рада як власник приміщення Будинку культури є фактичним землекористувачем спірної земельної ділянки з 1985 року.
Факт перебування земельної ділянки у користуванні районного будинку культури підтверджується також актом вибору та обстеження земельної ділянки, передбаченої під розміщення торгово-оздоровчого комплексу в м. Збараж по вул. Травнева, складеним комісією виконавчого комітету Збаразької міської ради.
Відповідно до ст. 92 ЗК України та п. 1 Перехідних положень цього Кодексу рішення про надання в користування земельних ділянок прийняті відповідними органами, але не виконані на момент введення в дію нового Земельного кодексу (2768-14) , підлягають виконанню згідно вимог цього Кодексу.
Колегія суддів погоджується з висновком апеляційного суду, що Територіальна громада Збаразької районної ради, будучи власником приміщення будинку культури по вул. Травнева, 2 у м. Збараж, що підтверджується свідоцтвом на право власності, не отримавши у встановленому законом порядку державного акта на право користування земельною ділянкою, не втратила статусу землекористувача такої земельної ділянки відповідно до п. 7 Перехідних положень Земельного кодексу України (2768-14) .
Оскаржуваним рішенням Збаразької міської ради за № 350 від 16.03.2007 року "Про погодження місця розташування торгово-оздоровчого комплексу підприємця Дячун Н.І. і надання дозволу на виготовлення проектно-кошторисної документації та проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки" вирішено погодити місце розташування торгово-оздоровчого комплексу на вільній ділянці земель громадської забудови, площею 0,12га м. Збаража по вул. Травневій, 2а.
Відповідно до ст. 149 ЗК України земельні ділянки, надані в постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.
Статтею 151 ЗК України передбачено, що особи, зацікавлені у вилученні (викупі), виборі земельних ділянок, зобов'язані погодити з власниками землі і землекористувачами та органами державної влади або органами місцевого самоврядування, згідно з їх повноваженнями, розміри земельних ділянок, передбачені для вилучення (викупу), умови їх вилучення (викупу), а також розміри земельної ділянки, передбачені для її передачі (надання), умови її передачі (надання) з урахуванням комплексного розвитку території, який би забезпечував нормальне функціонування на цій ділянці і прилеглих територіях усіх об'єктів та умови проживання населення і охорону довкілля.
Частиною 5 пункту "в" вказаної статті визначено як обов'язкову умову долучення до заяви про вибір місця розташування земельних ділянок, засвідченої нотаріально письмової згоди землекористувача (землевласника) на вилучення (викуп) земельної ділянки (її частини) із зазначенням розмірів передбаченої для вилучення (викупу) земельної ділянки та умов її вилучення (викупу).
Апеляційний господарський суд встановив відсутність погодження Збаразької районної ради на вилучення з її користування частини земельної ділянки.
Колегія суддів з урахуванням наведеного погоджується з висновком суду апеляційної інстанції, що рішення Збаразької міської ради за № 350 від 16.03.2007 року, яким погоджено місце розташування торгово-оздоровчого комплексу, орієнтованою площею 0,12 га м. Збаража по вул. Травневій, 2а, а також надано дозвіл підприємцю Дячун Надії Іванівні на виготовлення проектно-кошторисної документації та проекту землеустрою щодо відведення даної земельної ділянки, прийнято з порушенням встановленої законом процедури, визначеної Земельним кодексом України (2768-14) , зокрема, без попереднього вилучення спірної земельної ділянки, площею 0,12га та без погодження з позивачем меж землекористування.
Місцевий суд, припиняючи провадження в частині позовних вимог, вказав, що міською радою не приймалось рішення про надання або про відмову в наданні позивачу земельної ділянки по вул. Травневій, 2.
Проте, апеляційним судом встановлено, що матеріалами справи підтверджується факт звернення Збаразької районної ради з клопотанням про погодження графічної частини проекту відведення земельної ділянки, на якій розміщений будинок культури площею 0,53га по вул. Травневій, 2 та факт відмови Збаразької міської ради погодити дану графічну частину в межах, заявлених на погодження Збаразькою районною радою.
З урахуванням наведеного колегія суддів погоджується з апеляційним судом, що рішення в цій частині також підлягає скасуванню.
Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що висновки місцевого суду відповідають встановленим обставинам справи, доводи касаційного подання їх не спростовують, а тому підстав для зміни чи скасування рішення суду першої інстанції не вбачається.
Керуючись ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Збаразької міської ради залишити без задоволення.
Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 19.02.2009 року по справі № 10/119-2833 Господарського Тернопільської області залишити без змін.
Головуючий суддя О. В. Муравйов Судді А. Г. Полянський Г. М. Фролова